במאמר זה נציג את שיטת מכפיל ההכנסות מעמלות נפרעים. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי
פורסם:28.5.19 צילום: יח"צ
מהו תיק ביטוח
סוכן הביטוח בונה במהלך שנות עבודתו את אותו תיק לקוחות ממנו הוא קוצר פירותיו. תיק הלקוחות מניב לו את עמלותיו להן הוא זכאי מתוקף זכותו החוזית שמשמעותה קבלת תשלום מוסכם עבור ביצוע פעולה מסוימת, ובענייננו, פעולת התיווך.
בדרך כלל, לשימוש במונח "תיק ביטוח", שתי פנים: (א) זכויותיו של סוכן הביטוח לקבלת עמלות מחברות הביטוח בגין פוליסות שהונפקו על בסיס תיווכו; (ב) המידע הגלום באותן הפוליסות, שבגינן הוא זכאי לקבל עמלות. מידע זה, בתמצית, מהווה את רשימת לקוחותיו של סוכן הביטוח בצירוף האינפורמציה הקשורה אליהם ואל נשוא הביטוח.
בביטוח כללי, לרוב רוכש המבוטח הכיסוי ביטוחי לתקופה מוגבלת, בדר"כ בת 12 חודשים.
בביטוחי חיים, בריאות וסיעוד, המצב שונה כאשר לרוב נרכש הכיסוי לכל החיים. עובדה זו מקשה על שימור תיק גבוה לאורך זמן בביטוח אלמנטרי, בעוד שבביטוחי חיים שימור התיק הוא לרוב גבוה יותר לאורך זמן.
הערכת שווי של תיק ביטוח
בתיק ביטוח קיימים שני מושגים חשובים. המושג הראשון הוא סך הנפרעים בתיק הביטוח, הווה אומר, סך הפרמיות הנגבות בשקלים מידי שנה, לחילופין מכפלת מספר הפוליסות שבתוקף בפרמיה הממוצעת או לחילופי חילופין כמות הכסף שהתיק מגלגל מידי שנה.
המושג השני (שהוא נגזרת של המושג הראשון) מכונה הכנסות התיק מעמלות נפרעים, הווה אומר, שיעור מסוים מסך הנפרעים בתיק.
שוויו של תיק הביטוח נקבע, במרבים המקרים, באמצעות אחד משני מודלים. המודל הראשון הינו הכפלת סכום ההכנסות מעמלות נפרעים לשנה אחת או לממוצע של מספר שנים במכפיל כלשהו. המודל השני הינו הכפלת סכום רווח ה- EBITDA (הרווח התפעולי לפני פחת והפחתות) לשנה אחת או לממוצע שנים במכפיל EBITDA (שהינו גבוה יותר ממכפיל הכנסות מעמלות נפרעים).
השימוש במודל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים נעשה, כאשר רוכש תיק הביטוח מצליח להטמיע אותו בתוך הפעילות השוטפת שלו הקיימת ממילא, מבלי להגדיל, באופן משמעותי, את היקף ההוצאות שלו. במודל זה נעשה שימוש, בדרך כלל, כאשר סוכנות ביטוח "בולעת" סוכנות ביטוח אחרת, שהיקפיה קטנים יותר ו/או יכולתו של הרוכש הנה להמשיך ולתפעל על בסיס המערכת הקיימת את תיק הביטוח, לייעל את המערכת, לחסוך בתקורה ולהביא לרמת ריווחית טובה יותר. לפיכך, במצב דברים זה, המכפיל נקבע על בסיס ההכנסות מעמלות נפרעים ולא על בסיס רווח ה- EBITDA.
ההבדלים בין ענף ביטוח החיים והפנסיה לבין ענף הביטוח האלמנטרי נובעים מאותה שחיקה צפויה בהיקף ההכנסות מעמלות.
בחישובינו השתמשנו בכלי חישוב ממוחשבים ולפיכך, ייתכנו הפרשים לא מהותיים בהצגת החישובים כתוצאה מהפרשי עיגול.
דוגמא להערכת שווי תיק ביטוח רכב
לסוכנות הביטוח AAA תיק ביטוח רכב. סוכנות הביטוח AAA מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק ביטוח הרכב שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק ביטוח הרכב של סוכנות הביטוח AAA הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
להלן נתוני ההכנסות מעמלות הנפרעים (באלפי ₪) של תיק ביטוח הרכב של סוכנות הביטוח AAA:
הכנסות התיק לעיל מעמלות נובעות אך ורק ממכירת פוליסות רכב (חובה ורכוש), שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 4,849 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.3 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי ביטוח רכב כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 4,849 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.3, להערכתנו, שווי תיק ביטוח הרכב והמוניטין נאמד בכ- 6,061 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק ביטוח הרכב עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק ביטוח הרכב של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק ביטוח דירות
לסוכנות הביטוח BBB תיק ביטוח דירות. סוכנות הביטוח BBB מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק ביטוח הדירות שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק ביטוח הדירות של סוכנות הביטוח BBB הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
להלן נתוני ההכנסות מעמלות הנפרעים (באלפי ₪) של תיק ביטוח הרכב של סוכנות הביטוח BBB:
הכנסות התיק לעיל מעמלות נובעות אך ורק ממכירת פוליסות דירות, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 1,699 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.4 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי ביטוח דירות כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 1,699 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.4, להערכתנו, שווי תיק ביטוח הדירות והמוניטין נאמד בכ- 2,428 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק ביטוח הדירות עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק ביטוח הדירות של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק ביטוח עסקים
לסוכנות הביטוח CCC תיק ביטוח עסקים. סוכנות הביטוח CCC מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק ביטוח העסקים שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק ביטוח העסקים של סוכנות הביטוח CCC הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות CCC נובעות אך ורק ממכירת פוליסות עסקים, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק ביטוח העסקים של סוכנות הביטוח CCC בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 815 אלפי ₪, 867 אלפי ₪ ו- 912 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 864 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.7 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי ביטוח עסקים כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 864 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.7, להערכתנו, שווי תיק ביטוח העסקים והמוניטין נאמד בכ- 1,441 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק ביטוח העסקים עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק ביטוח העסקים של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק ביטוח בריאות
לסוכנות הביטוח DDD תיק ביטוח בריאות. סוכנות הביטוח DDD מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק ביטוח הבריאות שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק ביטוח הבריאות של סוכנות הביטוח DDD הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות DDD נובעות אך ורק ממכירת פוליסות בריאות, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק ביטוח הבריאות של סוכנות הביטוח DDD בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 1,999 אלפי ₪, 2,167 אלפי ₪ ו- 2,373 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 2,179 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.7 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי ביטוח בריאות כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 2,179 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.7, להערכתנו, שווי תיק ביטוח הבריאות והמוניטין נאמד בכ- 3,790 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק ביטוח הבריאות עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק ביטוח הבריאות של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק פוליסות ריסק
לסוכנות הביטוח EEE תיק ביטוח ריסק. סוכנות הביטוח EEE מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק פוליסות הריסק שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק פוליסות הריסק של סוכנות הביטוח EEE הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות EEE נובעות אך ורק ממכירת פוליסות ריסק, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק פוליסות הריסק של סוכנות הביטוח EEE בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 2,583 אלפי ₪, 2,893 אלפי ₪ ו- 3,073 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 2,849 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.8 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי פוליסות ריסק כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 2,849 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.8, להערכתנו, שווי תיק פוליסות הריסק והמוניטין נאמד בכ- 5,181 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק פוליסות הריסק עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק פוליסות הריסק של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק פוליסות חיסכון
לסוכנות הביטוח FFF תיק ביטוח חיסכון. סוכנות הביטוח FFF מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק פוליסות החיסכון שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק פוליסות החיסכון של סוכנות הביטוח FFF הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות FFF נובעות אך ורק ממכירת פוליסות חיסכון, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק פוליסות החיסכון של סוכנות הביטוח FFF בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 5,280 אלפי ₪, 5,202 אלפי ₪ ו- 5,147 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 5,209 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.9 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי פוליסות חיסכון כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 5,209 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 1.9, להערכתנו, שווי תיק פוליסות החיסכון והמוניטין נאמד בכ- 9,923 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק פוליסות החיסכון עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק פוליסות החיסכון של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק פנסיה
לסוכנות הביטוח GGG תיק פנסיה. סוכנות הביטוח GGG מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק הפנסיה שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק הפנסיה של סוכנות הביטוח GGG הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות GGG נובעות אך ורק ממכירת תוכניות פנסיה, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק הפנסיה של סוכנות הביטוח GGG בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 121 אלפי ₪, 122 אלפי ₪ ו- 126 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 123 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 2.0 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי פנסיה כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 123 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 2.0, להערכתנו, שווי תיק הפנסיה והמוניטין נאמד בכ- 247 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק הפנסיה עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק הפנסיה של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
דוגמא להערכת שווי תיק גמל
לסוכנות הביטוח HHH תיק גמל. סוכנות הביטוח HHH מבקשת לבצע בעבורה הערכת שווי של תיק הגמל שלה לרבות המוניטין (הנכסים הבלתי מוחשיים שלה) ליום 31 בדצמבר 2018.
הערכת השווי מבוצעת ליום 31 בדצמבר 2018. לאחר בחינה של מודלים אלטרנטיביים להערכת שווי תיק ביטוח, קבענו שהמודל המתאים להערכת שווי תיק הגמל של סוכנות הביטוח HHH הוא מודל מכפיל ההכנסות מעמלות הנפרעים היציג, שכן שיטה זו היא השכיחה והמקובלת ביותר בעסקאות שנעשו בשנים האחרונות בענף. המודל מחייב אומדן של הכנסות יציגות מעמלות נפרעים ושל מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים ראוי.
הכנסות התיק מעמלות של סוכנות HHH נובעות אך ורק ממכירת תוכניות גמל, שיטת המכירה משלבת הן מפגשים פרונטליים מול הלקוח, והן מכירות טלפוניות בדומה למכירות של חברות הביטוח הישירות. ההכנסות מעמלות הנפרעים של תיק הגמל של סוכנות הביטוח HHH בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הסתכמו ב- 155 אלפי ₪, 158 אלפי ₪ ו- 165 אלפי ₪, בהתאמה.
להלן הנחות העבודה שלנו:
הכנסות יציגות – להערכתנו ממוצע ההכנסות מעמלות הנפרעים ב- 3 השנים האחרונות משקף בקירוב ובאופן סביר את פוטנציאל ההכנסות מעמלות נפרעים של התיק בשנים הבאות. לפיכך, ההכנסות היציגות של התיק מעמלות נפרעים נאמדו על ידינו בכ- 159 אלפי ₪.
מכפיל ראוי – להערכתנו מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 2.0 (אמצע הטווח של מכפילי ההכנסות מעמלות נפרעים עבור תיקי גמל כיום בישראל) משקף באופן נאות את מרכיבי אי הודאות הגלומים בהשקעה בתיק הביטוח דנן.
על בסיס הממוצע השנתי של הכנסות התיק מעמלות נפרעים המסתכם בכ- 159 אלפי ₪ ועל בסיס מכפיל הכנסות מעמלות נפרעים של כ- 2.0, להערכתנו, שווי תיק הגמל והמוניטין נאמד בכ- 318 אלפי ₪.
להלן טבלת רגישות (באלפי ₪) המתארת את השינוי בערך תיק הגמל עקב שינוי אפשרי במכפיל:
כאמור, הערכת שווי זו נועדה לצורך הערכת תיק הגמל של הסוכנות לרבות המוניטין כפי שפורטו לעיל ולצורך זה בלבד.
אין הערכת שווי זו מהווה את שווי הסוכנות בכללותה, לצורך כך יש להוסיף לשווי שהתקבל יתרות מזומן, שווי מזומן והשקעות נזילות ולנכות יתרות חוב לבנקים ולמוסדות פיננסיים אחרים.
המשך במאמר הבא…
בעלים של שווי פנימי – מר רועי פולניצר, FRM ,F.IL.A.V.F.A. ,CFV
פרטי השכלה:
בעלים של פירמת הייעוץ שווי פנימי. מוסמך כאקטואר מלא (Fellow) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (.F.IL.A.V.F.A) ומשמש כמנכ"ל הלשכה. מעריך שווי מימון תאגידי (CFV- Corporate Finance Valuator) מוסמך על ידי לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA- Israel Association of Valuators and Financial Actuaries) ומוסמך כמומחה לניהול סיכונים (CRM- Certified Risk Manager) על ידי האיגוד הישראלי למנהלי סיכונים (IARM- Israeli Association of Risk Managers). מוסמך כמנהל סיכונים פיננסיים (FRM- Financial Risk Manager) מטעם האיגוד העולמי למומחי סיכונים (GARP -Global Association of Risk Professionals). בעל תואר שני (בהצטיינות) במנהל עסקים, תואר ראשון (בהצטיינות) מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב בכלכלה עם התמחות במימון ודיפלומה בניהול סיכונים פיננסיים במתכונת FRM מאוניברסיטת אריאל בשומרון. למד בתוכנית ללימודי תעודה באקטואריה באוניברסיטת חיפה ועבר בהצלחה את הבחינות הסופיות של רשות ניירות ערך בישראל לרישיון מנהל תיקים.
פרטי ניסיון מקצועי:
בעשור האחרון, מר פולניצר ייעץ למשרדי רואי חשבון, משרדי ייעוץ כלכלי, משרדי ביקורת חקירתית וחברות ציבוריות ופרטיות בארץ וחיווה את דעתו המקצועית באלפי עבודות הערכות שווי, חוות דעת אקטואריות, ניתוחי סיכונים, ייעוץ כלכלי ומידול פיננסי בתחומים שונים, בהיקף מצטבר של מיליארדי דולרים ארה"ב.
מנכ"ל אומדנות חשבונאים ויועצים (1969) בע"מ – מר דוד בכר, CFV, CFP, CLU
פרטי השכלה:
מנכ"ל אומדנות חשבונאים ויועצים (1969) בע"מ מוסמך כמעריך שווי מימון תאגידי (CFV- Corporate Finance Valuator) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל ומשמש כאחראי תחום תכנון פיננסי בלשכה. מתכנן פיננסי מוסמך (CFP) על-ידי מועצת התקנים לתכנון פיננסי (FPSB), שמאי רכוש מוסמך ושמאי חקלאות מוסמך מטעם איגוד שמאי הביטוח בישראל. בעל הסמכת חתם מורשה בביטוח חיים (CLU) מטעם ה- American College והמכללה לביטוח בישראל ובעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני מטעם משרד האוצר. בוגר לימודי תעודה בקריאת דו"חות כספיים והערכת שווי חברות, דיני ביטוח, נזיקין ומיסים, חשבים ומנהלי כספים, דירקטורים ונושאי משרה בכירים בתאגידים ומשפט עסקי למנהלים מטעם אוניברסיטת תל-אביב; בוגר לימודי תעודה בסוגיות ביטוח נזיקין מטעם אוניברסיטת בר-אילן; בוגר לימודי תעודה במשפט כלכלי בהיבטים פליליים ואזרחים, מטעם המכון להשתלמות של לשכת עורכי הדין בישראל; ובוגר לימודי תעודה בביקורת חשבונות מתקדמת מטעם המכון להשתלמות של לשכת רואי החשבון בישראל.
פרטי ניסיון מקצועי:
במהלך ארבעת העשורים האחרונים, מר בכר, היה מעורב באופן פעיל בביצוע מאות הערכות שווי וחוות דעת מומחה כלכליות לבתי משפט, בין המסתייעים: מבוטחים, מבטחים (כולל "Lloyd's"), שמאים, חברת חשמל לישראל, צה"ל, פרקליטות המדינה, מס רכוש וקרן פיצויים. בעברו שימש מר בכר כיו"ר וועדת הביקורת של לשכת סוכני ביטוח בישראל.
מגזין "סטטוס" מופק ע"י: