
מנהל אסטרטגיה דולצ'ה ויטה איתן סיטרין: "חוק התווים החדש צימצם את ההטבות של מועדוני הלקוחות אך לא אצל כולם – עיקר ההצלחה היא הודות לכוחם גופים מאורגנים כגון של ההסתדרות ושל עובדי הרשויות המקומיות בישראל"
פורסם: 18.11.14 צילום: יח"צ, shutterstock
בישראל יש מעל מיליון חברים במועדוני צרכנות ייעודיים למגזרים כגון אנשי צבא וכוחות הביטחון, עובדי הרשויות המקומיות ושוטרים. בין המועדונים הבולטים – "חבר", "בהצדעה" (אנשי שירות המילואים), "טוב" לעובדי שירות המדינה, "שלך" לעובדי הרשויות המקומיות. הטבות מועדוני הצרכנות מוצעות בתחומים שונים בינים – אטרקציות, הצגות ילדים, מסעדות, צרכנות (ביגוד, הנעלה וכלי בית), סרטים, הופעות, כפרי נופש ועוד.
לדברי איתן סיטרין, מנהל אסטרטגיה בדולצ'ה ויטה מועדוני לקוחות, לאחר האטה שאפיינה את המשק במחצית הראשונה של 2014 ובחודשי הקיץ, נרשמת עליה דרמטית במחצית השניה של השנה בשיעור של עד 180% בצריכה באמצעות מועדוני הלקוחות ובעיקר בשיטת האון ליין. הדבר בא בהלימה לטרנד העולמי של העליה החדה בימי קניות מקוונות ובהם ה – בלאק פריידי, סייבר מאנדיי ומכירות עליבבא ועליאקספרס.. לדבריו, עיקר העלייה היא בתחומי הפנאי, בילוי, בישום ואופנה.
לדברי סיטרין, ניתן לאפיין את הגידול בצריכה בקרב נשים בתחומי האופנה, אביזרים והבישום, בקרב הגברים ניכר גידול בתחום אופנת הספורט, ובקרב משפחות נרשם גידול דרמטי בהזמנות לאירועים, אטרקציות, מופעים, סרטים ומסעדות.
יודגש כי דולצ'ה ויטה רואה עצמה כסמן ימיני של מגמות בשוק וכן משקפת תמונת מראה של הצרכנות במשק עקב היותה מייצגת את כמות הצרכנים הגדולה ביותר בישראל במועדוני הלקוחות. בין מועדוני החברות שבניהולה נמנים שופרסל, מפתח דיסקונט, ויזה כאל, שלך, גמלאים ועוד.
בסקרו את מגמות הענף בעולם, אומר סיטרין כי ישראל נחשבת מובילה בתחום, עם מגיוון, שיטות תימחור ותשתית תיפעולית. הדבר ניכר גם בשיטת מתנות ההצטרפות, זכאות להטבות, הגנת פרטיות ומועדונים חכמים בעלי ערכים מוספים וחסכון אמיתי לצרכנים.
אז למה כדאי להיות חבר במועדון? כי מועדון הוא שווה ערך לצרכנות נבונה וכי מועדוני הלקוחות הוגדרו כבר כאחת מהמפתחות לכלכה יציבה אשר באים לידי ביטוי בהסדרים מסחריים המעניקים ביטחון לגופים הקמעונאיים מחד ולצרכן מאידך.
רקע על חוק התווים
"חוק התווים" החדש שנכנס לתוקף בינואר 2014, מונע מהרשתות לייצר לעצמן שונות בשיעור ההנחות בכל פורמט, באמצעות קביעת ערך אחיד לתו במימושו בפורמטים שונים. שוק התווים גלגל עד 2014 כ־2.5 מיליארד שקל בשנה, וברובו מתחלק בין שופרסל המנפיקה תווים בשווי של כ־1.2 מיליארד שקל, לרבוע כחול המנפיקה תווים בשווי של כ־600 מיליון שקל. מדובר בהרבה מאוד כסף שהיה מובטח מראש.
המנפיקים התאימו עצמם לחוק ועל כן ההנחות שניתנו למועדונים ולוועדים הגדולים צנחו באופן משמעותי ורכישת התווים הפכה לפחות אטרקטיבית להפצתם בקרב לקוחות המועדונים ועובדים לקראת החגים. במקום הנחות בסדר גודל של 18% על תווי קנייה לאחר "חוק התווים" הם משווקים בהנחה של כ 5-8 אחוזים בלבד.
ערך התווים נהפך להיות פחות אטרקטיבי עבור הוועדים והמועדונים הגדולים כמתנה לחגים והנ"ל תורים אחרי מתנות אלטרנטיביות. בכך מאבדות רשתות המזון את הקהל השבוי בחגים!
עקב הירידה המשמעותית ברכש התווים לחגים והצורך של הרשתות למשוך את לקוחות המועדונים בדרכים חדשות, הן מצאו פתרון יעיל באמצעות יצירת הסדרים של רשתות המזון מול הוועדים ומועדוני הלקוחות המובילים וזאת באמצעות מתן ההנחות בכרטיסי האשראי של חברי המועדון ובמעמד החיוב. לדוגמא שופרסל יצרה הסדר של 6% הנחה עם מועדון חבר, יינות ביתן הסדר של 7% עם מועדון ממברס, חצי חינם הסדר עם מפתח דיסקונט ועוד.
* דולצ'ה ויטה, מנהלת מועדוני הלקוחות המייצגת את מספר הצרכנים הגדול בישראל ובכללם מועדונים של תאגידים בנקאיים, חברות אשראי, רשתות מזון ומועדון השלטון המקומי בישראל, מדווחת על עלייה דרמטית בצריכה דרך מועדוני לקוחות הנעשת און ליין
Tags: חדשנות טכנולוגיה כלכלה מכירות פיננסים שיווק תשואה