ביום שני האחרון, ה- 13.1.2020, דווחתי במסגרת תפקידי כיו"ר לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA) כי המדינה החליטה להכיר, הלכה למעשה, בפעילותה של הלשכה כאיגוד אקטוארי מוכר בישראל להסמכת אקטוארים ובתעודות האקטואר ומעריך השווי של הלשכה כהסמכות מקצועיות לגטימיות וקבילות עבור נציבות שירות המדינה
פורסם: 17.1.20 צילום: יח"צ
עד ליום שני ה- 13.1.2020, נהנתה הלשכה מהכרה בה כגוף מוכר להסמכת אקטוארים בעיקר מצד אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ענבל חברה לביטוח בע"מ (חברה ממשלתית בבעלות מלאה של המדינה), רשות החברות הממשלתיות, אגף האפוטרופוס לנכסי נפקדים במשרד האוצר ובתי משפט ובתי דין בישראל. אולם ביום שני ה- 13.1.2020 התרחשה רעידת אדמה בישראל, לא פחות מכך , כאשר המדינה החליטה להכיר בלשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA) כאיגוד אקטוארי מוכר בארץ שמסמיך אקטוארים.
במכתב רשמי שנשלח ביום שני ה- 13.1.2020, למנכ"ל לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA), האקטואר רועי פולניצר, הודיעה נציבות שירות המדינה, כי על פי בדיקותיה הוא נמצא כעומד בכל דרישות הסף של המכרז לתפקיד האקטואר הראשי במשרד אוצר (רשות שוק ההון ביטוח וחסכון).
הואיל ואחת מדרישות הסף של המכרז של משרד האוצר הייתה "הסמכה כאקטואר ע"י מוסד מוכר בארץ ובחו"ל" הרי שלמעשה נציבות שירות המדינה מכירה הלכה ולמעשה בתעודת "האקטואר המלא" (Fellow) מטעם IAVFA של רועי פולניצר כ"תעודה המעידה על הסמכה כאקטואר", כהגדרת הנציבות.
תעודת ה- Fellow של האקטואר פולניצר שנשלחה לנציבות שירות המדינה במסגרת הגשת מועמדותו לתפקיד, לוותה במכתב רשמי של IAVFA שעליו חתום נשיא הלשכה, פרופ' רמי יוסף, המוכר הן כמומחה בינלאומי והן כמומחה מטעם בתי המשפט בישראל בתחום האקטואריה וכמי שעוסק בייעוץ אקטוארי, פנסיוני ופיננסי לחברות וגופים מובילים במשק וביניהם למשרד האוצר, בנק ישראל, המוסד לביטוח לאומי, קרנות פנסיה, חברות ביטוח ומשרדי עו"ד.
במכתב הנושא את הכותרת "אישור זכאות להסמכת אקטואר מלא" כתב פרופ' רמי יוסף, אשר חתום בעצמו על תעודת ה- Fellow של האקטואר פולניצר:
"הריני לאשר בזאת כי מר רועי פולניצר חבר לשכה 1002 סיים את חובותיו להסמכת אקטואר מלא (F.IL.A.V.F.A.) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (The Israel Association of Valuators and Financial Actuaries) ביום 3 ביוני 2018 וכי תעודת הגמר הרשמית הוענקה לו בטקס חלוקת התעודות שנערך ב- 10 ביולי 2018". לאחר מכן הסביר פרופ' יוסף "הסמכת אקטואר מלא בלשכה (F.IL.A.V.F.A.) הינה המעמד המקצועי הגבוה ביותר בלשכה, הווה אומר, חבר מלא ("Fellow"). מעמד של חבר מלא בלשכה פירושו כי המחזיק בו בקיא ביסודות האקטואריה הפיננסית, בניתוח כמותי, בשווקים ובמוצרים פיננסיים, במודלים של הערכות שווי ואקטואריה פיננסית ובטכניקות של אקטואריית סיכוני שוק, אקטואריית סיכוני אשראי, אקטואריית סיכונים תפעוליים, אקטואריית סיכוני השקעות, אקטואריית סיכוני חיים (קרי, במתמטיקת האקטואריה, בכלים הדרושים לתימחור ביטוחי חיים ובשוק ביטוחי החיים בארץ( ושל אקטואריית סיכונים פנסיוניים (במתמטיקת האקטואריה, בכלים הדרושים לחישובי פנסיות ובשוק הפנסיוני בארץ), עמד בכל דרישות ההכשרה של הלשכה, ממלא אחר דרישות ההתפתחות המקצועית המתמשכת של הלשכה וכי הוא בעל ידע ומומחיות אקטוארית מוכחת ומובהקת המאפשרים לו לעסוק הן בתמחור, עריכת מחקרים ובניית מודלים אקטואריים והן בהערכת התחייבויות ביטוחיות של חברות ביטוח, עריכת מאזנים אקטואריים של קרנות פנסיה וביצוע עבודות ביקורת ביחס לעבודות אלו.". פרופ' יוסף חתם את המכתב בפסקה הבאה: "מטרתה של הסמכת אקטואר מלא בלשכה היא להבטיח כי המחזיק בה יהיה בעל כישורים מקצועיים הנדרשים על מנת למלא תפקיד של אקטואר ממונה במבטח בתחום ביטוח החיים או בתחום הפנסיה כמו גם בעל ניסיון פרקטי בהערכת התחייבויות ביטוחיות של חברת ביטוח או מאזן אקטוארי של קרן פנסיה לרבות על-ידי ביצוע עבודת ביקורת לעבודות אלו, תוך דגש על ניסיון פרקטי בישראל לאור הסביבה העסקית והרגולציה הייחודיים לישראל".
נער הייתי וגם זקנתי ונזכרתי שמשום מה כבר זכתה הלשכה לפני כשלוש וחצי שנים בהכרה דומה בתעודות ההסמכה שלה מצד נציבות שירות המדינה. הפעם הקודמת הייתה ביוני 2016, עת הודיעה נציבות שירות המדינה במכתב דומה שנשלח אז כמו היום למנכ"ל IAVFA המיתולוגי, האקטואר פולניצר, לפיו על פי בדיקותיה הוא נמצא כעומד בכל דרישות הסף של המכרז לתפקיד מנהל תחום הערכות שווי ושינויי מבנה ברשות המיסים בישראל (מס הכנסה).
הואיל ואחת מדרישות הסף של המכרז של רשות המיסים בישראל הייתה "הסמכה כמעריך שווי ע"י מוסד מוכר בארץ ובחו"ל" הרי שלמעשה נציבות שירות המדינה הכירה כבר לפני שלוש וחצי שנים הלכה ולמעשה בתעודת "מעריך השווי מימון תאגידי" (CFV) מטעם IAVFA של האקטואר פולניצר כ"תעודה המעידה על הסמכה כמעריך שווי תאגידים ונכסים בלתי מוחשיים", כהגדרת הנציבות.
על פי מקורות יודעי דבר בנציבות שירות המדינה, 18 מועמדים הגישו את מועמדותם למכרז לתפקיד אקטואר אולם רק 9 מהם נמצאו כעומדים בכל דרישות הסף של המכרז וביניהם תעודה המעידה על הסמכה כאקטואר ממוסד מוכר בארץ או בחו"ל וניסיון של 6 שנים בתחום אקטואריה ביטוח חיים או אקטואריה ביטוח פנסיה.
על פי המקורות בנציבות שירות המדינה, האקטואר פולניצר הינו אחד מ- 9 המועמדים שנמצאו מתאימים מבחינת דרישות השכלה, ידע וניסיון אקטוארי לתפקיד האקטואר הראשי באוצר. האקטואר פולניצר ו- 8 המתמודדים הנותרים עברו ביום שני ה- 13.1.2020 אוטומטית לשלב הבא, שלב האבחון האישיותי-התנהגותי במרכז הערכה, כאשר הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת יורשה לקחת חלק כצופה בלבד אך לא יורשה להתערב או לדבר עם המועמדים. על פי המקורות בנציבות שירות המדינה, מאחר ומדובר במכרז למשרת בכיר, הרי שעמידה בדרישות הסף של המכרז מייתרת את הצורך בשלב האבחון הקוגנטיבי במרכז הערכה.
אם יעבור האקטואר פולניצר בהצלחה את שלב האבחון האישיותי-התנהגותי במרכז הערכה הרי שהוא יגיע לשלב הסופי, שלב ועדת הבוחנים, שבה יוחלט מיהו האקטואר הראשי הבא של האוצר ל- 6 השנים הבאות. על פי המקורות בנציבות שירות המדינה, בועדת הבוחנים צפויים לשבת: נציג מנציבות שירות המדינה כיו"ר הועדה, 2 נציגים מרשות שוק ההון ביטוח וחיסכון (שאמורים לשאול שאלות מקצועיות), נציג מתחום הניהול, הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון (ד"ר משה ברקת בהיותו ה"בוס" העתידי של האקטואר הראשי באוצר) ונציג ציבור (גימלאי של שירות המדינה או איש אקדמיה).
על פי נציבות שירות המדינה עד ה- 1 במרץ 2020, יוחלט מיהו האקטואר הראשי הבא של משרד האוצר.
אני מאחל הצלחה רבה לאקטואר פולניצר בהתמודדות על התפקיד הנכסף, מן הראוי רק שמי שלימד אקטואריה, ביצע תחשיבים אקטואריים רבים, כתב עשרות מאמרים באקטואריה ו"קטף" הסמכות אקטואריות בארץ ומעבר לים – הוא זה שיזכה בתפקיד. אני מחזיק לו אצבעות.
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
Tags: כלכלה