"הכל נופל!", זעקו הכותרות הכלכליות במהלך חודשי המחאה הציבורית שהייתה כאן בשנה האחרונה וכך אכן היה. מניות, אג"ח, ניירות ערך ממשלתיים ואפילו שער החליפין שקל-דולר שפוחת – כולם נפלו בבת אחת. התחושה הייתה שכולנו מפסידים בישראל, שאין לאן לברוח, ואין היכן לשים את הכסף. אלא שדווקא בתקופה הזו היו אנשים שרשמו רווחים של מעל מאה אחוזים – ודווקא על ידי הימורים על פרמיית סיכון האשראי של ממשלת ישראל
צילום: shutterstock
שוק מעט מוזר שהתפתח בשנים האחרונות בשיעורים מדהימים: שוק ה-CDS – Credit Default Swap. מדובר במוצר פיננסי שאינו מסובך: CDS מבטיח תשלום במקרה שבו אג"ח מסוימת, שנקבעה מראש, לא תעמוד בהתחייבויות שלה.
למעשה זוהי תוכנית ביטוח: אם אתם קונים CDS על ממשלת ישראל (שהנפיקה אג"ח בדולרים בחו"ל), מובטח לכם על ידי המוכר שתקבלו את הכסף גם במקרה שבו ממשלת ישראל לא תעמוד בתשלומי האג"ח. בתמורה, כמו בביטוח, עליכם לשלם תשלומי פרמיה רבעוניים לכל אורך חיי החוזה – בדרך כלל חמש שנים.
סכום הפרמיה נקבע על ידי השוק בהתאם לציפיות בכל הנוגע לאפשרות של פשיטת רגל של ממשלת ישראל, או לאירוע אחר שבגינו לא תצליח לעמוד בתשלומי הריביות או הקרן של האג"ח שהנפיקה. הצד השני של העסקה הוא ספקולטיבי – כדי שמישהו ימכור לכם את הביטוח, הוא צריך להאמין שממשלת ישראל לא תפשוט את הרגל. כל עוד האירוע לא קרה – נהנה מוכר הביטוח מזרם הכנסות, בלי שהשקיע דבר.
חוזה ה-CDS הוא רק הדוגמה הפשוטה והנפוצה ביותר של מכשיר נגזר בשוק האשראי (Credit Derivative). ואולם מי שחושב שמדובר בפינה קטנה ואזוטרית של השווקים הפיננסיים – טועה. זהו שוק ענק, אשר הוערך במרץ 2023 בהיקף של כ-120 טריליון דולר – כן, 120 אלף מיליארד דולר – ומאז רק המשיך לגדול.
בפועל השוק הזה הוא גלגל של הימורים פיננסיים, כאשר כל הימור מבוסס על ההימור הקודם. החוזים נסחרים על ידי חדרי העסקות של הבנקים הגדולים, אין שום צורך להחזיק באג"ח כלשהי – ולכן יש הטוענים, כמו גורו ההשקעות וורן באפט, שזהו "נשק פיננסי להשמדה המונית".
כל מה שאתם צריכים הוא להחזיק בדעה פיננסית על פרמיית הסיכון של ממשלות או חברות, למשל ששוק חברות האנרגיה בריא ויציב ולכן לא יירשמו בו פשיטות רגל רבות – ואתם יכולים להמר על כך, ובכל סכום שתרצו. זה בדיוק מה שעשו אלפי קרנות גידור, גופים מוסדיים ומשקיפים פרטיים.
מנהלי ההשקעות שלהם, מגובים במחשבים חזקים ובמודלים מתמטיים "מתקדמים", העריכו שלאור המחאה הציבורית בישראל (ימי השיבוש והשריפות באיילון) פרמיית הסיכון של ממשלת ישראל בעולם תעלה, והימרו על כך. ואכן, בשנה האחרונה התחזית שלהם התבררה כנכונה והם רשמו רווחים נאים. אף אחד כמובן לא בחן את עמידתה של ממשלת ישראל בלוחות הסילוקין של איגרות החוב שהנפיקה בדולרים בחו"ל כמו גם את מצב יתרות המט"ח של מדינת ישראל. הכל מונה מסנטימנט בלבד.
מה קרה בשנת 2008? כשהגיע משבר האשראי של 2008 בארה"ב, גילו המתמטיקאים כי המודלים שלהם הפסיקו לעבוד ושהשוק "התייבש". הם גילו שהשוק אינו יודע איך לקבוע מחיר לחוזי ה- CDS ופשוט הפסיקו לסחור בהם. התוצאה הייתה הפסדים גדולים למאות בנקים וקרנות, ובכמה מקרים גם הקפאה של נכסי הקרן. אלא שמול המפסידים יש תמיד מי שמרוויח. ובמקרה של משבר האשראי של 2008 המרוויחים הגדולים היו אותם גופים שהימרו נגד ההשקעה באג"ח המגובות במשכנתאות (MBS). בימים האחרונים של המפולות נרשם זינוק אדיר ב"פרמיה" שדורש השוק על חוזים מסוגם של ה-CDS, ומי שהימר בכיוון הנכון גרף רווחים של מאות אחוזים בתוך שבועות בודדים.
אז נחזור ל- CDS על אג"ח של ממשלת ישראל. מאז 2003 קיים CDS על אג"ח שהנפיקה ממשלת ישראל בדולרים. כאמור ה-"CDS" הוא מכשיר פיננסי המאפשר העברת חשיפת אשראי למנפיק בין צדדים בעיסקה. קונה המכשיר רוכש ביטוח מהמוכר למקרה של אי עמידה בתשלום על-ידי מנפיק נייר הערך, תמורת תשלום פרמיה תקופתית.
CDS על אג"ח של ממשלת ישראל הוא מכשיר פיננסי שמטרתו לנהל את החשיפה לסיכון אשראי מצד ממשלת ישראל. קונה ה- CDS על אג"ח של ממשלת ישראל רוכש ביטוח מהמוכר (שהוא מוסד פיננסי זר, הוא אינו המנפיק ואינו בנק מקומי) למקרה של אי עמידה בתשלום האג"ח של ממשלת ישראל על-ידה, תמורת תשלום פרמיה תקופתית.
במילים אחרות, כשממשלת ישראל לא מסוגלת לשלם את הריבית ו/או את הקרן על האג"ח שלה, קונה ה- CDS, המחזיק באג"ח של ממשלת ישראל, מקבל את ערכו הנקוב (100) תמורת העברת האג"ח עצמו (שערכו בשוק ירד כתוצאה מאירוע של חדלות פירעון). כך למעשה ה-"CDS” על אג"ח של ממשלת ישראל מעניק ביטוח לסל איגרות חוב של ממשלת ישראל ולא רק לסדרה בודדת.
מרווח ה- CDS של ממשלת ישראל הנקוב בדולרים ל- 5 שנים עמד ב- 1.11.2022 (יום הבחירות) על 38.17 נקודות. בשיא המחאה נגד הרפורמה המשפטית ב- 16.05.2023 מרווח ה- CDS קפץ ל- 64.12 נקודות וב- 29.12.2023 זינק המרווח לרמה של 109.93 נקודות.
ניתן לראות שמי שרצה להרוויח מהמצב הכאותי במדינת ישראל והשקיע ב- 1.11.2022 סכום של 100,000 ש"ח בחוזה CDS על אג"ח של ממשלת ישראל ל- 5 שנים ומכר אותו ב- 29.12.2023 עשה "מכה" יפה של 188.00% או יותר נכון הרוויח 188,000 ש"ח מעבר לקרן שהשקיע. כך, המשקיעים הרוויחו כסף בשנה האחרונה.
מרווח ה- CDS של ממשלת ישראל הנקוב בדולרים ל- 10 שנים עמד ב- 1.11.2022 (יום הבחירות) על 63.81 נקודות. בשיא המחאה נגד הרפורמה המשפטית ב- 16.05.2023 מרווח ה- CDS קפץ ל- 92.14 נקודות וב- 29.12.2023 זינק המרווח לרמה של 137.53 נקודות.
ניתן לראות שמי שרצה להרוויח מהמצב הכאותי במדינת ישראל והשקיע ב- 1.11.2022 סכום של 100,000 ש"ח בחוזה CDS על אג"ח של ממשלת ישראל ל- 10 שנים ומכר אותו ב- 29.12.2023 עשה "מכה" יפה של 115.53% או יותר נכון הרוויח 115,530.5 ש"ח מעבר לקרן שהשקיע. כך, המשקיעים הרוויחו כסף בשנה האחרונה.
למי שלא הבין, ניתן פשוט להשקיע במוצר הפיננסי שנקרא CDS אג"ח של ממשלת ישראל ל- 5 שנים או ל- 10 שנים. לסיכום, איגרות חוב של ממשלת ישראל נחשבות לחסרות סיכון בישראל, אולם יחסית לאיגרות חוב זרות גלום סיכון גם באיגרות חוב של ממשלת ישראל.
סיכון זה בא לידי ביטוי במרווח ה-CDS . חוזה CDS הוא חוזה ביטוח על איגרת חוב מפני פשיטת רגל של המנפיק. מרווח ה-CDS הוא הפרמיה השנתית המשולמת בעבור ביטוח זה. מרווח ה- CDS מצוטט במונחי נקודות בסיס. במילים אחרות 150 נקודות בסיס פירושם 1.5%. כלומר- הפרמיה השנתית מצוטטת כאחוז מהערך הנקוב שהקונה רוצה לבטח.
נכון ל- 26.01.2024 עומד מרווח ה- CDS הנקוב בדולרים של ממשלת ישראל ל- 5 שנים על 127.84 נקודות. נכון ל- 26.01.2024 עומד מרווח ה- CDS הנקוב בדולרים של ממשלת ישראל ל- 10 שנים על 155.32 נקודות.
מר דוד בכר מכהן כאחראי תחום תכנון פיננסי בלשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל, מנכ"ל אומדנות חשבונאים ויועצים (1969) בע"מ מתמחה במתן חוות דעת כלכליות ואקטואריות מקצועיות ובלתי תלויות וייעוץ פיננסי בתחומים של הערכות שווי, ניהול סיכונים כמו גם התמחות תחומי הפנסיה, תכנון פרישה, גמל, ניהול סיכונים ומשאבים, תכנון, פתרונות ומיצוי זכויות בתחום המיסוי.
בנוסף מר בכר הינו מגשר מוסמך, עד מומחה ובורר מוסמך, יועץ לכימות נזקי רכוש ואובדן רווחים ללשכת סוכני הביטוח בישראל בעבר, חבר לשעבר בוועדת הפיננסיים של לשכת סוכני הביטוח בישראל, חבר המועדון האמריקאי ה- MDRT (ה- Million Dollar Round Table) של לשכת סוכני הביטוח וכותב מאמרים מקצועיים בביטאוני ביטוח, בירחון מיסוי ומשפט.
במהלך ארבעת העשורים האחרונים, מר בכר, העוסק בביקורת חקירתית, היה מעורב באופן פעיל בביצוע מאות הערכות שווי וחוות דעת מומחה כלכליות לבתי משפט, בין המסתייעים: מבוטחים, מבטחים (כולל "Lloyd's"), שמאים, חברת חשמל לישראל, צה"ל, פרקליטות המדינה, מס רכוש וקרן פיצויים. בעברו שימש מר בכר כיו"ר וועדת הביקורת של לשכת סוכני ביטוח בישראל.
מר בכר בוגר לימודי תעודה בקריאת דו"חות כספיים והערכת שווי חברות, דיני ביטוח, נזיקין ומיסים, חשבים ומנהלי כספים, דירקטורים ונושאי משרה בכירים בתאגידים ומשפט עסקי למנהלים מטעם אוניברסיטת תל-אביב ובוגר לימודי תעודה בסוגיות ביטוח נזיקין מטעם אוניברסיטת בר-אילן. מר בכר גם בוגר לימודי תעודה במשפט כלכלי בהיבטים פליליים ואזרחים, מטעם המכון להשתלמות של לשכת עורכי הדין בישראל ובוגר לימודי תעודה בביקורת חשבונות מתקדמת מטעם המכון להשתלמות של לשכת רואי החשבון בישראל. בנוסף, מר בכר מוסמך כחתם בביטוח חיים ופנסיוני (CLU) מטעם ה- American College והמכללה לביטוח בישראל, מוסמך כמתכנן פיננסי הוליסטי (CFP) מטעם מועצת התקנים לתכנון פיננסי (FPSB), מוסמך כשמאי רכוש וחקלאות מטעם איגוד שמאי הביטוח בישראל ומוסמך כמעריך שווי מימון תאגידי (CFV) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA).
פרטים ליצירת קשר עם הכותב:
נייד: 050-5400166, דוא"ל: David@omdanot.co.il
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
עוד בסטטוס:
בקרו בערוץ "סטטוס" ביוטיוב וצפו בראיונות הכי עדכניים בעולם הניהול:
Tags: אקטואריה הערכות שווי כלכלה פיננסים