
הפרישה לפנסיה מתקרבת? אלה הדברים שחייבים לדעת ולעשות כדי למצות את הזכויות שלכם, לקבל מה שמגיע לכם, לחסוך עשרות אלפי שקלים ולהרוויח כסף שיעזור לכם להגשים את החלומות ששמרתם לתקופת הפנסיה!
צילום: shutterstock
- תכנון: היציאה לפנסיה מתחילה בתכנון מקדים וקבלת החלטות לפני הפרישה. המחשבה לפיה הטיפול מתחיל כשמקבלים את מסמכי הפרישה מהמעסיק שגויה. יש להיערך מראש. לבצע ניתוח של המצב האישי ולקבל החלטות מקצועיות שצריך ליישם. במידה ואתם מזהים צורך בפניה לאיש מקצוע מומחה בתכנון פרישה היא צריכה להיעשות כחצי שנה מראש.
- יוזמה: המשמעות הכלכלית של פרישה לפנסיה בגיל 60 ומעלה היא כ 25 עד 35 שנים של צריכה ומשיכה של כסף מהמשאבים שחסכתם ולכן חשוב שתדעו: אם יש לכם כסף ואתם צפויים לשלם מיסים שונים, יש לכם הרבה אפשרות לשפר את מצבכם הכלכלי! יש החלטות (כמו הטבות מס, אופן השקעה של הכספים ועוד) שבחירה נכונה ומדוייקת בהם תחסוך לכם עשרות ומאות אלפי שקלים, אשר שווים לכם הרבה כסף שיוצר ביטחון כלכלי ושקט לאורך עשרות שנות הפרישה.
- הגדרת צרכים שוטפים: זה אולי יפתיע אתכם אבל השלב הראשון והקריטי לפני הפרישה הוא הגדרת הצרכים הכלכליים השוטפים שלכם. כלומר כמה אתם צריכים נטו כל חודש עבור ההוצאות השוטפות שלכם? 20,000 ₪? 25,000? שבו לכוס קפה, בידקו את הדברים והגדירו את ההוצאות ובהתאם לכך את ההכנסות שתצטרכו לקבל כל חודש.
- הגדרת החלומות: השלב הבא הוא הגדרת ההוצאות החד פעמיות והחלומות ששמרתם לפרישה והתיעדוף שלהן. אמנם איננו יכולים לחזות את העתיד, אבל חשוב לעצור ולחשוב על מה סביר מאוד שתוציאו כסף בשנים הבאות ומה חשוב לכם להגשים: פתיחת עסק, רכישת רכב, עזרה כלכלית לילדים, טיפולי שיניים מורכבים, שיפוץ גדול, וכמובן טיולים בחו"ל חופשות וכד'. כדאי לקחת דף חלק ולרשום עליו הכל. סיימתם? עכשיו הזמן לתעדף את הדברים ולבחור מה חובה לממש ומה יקרה רק אם יש מספיק כסף. כאן חשוב לדעת שהניסיון מוכיח כי לעיתים דווקא אנשים מבוססים כלכלית שאינם מחושבים "על השקל" עלולים לגלות בזקנתם שהכסף נגמר ושהביטחון הכלכלי שכל כך חשוב להם נמצא בסכנה. לכן בשום אופן אל תוותרו על הגדרת הצרכים.
- מיפוי ובחינת הנכסים: לאחר שהגדרתם את הצרכים צריך לבדוק אילו נכסים עומדים לרשותכם. בשלב זה חשוב למפות הכל. כספים פרטיים בבנק, בניירות ערך, נכסי נדל"ן, דירה או יחידת דיור מושכרת. קופות גמל שונות, זכויות לפנסיה (תקציבית, ותיקה, צוברת), גג סולארי ועוד. שימו לב, חשוב לרשום הכל.
- בירור זכויות: לפני שעוברים לשלב הבא חשוב לבצע בירור פרטים מול המעסיק בנוגע לזכויות נוספות כמו מענקי פרישה (ימי מחלה, הסתגלות וכד') ואם יש לכם פנסיה תקציבית חשוב לברר מה הסכום הצפוי. שימו לב שהסכומים הנ"ל ניתנים ע"י המעסיק ברוטו וחובה עליכם בעת הפרישה לבצע התחשבות מול מס הכנסה. לעיתים תקבלו את הסכומים פטורים ממס ולעיתים יהיה כדאי לבצע תכנוני מס מורכבים יותר כדי לקבל את הכספים במס מופחת.
בנוסף חשוב לדעץ שהפנסיה החודשית שלכם חייבת במס וגם כאן תכנון הטבות מס יוכל להועיל לכם מאוד.
- תכנון אסטרטגי: לאחר שמיפיתם את כל הנכסים ואת כל הצרכים הכלכליים שלכם הגיע הזמן לתכנן כיצד נכון עבורכם באופן אישי לממש את הכספים ולקבל את הטבות המס. שימו לב, מה שנכון לחבר מהעבודה או לשכן שפרש לא בוודאות נכון לכם, הקפידו לבדוק את הדברים ביחס לצרכים ולנתונים האישים שלכם בלבד.
כדי לקבל החלטות יש להתייחס לשלושה תחומים: הראשון הקצבה החודשית, השני הכספים שנותרו להשקעה לאחר קבלת הקצבה והשלישי בחירת הטבות המס.
אז מה עושים עכשיו? ראשית עליכם להחליט כיצד לממש את הכספים שלכם כדי שתגיעו להכנסה נטו הנדרשת (שהגדרתם בסעיף 3). אם הגדרתם לדוגמא צורך כלכלי של 21,000 ₪ ויש לכם קצבאות ביטוח לאומי של 4,500 ₪, הכנסה משכר דירה של 5,500 ₪ והכנסה נוספת מפנסיה של בת הזוג בגובה 6,000 ₪ – המשמעות היא שנדרש סכום של 5000 ₪ בלבד כהשלמה לפנסיה חודשית עבור בן הזוג ואין טעם למשוך קצבה מעבר לכך. בהתאם למיפוי הכספים של בן הזוג יהיה צורך לבחור מהיכן כלכלי יותר לקבל את השלמת הקצבה הזו ואם נשמור בצד את הכספים שנשארו זו נוכל לשמור על הכסף לטובת דברים נוספים וגם לחסוך במס שהיה משולם על קצבה גבוהה יותר.
תחום שני שיש לתכנן הוא השקעת הכספים שנותרו. חשוב לדעת שהכספים בקופות הגמל מושקעים במגוון גדול של השקעות וגם טומנים בחובם יתרונות מיסוי גדולים. פעמים רבות הקופות פטורות ממס במשיכה ופורשים רבים מושכים את הכספים להשקעה בבנק אבל לא יודעים שהכסף היה יכול להישאר בקופה ולהיות פטור ממס על המשיכה גם שנים רבות אחר כך ואפילו בהורשה! בנושא זה חשוב לתכנן איפה הכסף יושקע ובאיזה מסלול, האם יש תכנוני מס בעזרת כספים פטורים ממס, האם יש אפיקי השקעה נוספים שיוכלו להשתלב במכלול ההשקעות שלכם ועוד.
הנושא השלישי שיש לתכנן הוא מיסוי בפרישה. בנוגע להחלטות הקשורות למס הכנסה חשוב להכיר הטבת מס מרכזית שעומדת לרשותם של פורשים בגיל הפרישה ונקראת "קיבוע זכויות" (מכונה גם טופס 161 ד). בעזרת הטבה זו ניתן לשלם פחות מס על הפיצוים והמענקים שתקבלו, על הקצבה החודשית וגם על כסף שהצטבר לכם בקופות גמל ובמשיכה חייב במס של 35% , בעזרת הטבה זו תוכלו לקבל את הכסף הזה ללא מס. שימו לב להיזהר. לקיבוע זכויות יש כללים נוקשים וחשוב לבחור בצורה מדוייקת כיצד לנצל אותו. לכן מומלץ להיעזר באיש מקצוע ולא למלא אותו לבד כיוון שהוא טופס בלתי הפיך. במידה ואתם מתייעצים עם איש מקצוע (ראו סעיף 1) המיפוי שהוצע עד כה, יסייע לאיש המקצוע להמליץ לכם מה לבחור וכיצד נכון למלא את הטופס. ישנן הטבות מס נוספות שכדאי לקחת בחשבון וביניהן את הפטור ממס על רווחים הגלום בקופות גמל הוניות וקרנות השתלמות, תקרת פטור על פיצוים (12,640 ₪ פטורים לכל שנת עבודה נכון ל 2022). שימו לב שהטבה זו משפיעה ישירות על הקיבוע זכויות), השקעת כספים בקופת גמל 190 ועוד.
- יישום: בחרתם מה לעשות? עכשיו צריך ליישם את הדברים. להחליט מהיכן מקבלים קצבה וכמה, איפה משקיעים את הכספים הנותרים ולאיזו תקופה? מה רמת הסיכון שמעוניינים לקחת (וכאן חשוב לקחת בחשבון שהימנעות מנקיטת עמדה היא בהחלט עמדה ועלולה להתברר בטווח הארוך כגול עצמי. דווקא עכשיו כשאנחנו רואים את האינפלציה הגואה חשוב לבחור בצורה אקטיבית איך להשקיע את הכסף ולא להסתפק בפאסיביות. היא פשוט לא מתאימה לתקופה שבה אנחנו נמצאים). כמובן שצריך למלא טפסים נדרשים ולממש מול מס הכנסה את הטבות המס.
- לנשום עמוק: זה השלב לנשום עמוק ולהתאזר בסבלנות ואורך רוח. כדי ליישם את הדברים צריך לטפל בהרבה בירוקרטיה מול חברות הביטוח, המעסיק, מס הכנסה וזה לוקח זמן ולפעמים מתיש. הידיעה שמדובר בתקופה מוגבלת תסייע לכם להתמודד וגם לסיים הכל ולא להשאיר קצוות פתוחים. (ואין דרך להמנע מזה… בירוקרטיה שלא עושים בפרישה תחכה לכם בהמשך. עדיף לנהל את החלק הטכני הזה בצורה ייסודית וטובה ולסיים אותו עם "שולחן נקי")
- בקרה ומעקב: סיימתם? כל הכבוד! עכשיו אפשר לצאת לחופשה שתיכננתם ומידי פעם לבדוק מה עם הכסף שמושקע, האם כדאי לבצע שינוי כלשהו והאם נדרשת התאמה לשוק. בקרה תקופתית תעזור לכם להיות בכיוון הנכון לאורך שנים ולשמור על הכסף שלכם בצורה הטובה ביותר בביטחון כלכלי לאורך שנים.
*הכותבת היא מתכננת פיננסית בפרישה, מוסמכת CFP ובעלת רישיון פנסיוני מטעם משרד האוצר. אין לראות באמור לעיל המלצה ו/או יעוץ. האמור אינו מהווה תחליף ליעוץ המתחשב בצרכים האישיים של כל אדם.
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:

Tags: השקעות משאבי אנוש פיננסים פרישה