לכל עסק (ועסק משפחתי בפרט) יש את מכלול הנסיבות המיוחד לו. מעטות הפעמים בהן מהלכים של העברה בין דורית מתבצעים בקלות ובצורה חלקה
פורסם: 16.2.15 צילום: יח"צ
לטובה ועמוס שלושה ילדים: שלי, יריב ועומר (שמות בדויים). שלי הבכורה עובדת כעצמאית, אך נשואה לעמית, שמשמש כסמנכ"ל החברה. עומר, בן הזקונים, גם הוא עובד בחברה אך בשל גילו הצעיר הוא כפוף לעמית וצובר ניסיון. עומר צפוי לקבל תפקיד בכיר בחברה, אך זה עלול לקחת זמן. יריב, הבן האמצעי, עובד בחברה בתפקיד זוטר.
כשטובה הגיעה אלי לפגישת הייעוץ היא סיפרה לי, שיריב סובל כל חייו מקשיים של חוסר יכולת ניהול וארגון, הן במישור האישי והן במישור המקצועי. קשיים אלו מנעו ממנו להשיג השכלה גבוה, עבודה או זוגיות. למעשה הוא עובד בחברה בחסד וקשה לה להאמין שיצליח להסתדר בעתיד בכוחות עצמו.
טובה ביקשה שאפרוס בפניה את האפשרויות הניצבות בפניהם בהעברת החברה, כך שיוכלו לפעול בדרך שתאפשר לחברה להמשיך ולצמוח, תוך הבטחת עתיד ילדיה ויציבות המשפחה כולה. לאורך השנים שאפה טובה להתערב בענייני החברה כמה שפחות והשאירה את התפקיד לעמוס והיא ראתה את תפקידה כשומרת התא המשפחתי. אולם כעת נראה ששני העולמות מתנגשים. ניתן להבין את הקושי הנפשי מצידה בהיותה אשתו של עמוס עליו מוטלת חלוקת החברה, אמא לשלושה שרוצה להבטיח את עתיד כל אחד מילדיה ובהיותה בעלת חלק מהחברה שבה השקיעה גם היא עצמה.
במקרה זה עולות סוגיות רבות:
כיצד לחלק את ניהול החברה בין עמית החתן לעומר בן הזקונים?
האם בכלל נכון שאחד מהם ינהל? אולי עדיף למנות מנכ"ל חיצוני?
כיצד להתמודד עם העובדים והמנהלים הוותיקים שאינם בני משפחה?
כיצד להבטיח את עתידו של יריב? האם כדאי להעביר גם לו חלק מהשליטה או ממניות בחברה? אם לא, כיצד לעשות זאת מבלי שיפגעו רגשותיו?
וכיצד לנווט בין כל אלו ביעילות ולהבטיח את עתיד החברה כמוצלח?
סוגיות אלו הן רק קצה הקרחון.
לכל עסק (ועסק משפחתי בפרט) יש את מכלול הנסיבות המיוחד לו. מעטות הפעמים בהן מהלכים של העברה בין דורית מתבצעים בקלות ובצורה חלקה, מבלי להפעיל מחשבה אמתית ומבלי לפנות ליעוץ. תמיד קיימות הרגישויות והאינטריגות בין המעורבים, שיש להתייחס אליהן גם בפן הרגשי וגם בפן המקצועי-משפטי.
מניסיוני, תכנון ובניית המהלך מבעוד מועד, בחוכמה ובשקיפות, יהפכו את ההעברה הבין דורית ליעילה ונכונה לאין שיעור.
במקרה של טובה ועמוס, ראיתי שבלתי אפשרי לעמוס לבצע מהלך שכזה לבד. לכן שילבנו במסגרת הליך בניית תוכנית העזבון ותוכנית ההעברה הבידורית של העסק את טובה כחלק בלתי נפרד מקבלת ההחלטות. עמוס אומנם מכיר את החברה מבפנים, אבל טובה מכירה את האנשים מבפנים.
בתהליכים מסוג זה נכון וחשוב לערב אנשי מקצוע ויעוץ שהם חיצוניים לחברה. כאלה שיכולים לתת יעוץ אובייקטיבי-מקצועי נטול אינטרסים אישיים. אל תהססו לפנות לאיש מקצוע מתאים, שכן עתיד החברה והמשפחה שלכם נמצא על הכף!
* הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין העוסק בין השאר בהיבטים המשפטיים של ניהול סיכונים משפחתיים – פרט משפחה ועסק, העברה בינדורית ועסקים משפחתיים, כתובת אתר www.sm-law.co.il כתובת מייל office@sm-law.co.il
Tags: אסטרטגיה טיפים מורשת ניהול פרויקטים עסקים קטנים ובינוניים