
דיווח מכנס הלקוחות השנתי של דן אנד ברדסטריט ישראל
פורסם: 24.6.18 צילום: יח"צ
אחד הנושאים המרכזיים שנדונו בכנס הלקוחות של דן אנד ברדסטריט, חברת הניתוח העסקי הגדולה בישראל, שהתקיים היום (יום רביעי ה- 20/06/2018), עסק בשינוי שעובר על שוק האשראי בישראל.
משק בית שיש לו אשראי מסוג כלשהו (ואנו מניחים שכל אחד מקוראי 'סטטוס' נכלל בקטגוריה זו), משלם בממוצע בחודש 1,455 שקלים בחודש על האשראי שהוא לוקח. ממצא מדהים זה נחשף בכנס על ידי צחי ברקי, סמנכ"ל בכיר אגף כלכלה, מידע ומחקר. ההוצאה על אשראי, הדגיש ברקאי, הינה השניה בגודלה עבור משקי הבית אחרי מזון. וזהו הנתון בתנאים של ריבית נמוכה, מה יקרה ב 2019 כאשר הריבית תעלה?! שאל ברקאי את באי הכנס.
בהמשך לדבריו של ברקאי יצאנו כהרגלנו (ראו למשל: https://goo.gl/BkB1Qn ו- https://goo.gl/awHgcL ), לסקר קצר בין באי הכנס, במטרה לבדוק מה הם חושבים וכיצד הם מתמודדים עם הנתונים שהוצגו בכנס. שני משתתפים (משתתפת ומשתתף), שלא הופתעו מדבריו של ברקאי, הרשימו אותנו במיוחד ואנו מביאים את התרשמותנו מהשיחות עימם כאן (שינינו את שמותיהם על מנת לשמור על פרטיותם).
לא סומכת על הבנקים, משקיעה בנדל"ן
"הכסף הופקד. יופי תודה", אני מתנצלת אבל רציתי לוודא שהכסף מהשכירות הופקדה. כך אמרה לנו גלית, אשר קיבלה שיחת טלפון דקה לאחר שהחלה בשיחתה איתנו. "על מה היתה השיחה"? אנו שואלים. "יש לי שוכרים חדשים ורציתי לוודא שהכסף הופקד" היא מסבירה.
את משקיעה בנדל"ן? "אני לא סומכת על הבנקים", היא אומרת. "כשאנו נותנים לבנק כסף הוא נותן לנו בתמורה גרושים וכשאנו לוקחים הלוואה … טוב שמעתם כמוני את צחי ברקאי. את הכסף שלי אני מעדיפה להשקיע בנדל"ן".
את יכולה לספר לנו יותר? "התחלתי לפני שש שנים, קניתי דירה ראשונה בחיפה ב 300 אלף שקל". וואוו זה נשמע ממש מעט, למה חיפה? אנחנו שואלים. "בחיפה אפשר למצוא דירות זולות, הדירה היתה הרוסה. קנינו בזול, ושיפצנו. כל יום שבת אני ובעלי, שיש לו ידי זהב, היינו נוסעים לחיפה ומשפצים את הדירה. זה היה כייף! עשינו כמעט הכל לבד ואיפו שלא ידענו לעשות לקחנו איש מקצוע, לריצוף למשל. מאז חוסכת קצת כסף וכל כמה שנים קונה דירה נוספת".
ספרי לנו על הרכישה האחרונה שלך? "לפני כמה חודשים רכשתי עם ביתי דירה בחיפה, חצי חצי. הדירה הכי יקרה שקניתי עד היום: 600 אלף שקל, אבל היא היתה במצב טוב יחסית, כך שלא היינו צריכים להתעסק יותר מידי בשיפוץ. חילקנו את הדירה לשתי דירות ועכשיו אנחנו משכירים אותן: דירה אחת אנחנו משכירים ב 1,900 שקל ואת השניה ב 2,000 שקל. תגיד לי אתה אם אפשר להשיג תשואה כזו בבנק?!" שואלת גלית, מתנצלת שזמנה קצר ומשאירה אותנו עם טעם של עוד.
הקטנת הוצאות ופיתוח מקורות הכנסה נוספים
את רונן איתרנו בפינת הקפה. "אני לא מופתע" הוא אומר בתשובה לשאלתנו על הנתונים שהוצגו בכנס. "במשך שנים התגלגלנו אני ואשתי, ממינוס למינוס. חשבתי שחיים במינוס הם הדרך שבה כולם מסתדרים. לבסוף, בזכות אשתי אני חייב לומר, נכנסו לתהליך שבסופו קיצצנו בהוצאות החודשיות שלנו קרוב ל 7,000 שקל לחודש" וואוו זה הרבה? אנחנו אומרים "כן. לא חשבתי שנוכל לחסוך כל כך הרבה: ביטוחים, טלפונים, טלוויזיה, רכב, קניות שוטפות, מסעדות, בילויים, חופשות ומה לא".
"לאחר מכן קיבלנו החלטה למכור את הבית שלנו ולעבור לבית קטן יותר. אצלנו הילדים כבר עזבו ולא היה לנו צורך בבית הגדול. מצאנו דירה קטנה, חמודה וקומפקטית והגדלנו את הקיצוץ בהוצאות החודשיות לכ- 14,000 ובנוסף אנחנו גם נשארים עם כמה מאות אלפי שקלים ביד ממכירת הבית".
ומה תעשו עם אותם מאות אלפי שקלים? "בהתאם לתהליך שאשתי לקחה אותי אליו, בהתחלה כמעט בכח. אבל מזל שהיא עשתה את זה" הוא צוחק "עכשיו אנחנו רוצים לפתח מקור הכנסה נוסף. אנחנו מתלבטים בין כמה אפשרויות: אולי מסחר באמזון? אולי נדל"ן? עוד לא החלטנו".
ומה אתה ממליץ לקוראי 'סטטוס'? "אני ממליץ לכולם להיכנס לתהליך של קיצוץ הוצאות ופיתוח מקור הכנסה נוסף. אני מבטיח שכל אחד יופתע מכמה הרבה אפשר לחסוך וזה מבלי לפגוע בהנאה ובכיף. להיפך, כשההכנסות שלך גדולות מההוצאות, ההנאה שלך יותר גדולה. אין לך את הטרדה הזאת של 'הקניה הזאת תכניס אותי ליותר מינוס' אתה יודע מה אתה יכול להרשות לעצמך לקנות ואתה יכול ליהנות מזה בלי רגשות אשם".
מסקנתנו: אפשר לקטר על העמלות, הריביות הגבוהות ויוקר המחיה ולעומת זאת אפשר לבחור בדרך העשייה. גלית ורונן נמצאים במסלול העשייה ובמידה ואתם עדין לא שם, אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אליהם.
שני בונוסים בלינקים הבאים:
אתר "בדוק", שמציע הזדמנויות להשקעה בנדל"ן, של יזמי נדל"ן שנבדקו בקפידה ונמצאו אמינים: http://www.baduk.investments
סדרת סרטונים על התנהלות פיננסית נכונה (הקטנת הוצאות ופיתוח מקורות הכנסה נוספים): https://goo.gl/7XPh2D
Tags: טיפים כלכלה פיננסים פיתוח אישי תשואה