
בימים כאלה, כאשר התותחים רועמים והאזעקות שורקות, ניהול עובדים הופך למאתגר יותר ותפקידנו, כמנהלים, להמשיך לשמור על ניהול נכון של עובדים גם 'תחת אש'
צילום:shutterstock פורסם: 23.7.14
ניהול עובדים תמיד הוא לא משימה פשוטה, לא בימי שגרה ובטח ובטח לא כאשר כמעט כל המדינה נמצאת בדריכות מתמדת ובחרדה מפני האזעקה הבאה. דווקא כאן, התפקיד שלנו כמנהלים, שאמורים להוביל את העובדים שלנו, את העסק ואת השוק כולו נהיה משמעותי. אז כיצד ננהל עובדים נכון בשעת משבר ובמצב של 'חצי מלחמה?
קודם כל, כמו תמיד, אנחנו צריכים לקחת אוויר, לזקוף קומה ולחייך, לא לפעול בחופזה ולא לפעול תחת לחץ. נכון, המצב מלחיץ, אבל אנחנו יכולים לבחור לתת לו לשלוט בנו או לשלוט אנחנו בו. אנו כמנהלים, כמנהיגים בזירה הקטנה שלנו, חייבים לנהל את המצב ולעשות זאת ברוגע, בסבלנות ובחיוך.
חשוב להבין בראש ובראשונה שהעובדים מסתכלים עלינו ואנחנו, כתמיד, מהווים דוגמא אישית, אם אנחנו לא נלחץ, לא נתנהג כאילו מדובר במצב של 'להיות או לחדול', לא ננבא נבואות שיגשימו את עצמן על נזקים בלתי הפיכים לעסק ונהיה חזקים ובטוחים – זאת התחושה שנשרה על העובדים שלנו. כמו שמאחורי ילד חרד נמצא בדרך כלל הורים חרדים, כך מאחורי עובד בטוח נמצא בדרך כלל מנהלים בטוחים.
אנחנו כמנהלים חייבים לשדר אנרגיות של עשייה, של מצב רוח טוב, של עסקים הממשיכים למרות הכל, אם ניפול לתחושת מירמור והמתנה, לא נוכל לצפות מהעובדים שלנו שימשיכו להיות יצרנים ופרודקטיביים.
צריך להבין שעל עובדים רבים עוברת תקופה לא קלה. כולנו דרוכים ורבים מאיתנו חווים חרדות לשמע האזעקות והפיצוצים, לשלומם של הילדים שלנו, לעתידנו הכלכלי ולמצבנו הכללי, תוסיפו לכך את הדרמה שמקרינים מעל כל מסך טלוויזיה או סמארטפון, את חוסר הוודאות הכללי והנה מתכון לחוסר רגיעה, בלשון המעטה. אנחנו כמנהלים חייבים להבין את זה ולהיות רגישים לעובדים שלנו, אנחנו בהחלט יכולים לדרוש מהם להתנהג כרגיל, אבל גם להבין אם קצת קשה להם לעשות את זה, לא רק מתוך יחסי אנוש בסיסיים, אלא גם מבחינה פרקטית, אם נלחץ עוד על עובדים שגם ככה לחוצים, לא נשיג את מטרתנו, אלא ההיפך. עלינו להיות רגישים, אך עם זאת ברורים, אי אפשר לקפוא ולתת לחמאס לנהל לנו את החיים, העבודה ממשיכה.
זה הזמן לחזק את העובדים, לתת להם מחמאות על תפקוד יעיל, לחזק ולשבח את אלה שכן מגיעים לעבודה ומתפקדים כראוי, לעשות שיחת מוטיבציה לעובדים, ליצור שיח ואווירה חיובית וטובה, לקשט את המשרד בדגלי ישראל או לתלות שלטים מצחיקים. דווקא על רקע הקשיים שבחוץ אנחנו צריכים ליצור ממקום העבודה סביבה נעימה, בטוחה ומרגיעה, בתקווה שזה יחזיק לפחות עד האזעקה הבאה…
צריך לשדר לעובדים ציפיות ברורות ולמצוא את האיזון שבין לתת להם קצת מרווח נשימה להבנה שהעסק צריך להמשיך להתנהל. אם, למשל, אמא מתקשה למצוא סידור לילדים כי ביטלו את הקייטנות, אפשר לאשר יום או יומיים חופש, אבל להבהיר שאחר כך, מה לעשות, יצטרכו למצוא פיתרון אחר, אבא, סבתא או אפילו ביביסיטר, כלומר, אנחנו מתחשבים במצב, אך עדיין מציבים דרישות ברורות לעבודה.
אם התנועה יורדת והמחזור יורד, במקום בינתיים לעבוד פחות, אפשר לנהל את העובדים לעבוד יותר בלהכין את השטח ליום למחרת. אין תנועה במסעדה? בואו נכין בינתיים 'פול' של עובדים ליום שהתנועה תחזור. אין קונים בחנות? זה הזמן לנקות, לרענן סחורה, לחשוב על רעיונות מגניבים להמשך החופש, לשבת על הפייסבוק ולפרסם את העסק. יש ירידה בשיחות הנכנסות? בואו נשקיע יותר בשימור לקוחות קיימים. לעשות לעשות לעשות. עסק שבינתיים לא יקפא על שמריו אלא יחשוב על יום המחר, ייצא מחוזק יותר מול המתחרים שלו כאשר כולנו נחזור לשגרה.
יותר מזה, מה למדנו מניסיונו כמנהלים? לקחת לימונים ולהפוך אותם ללימונדה? להפוך חולשות לחוזקות? זה הזמן. אין תנועה ברחוב? בואו נשווק את הסחורה שלנו דרך האינטרנט. אנשים לא במצב רוח לקנות? בואו נעשה מבצע מיוחד. יש ירידה בעבודה? בואו נטפל בכל מה ששמנו בינתיים בצד.
והכי חשוב, תזכרו מה עברנו בשנים האחרונות: אינתיפדה, מלחמה, עמוד ענן, חומת מגן, היה קשה, אבל יצאנו והתחזקנו שוב ואין סיבה שלא נתחזק גם הפעם.
* ציפי ביטון ישי היא מנהלת מקצועית, c.v.pool. פורטל cvpool הוקם לפני כ- 15 שנה על ידי יזמים מבטיחים שהגיעו כל אחד מתחום שונה והביאו איתם את הידע והניסיון הנצבר בענפי המשק השונים בתחום חיפוש עבודה וגיוס עובדים.
Tags: אסטרטגיה ניהול משאבי אנוש קריירה