בארגון יזמים צעירים העולמי, חברות 125 מדינות, כולל ישראל, ובפעילויות השונות ברחבי העולם לוקחים חלק מעל ל-10 מיליון תלמידים בשנה
צילם: יח"צ
בתשע השנים האחרונות אורי ילוז (לשעבר סגן קצין חינוך ראשי של צה"ל) הוא מנכ"ל יזמים צעירים ישראל (Junior Achievement Worldwide). זהו ארגון ללא מטרות רווח, המעודד בני נוער לחשיבה עצמאית ולעשייה כלכלית במטרה לטפח יזמות עסקית בקרב בני נוער. התכנית "יזמים צעירים-עושים עסקים", המופעלת בשעות שלאחר הלימודים בבתי הספר, משלבת מגוון רחב של צעירים בני 15-17, החל בתלמידים מחוננים וכלה בילדים עם לקויות למידה, וותיקים ועולים חדשים, יהודים ערבים ודרוזים, מאזורי רווחה וגם משכונות מצוקה. כיום פועלות במסגרת התוכנית למעלה מ- 200 קבוצות יזמים בשנת לימודים אחת – כ-4000 תלמידים בשנה, עם דגש מיוחד על בתי ספר בפריפריה. בסה"כ השתתפו עד כה בתוכנית זו מעל ל- 85,000 תלמידים.
במסגרת התוכנית, התלמידים מקימים "מיני-חברה" עסקית. הם בוחרים וממנים בעלי תפקידים, לומדים ומתנסים בניהול ועבודת צוות, בגיוס הון, בחירת מוצר או שירות, הכנת תוכנית עסקית וביצוע סקר שוק. הם נחשפים לתהליכי ייצור ומתנסים בשיווק ומכירה, ניהול כספים ודווח. בתום התוכנית הם מפרקים את החברה, מחלקים רווחים, אם היו, או מחליטים על מתן תרומה לקהילה. התוכנית מופעלת לאורך שנת לימודים אחת, בשעות שלאחר הלימודים ומתנהלת על פי חומרי הדרכה המתעדכנים מידי פעם ולפי לוח זמנים וקצב אחיד בכל רחבי הארץ.
מהו ההישג המקצועי שלך שבו אתה גאה במיוחד?
בתקופת כהונתי כמנכ"ל היו לארגון מספר הישגים משמעותיים ובהם התמקצעות מבחינת תכנים ואופן עבודה בארגון, הגעה לפריפריה (היום ארגוננו פועל ב- 10 אזורים בכל רחבי הארץ), עבודה מול אוכלוסיות מגוונות, הרחבת סל התכניות מתכנית דגל אחת למצב בו יש 5 תכניות שונות, שילוב טכנולוגיה ביזמות – אנו מציעים תכנית חדשה אשר מתמקדת בשילוב של טכנולוגיה ויזמות.
מהי ההחלטה הקשה ביותר שקיבלת בחייך המקצועיים?
אחת ההחלטות הקשות היתה להעביר את הארגון ממצב בו הפעילות מתקיימת על פי מאפייני אוכלוסיה, למצב בו הפעילות מתקיימת על פי אזור גיאוגרפי. למעשה, היום אנו פועלים ב- 10 אזורים גיאוגרפיים, כשבכל אזור ואזור משתתפים בני נוער ממאפיינים שונים. מבחינה ארגונית התהליך היה מורכב, אך מבחינה ערכית ומהותית היה כמובן נכון.
מה אתה אוהב מכל בעבודתך ומה אינך אוהב בעבודתך?
אוהב את הקשר עם בני הנוער, השותפים והמנחים – סטודנטים ממגוון מוסדות אקדמיים, מורים ומתנדבים מעולם העסקים. קשר עם השותפים הינו אחד מעמודי התווך של ארגוננו. כמו כן, נהדר לראות בסוף התהליך שכל מה שספגו בני הנוער וארגז הכלים שקבלו מנוצל מיטבית בפרוייקטי הגמר, כשהם לוקחים עימם את המעך הזה גם הלאה לחייהם הבוגרים.
קשה – קיים קושי ארגוני בעבודה בכל הארץ, יחד עם זאתֿ, אנו משקיעים בכך משאבים מתוך הבנת חשיבות המשימה ותחושת השליחות.
שבוע עבודה במשק מונה כ-42 שעות. כמה שעות בממוצע אתה עובד בשבוע?
העבודה הינה מסביב לשעון… בכל ימות השנה.
מהי התכונה החשובה ביותר, לדעתך, למנהל?
דוגמא אישית, גיבוי לצוות, יכולת ניהול בסביבה משתנה.
איזו המלצה יש לך למנהלים מתחילים בתחומם?
בתחילת הדרך שיעסקו בלמידה, העמקה בתכנים ובשדה בו הם עוסקים.
איזו חברה עולמית היית רוצה לנהל, ומדוע?
יזמים צעירים ישראל הינו כבר חלק מחברה עולמית. אנו פועלים בשיתוף עם עמיתנו במדינות השונות. אחת הדוגמאות לכך הינה האירועים הבינלאומיים אשר מתקיימים בישראל. בהקשר זה אזכיר כנס מנכ"לים אשר נערך בירושלים בשנת 2013 ויריד מוצרים אירופאי אשר יתקיים בחיפה באפריל 2014. זו הפעם הראשונה שישראל נבחרה לארח את המפגש הבינלאומי. בארגון, חברות 125 מדינות, כולל ישראל, ובפעילויות השונות ברחבי העולם לוקחים חלק מעל ל-10 מיליון תלמידים בשנה.
למפגש בחיפה יגיעו מעל 30 משלחות בני נוער מחו"ל, המורכבות מהקבוצות שזכו במקומות הראשונים בתחרויות הארציות בפרוייקט "יזמים צעירים-עושים עסקים".
אם לא היית בענף בו אתה עוסק, במה היית עוסק?
הייתי עוסק במסחר, מנהל עסק פרטי.
מה אתה עושה מחוץ לשעות העבודה (תחביבים) וכמה זמן פנוי נשאר לך עבורם?
מתנדב בשלושה מקומות ואני מוצא זמן לזה…
איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשר שנים?
…
תעודת זהות:
שם: אורי ילוז
תפקיד: מנכ"ל יזמים צעירים ישראל
גיל: 60
מצב משפחתי: נשוי +5
מגורים: רמת השרון
השכלה: MBA מינהל מערכות חינוך מטעם מנצ'סטר אנגליה
תפקידים קודמים:
תפקידים מגוונים בצה"ל, העיקריים שבהם: קצין חינוך פיקוד הצפון, מפקד פרויקט "נערי רפול" וסגן קצין חינוך ראשי של הצבא.
מעבר לתפקידי בצה"ל, מנהל כפר הנוער בן שמן.
Tags: אחריות חברתית התנדבות יזמות