תקועה בעבודה, במערכת יחסים או בבית של ההורים? כך תצאי לעצמאות
צילום : Gettyimages/Imagebank
עכשיו בחגיגות ה66 שנה למדינתנו הגיע גם תורך. את, שממש קשה לך לעזוב את הבית של אמא ואבא. את, שמתקשה למצוא עבודה כי 'אין לך מושג מה את רוצה לעשות בחיים'. את, שנמצאת במערכת יחסים לא מי יודע מה, אבל נראה לך שזה עדיף מלהיות לבד. את, שעובדת בעבודה המדכאת שלך ומפחדת לעזוב או להתקדם.הגיע זמנך להכריז על עצמאות! את כבר לא ילדה ואין שום סיבה שתשבי להורים שלך בווריד, אפילו אם האמא הפולנייה שלך אמרה שהיא מוכנה שתגורי אצלה גם אחרי החתונה. אין גם טעם שתישארי עם הבחור שלך אם את לא מאושרת ושלמה בקשר הזה, ולמה שתבזבזי את כישורייך על עבודה שבה את לא יכולה לנצלם? אספנו כמה טיפים מועילים בשבילך, כדי ללוות אותך בצעדים הראשונים שלך בדרך לעצמאות ולחיים החדשים שלך.
לתפוש את עצמךאחרת
עירית לוי, מאמנת זוגית, חברה בארגון המאמנים הבינלאומי CoachVille ומקימת חברת Love Coaching, אומרת שכאשר את מרגישה תלותית וחסרת עצמאות, הסיבה לכך היא התפישה העצמית שלך. "כשאת אומרת לעצמך (ולסביבה) משפטים כמו 'אני לא יכולה', 'זה גדול עליי', או 'אני קטנה וחלשה', המשמעות של הרגשות האלה היא לא שאת באמת לא מסוגלת, אלא שזו החוויה שבתוכה את חיה – חוויה של חוסר אונים", מסבירה לוי. "חוסר האונים יכול לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. אצל אחת הטריגר שיציף את חוויית חוסר האונים המשתקת יהיה ההכרח לפרנס את עצמה ולהתמודד בשוק העבודה, ואצל אחרת הטריגר יכול להיות מציאות שמחייבת אותה להתעמת עם אנשים אחרים, כמו החבר שלה". "תלות יכולה לנבוע גם מתפישות עצמיות אחרות, כמו 'אני לא ראויה' או 'לא מגיע לי', ואז הטריגר שיעלה את התפישה יכול להיות הרצון להגדיל את ההכנסה ולבקש העלאה במשכורת, או מצב שבו את מבינה שבן הזוג שלך לא מתייחס אלייך בכבוד הראוי ובכל זאת נשארת איתו".לוי אומרת שהתפישות העצמיות הללו הן, כאמור, לא האמת המוחלטת, אלא סובייקטיביות לגמרי. זה לא שאת באמת לא יכולה, אלא שאת מאמינה שאת לא יכולה או לא ראויה. לכן ניתן בהחלט לשנות תחושות מסוג זה. ברגע שתפשה פנימית כזאת משתחררת היא משתנה, ובעקבותיה משתנות גם התחושות, הרגשות ודרך ההתנהלות במציאות.השלב הראשון ביצירת שינוי כזה הוא זיהוי מדויק עד כמה שניתן של התפישה הפנימית. מהי האמונה המודעת או הלא מודעת שאת מסתובבת איתה כל חייך ואשר צובעת את ההתנסויות שלך בצבע מסוים? כאמור, לכל אחת יש את התפישות שלה, ואלו התעצבו בהתאם לנסיבות חייה. הזיהוי מאפשר לתפישה להפוך לאט לאט מתפישה לא מודעת לתפישה מודעת.
לחזק את הבסיס
גבריאלה רייכר, MBA, מאמנת אישית מוסמכת להזנקת קריירה ועסקים ולאיזון בין החיים האישיים לעבודה ומרצה במכללת CoachME, אומרת שעלייך להתמקד בליבה שלך. מה הכוונה ב"ליבה"? אותו מרכז של ערך עצמי, ערכים ומשמעות שאת מוצאת במי שאת ובמה שאת עושה. "תחושת ביטחון לגבי ערכך תאפשר לך לראות את עצמך כבחורה ייחודית ומיוחדת, מלאת משאבים ויכולות, ותאפשר לך להביא לידי ביטוי את כישורייך במלואם, לפעול מתוך החוזקות ולטפל בנקודות הקושי. היא תאפשר לך גם לקבל בסלחנות ניסיונות וטעויות – שהן חלק בלתי נפרד מכל תהליך של התפתחות – מבלי שיפגמו בהערכתך הבסיסית כלפי עצמך וימשכו אותך אחורה".רייכר אומרת שכאשר את רוצה לקדם תחום חדש של עצמאות בחייך – חשוב שתבדקי תחילה לאילו ערכים את זקוקה לשם כך? במה חשוב שתאמיני? האם יש ערכים שמעכבים אותך מפני יציאה לעצמאות? האם עצמאות היא בכלל ערך עבורך?ובאשר למשמעות – לרוב עצמאות אינה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי. כדי להבין מה את באמת רוצה להשיג חשבי: 'מה העצמאות תאפשר לך?', 'מה אינך יכולה לעשות היום וכן יתאפשר כשתגדילי את מידת העצמאות שלך?', 'אילו אפשרויות יפתחו בפנייך?'."הערך העצמי שלך, ערכים מקדמים ומשמעות העצמאות עבורך, הם שלושת עמודי התווך שעלייך לטפח תחילה – בכוחות עצמך או על ידי עזרה מקצועית כגון אימון, טיפול או ייעוץ", מסבירה רייכר. "כשבסיס זה יהיה חזק – הדרך לעצמאות בכל הרבדים תהיה סלולה!". בלי השניצל של אמא יציאה מהבית של ההורים דורשת לא רק את המימון המתאים. לפעמים יש לך את הכסף אבל אין לך את הביצים. מי יבשל לך עכשיו? מי יקנה את הגלידה שאת הכי אוהבת? מי יכבס לך ויחליף מצעים פעם בשבוע? אם את לא יכולה לשכור מנקה, כובסת ושף – תצטרכי להתחיל לדאוג לעצמך. לוי נותנת לך כמה טיפים שיעזרו לך לסלול את הדרך החוצה מבית אבא-אמא. שבי עם עצמך ודמייני איך ייראו החיים בדירה משלך. את יכולה לכתוב את התיאור, או רק לעצום עיניים ולראות את כל הפרטים בצורה ממשית. שאלי את עצמך מהו הדבר שנראה לך הכי מאיים במגורים לבד; הבדידות? הבישול? הכביסות? תשלום החשבונות? העול הכלכלי? סמני לעצמך מה הדבר הזה ואל תתביישי לבקש עזרה לגביו. את יכולה לבקש מאמא שלך שתלמד אותך להכין כמה מהתבשילים האהובים עלייך, את יכולה להציע לחברה טובה לישון אצלך בימים הראשונים כדי שלא תרגישי לבד ואת יכולה גם להיעזר בתמיכה הכלכלית של ההורים, לפחות בתחילת הדרך. אם את מרגישה שמעבר הדרגתי יעזור לך, עשי זאת לאט לאט. החליטי למשל שבשנה הראשונה את שוכרת דירה שקרובה לבית של ההורים, או שבחודש הראשון את מבקשת מאמא שלך עזרה בכל מה שקשור לאוכל. לחילופין, אם את מרגישה שדווקא שיטת "הזבנג" תעבוד בשבילך, קפצי למים בבת אחת. החליטי ובצעי. ליאת, 25, מעודדת לצאת מהבית כמה שיותר מהר. "אין כמו להיות אדון לעצמך! בהתחלה קצת פחדתי כי כל רחש בלילה הכניס אותי להיסטריה, אבל פתאום היה לי כל כך כיף. אף אחד לא אמר לי מה לעשות ולא טחן לי את המוח עם יותר מדי שאלות. עכשיו אני יכולה להתרווח במקום האינטימי שלי או לארגן מסיבת חברים קטנה אם בא לי – הכל תלוי בי. ברגע שאת יכולה להרשות לעצמך לשכור דירה מבחינה כלכלית – לכי על זה! אם את מפחדת או מתקשה, חפשי שותפה לדירה שתשמש לך חברה ותתחלק איתך בהוצאות. את חייבת את זה לעצמך. יש גיל שבו אנחנו כבר לא צריכות לגור עם אמא ואבא. תחשבי על הבחורים שאת יכולה להביא הביתה…".
לצאת לעצמאות כלכלית
היציאה מבית ההורים מסמנת עבור רוב הבחורות גם יציאה מלאה או חלקית לעצמאות כלכלית. את מתחילה לפרנס את עצמך וצריכה לדאוג גם לדברים "טכניים", כמו סידורים בירוקרטיים, תשלום חשבונות ואחריות למקום המגורים שלך, וגם לדברים קיומיים כמו ביטחונך בדירה החדשה שהפכה לביתך.אבל מה קורה כשאת יודעת שאת רוצה וצריכה כסף כדי לשכור דירה אבל לא יודעת איך להשיג אותו? איך תבחרי את מסלול התעסוקה הנכון בדרך לעצמאות כלכלית?לוי ממליצה לעשות בכל יום משהו שיכול לקדם את העצמאות הכלכלית שלך. זה יכול להיות פעולה קטנה, כמו "להרים טלפון לתיאום פגישה במכון לייעוץ והכוונה תעסוקתית, לקרוא את מדורי 'הדרושים' בעיתונים, להתייעץ עם חברה שכבר עובדת או אפילו לשבת עם עצמך ולדמיין כמה כסף היית רוצה להרוויח. הנקודה החשובה כאן היא שלא משנה איזו פעולה תעשי, העיקר שתעשי זאת – כי הפעולה מכניסה אותך למסלול של תנועה ותזוזה לכיוון המטרה".רייכר מייעצת לתכנן מסלול התפרנסות מתמשך שילווה אותך בזמן שאת מחפשת את הכיוון המקצועי הנכון לך או בזמן שאת מכשירה את עצמך לתחום התעסוקתי שבחרת. "מציאת כיוון העיסוק הנבחר היא אחת ההחלטות מרחיקות הלכת ביותר שלנו, וכאן יש חשיבות רבה לעצמאות. חשוב שתבחרי תחום עיסוק שהוא אכן הבחירה האישית שלך ולא של הורייך או של כל גורם אחר שיש לו ציפיות ממך", אומרת רייכר. "אם אינך בטוחה לגבי הכיוון או שאת מתלבטת בין כמה כיוונים – כדאי להיעזר בגורם מקצועי בעל ניסיון בתחום".עד שתבחרי את תחום העיסוק המועדף עלייך והמתאים לך ביותר, רייכר אומרת שכל עבודה בעלת תגמול הוגן תתאים, אולם מרגע שאת בוחרת את הכיוון התעסקותי המועדף עלייך – כדאי לך להתאמץ למצוא עבודה בתחום שקשור לזה שאת רוצה לעסוק בו בעתיד, מכיוון שזה יאפשר לך להכיר את עולם התוכן שאליו את שואפת להגיע, לרכוש ניסיון רלוונטי ולחזק (או לאתגר) את ההחלטה שלך לגבי תחום העיסוק.
להתמודד עם הפחדים
כדי לפגוש את הפחדים שלך "בגובה העיניים", לוי מייעצת לעשות את התרגיל הבא: קחי דף ועט וכתבי את כל הדברים שאת הכי מפחדת שיקרו לך מבחינה כלכלית. כתבי מבלי לסנן, ואז הניחי את הדף בצד. למחרת קראי את מה שכתבת. וביום שאחרי זה קראי שוב, וכן הלאה. את תגלי שמיום ליום הפחדים נראים לך פחות ופחות מאיימים. הדרך להשתחרר מפחדים ולמוסס אותם היא לא להתעלם מהם, אלא להכיר בהם ולבטא אותם.אם את מתקשה להחליט מהו הכיוון התעסוקתי שלך, תוכלי להיעזר גם בתרגיל הבא:קחי דף ועט ועני על השאלות הבאות הקשורות לקריירה ולייעוד:במה הייתי עוסקת אם לא היו לי בכלל דאגות כלכליות? בהנחה שאני יכולה לעשות כל דבר שבעולם, במה הייתי עובדת? במה הייתי רוצה לעסוק אם לא היה אכפת לי בכלל מה חושבים עליי? מה אני הכי נהנית לעשות בלי לחכות שייגמר כבר?מה אני עושה הכי טוב? באיזה תחום אני מצטיינת? מה נועדתי לעשות? מה הופך אותי למאושרת? בחלק השני של הכתבה: איך יוצאים ממערכת יחסים לא בריאה ומתגברים על הפחד להיות לבד, ואיך פותרים את תחושת התסכול בעבודה?
מתוך: מגזין COSMOPOLITAN
Tags: אימון אישי העצמה זוגיות פיתוח אישי קריירה