
באלפיים שנות גולה, כשלעם ישראל לא הייתה ממשלה, לא עירייה ולא משרד חינוך, מה ששמר עליו בכל התחומים ובכל הגילים הייתה הקהילה. בעשרות השנים האחרונות, כשהעולם כולו עובר מן המהפכה התעשייתית למהפכת הידע, אנחנו מגלים את יתרונותיה של הקהילה גם בעולם העסקי של המאה ה-21. מתפתחת בו קהילתיות שמקובל לקרוא לה "קהילות עשייה". בחיפה, בחמש השנים האחרונות, מערכת החינוך נערכה ליצור שיתופי פעולה כדי לממש את החזון שהעיר כולה מגדלת את ילדיה "מלידה לבגרות" – ובקיצור מל"ל
צילום: ויקיפדיה,
השנה, יצרנו השתלמות למנכ"לי בתי הספר השש שנתיים בעיר חיפה , למפקחים ולבעלי תפקידים נוספים בעירייה, זאת בשיתוף פעולה עם ד"ר מירי גוטליב, מנהלת הפסג"ה בחיפה, מר פיני ווגמן, ראש המערכת לשירותים חברתיים וקהילה בעיריית חיפה וגב' אורלי גפני, מנהלת המל"ל. מטרת התוכנית היא לגבש ביחד דפוסי פעולה קהילתיים חדשים, מתוך אמונה שבאמצעות הקהילתיות ניתן לקדם את שיתופי הפעולה שבין כל העוסקים במלאכת החינוך מלידה לבגרות צעד קדימה. הקהילות נוצרות בהתארגנות עצמית, אבל בתמיכת הארגון הפורמאלי והן מאפשרות לשתף במידע, בידע ובפעולה. אנחנו אוהבים לתמצת את התפיסה ע"י שילובן של שתי אמרות שאנחנו מאמינים בהן מאוד, האחת פתגם עממי והשנייה שייכת לד"ר מרגרט ויטלי:
It takes a village to raise a child
How?
Whatever the problem, community is the answer.
כל השותפים לעשייה החינוכית מסייעים לקידומו של המל"ל בשנים האחרונות, זאת בהובלתם של מנכ"לי בתי הספר השש שנתיים ובסיועם של צוות "המתכללים" ברמה אזורית וברמה עירונית. ברוח התוכנית הם רואים עצמם אחראים למעשה החינוכי כולו "מלידה לבגרות". המטרה היא ליצור רצף במעשה החינוכי גם על ציר היום וגם על ציר הגיל ובכך לממש את הפתגם העממי הידוע "דרוש כפר שלם כדי לגדל ילד אחד", תוך התייחסות לשונות של כל אזור, משמע: צרכים, מאפייני איזור, מערך שירותים ומשאבים. הכלי המרכזי במימוש המל"ל כהשקפת עולם חינוכית כוללת הוא "קהילות עשייה חינוכיות", שבעלי תפקידים בעירייה וגם במשרד החינוך, עוזרים להן לנבוט ולפרוח תוך איגום משאבים לפרויקטים משותפים לטובת הילד.
אנחנו נערכים להנבטה ולתמיכה בקהילות עשייה עם צוות היגוי עירוני הכולל את כל בעלי התפקידים המרכזיים בחיפה – גם במשרד החינוך וגם בעירייה וכן את מובילי הפעילות המל"לית באזורים, שהם מנכ"לי בתי הספר השש שנתיים בסיועם של המתכללים.
אנחנו מאמינים שמערכת היררכית לא יכולה לכפות שיתופי פעולה, היא יכולה רק לעודד אותם ולתמוך בהם. בעיר כולה פועלים כשישה מל"לים, בכל אזור מנכ"ל בית הספר השש שנתי ומתכלל/ת המל"ל מובילים צוות היגוי, שבו חברים בעלי התפקידים המרכזיים במערכת החינוך באזור וכן מובילי "קהילות העשייה" הפעילות באותו אזור. צוות ההיגוי האזורי מעודד הקמתן של "קהילות עשייה חינוכיות" באזור, כלשכל "קהילת עשייה חינוכית" יש אוטונומיה לגבש לעצמה חזון, יעדים ותוכנית פעולה, תוך שיתוף של כל בעלי הזיקה לנושא, שבו היא עוסקת.
"קהילות העשייה החינוכיות" פועלות מתוך תשוקה ולהט לשתף פעולה כדי לפתור בעיות וכדי להתמודד עם אתגרים קשים ביחד מעבר לגבולות הארגונים, שבהם עובר הילד הגדל במהלך שנות לימודיו ובכל יום בחייו. כדי לחולל שינוי משמעותי, שיוביל למערכת חינוך איכותית יותר, שבה כל ילד נהנה מכל משאבי האזור והעיר בשנות ילדותו ונעוריו, נצטרך כולנו לסייע זה לזה לטובתו בהבנת הצרכים של כל ילד, בראייה מערכתית ובאיגום משאבים.
אנחנו שמחים ונרגשים לשתף כי השנה, מאמצים אלה זכו להכרה והעיר חיפה זכתה בפרס החינוך, באירוע שהתקיים בבנייני האומה בירושלים.
* שני זנדברג היא יועצת לניהול בקבוצת ד"ר עדנה פשר ושות' www.pasher.co.il
Tags: אחריות חברתית אסטרטגיה חדשנות ניהול ידע תרבות ארגונית