קרה לכם פעם בריאיון עבודה שהתעצבנתם משאלה של המראיין? או שפשוט לא הבנתם מה עומד מאחורי השאלות שלו? נעמה ניסל, אחראית סורסינג בחברת One1 המעסיקה אלפי עובדים, משתפת אתכם בסודות שמאחורי ראיונות העבודה לחברות טכנולוגיה. לפניכם כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את הריאיון בשלום, להרגיש נוח במהלכו ולצאת ממנו גדולים
פורסם: 25.12.17 צילום: shutterstock
שאלות "מעצבנות" – חשוב לדעת שמאחורי כל שאלה בראיון יש הגיון ומטרה. ריאיון טוב יכלול בדרך כלל שאלות אשר בוחנות את יכולתכם להתמודד במצבי קונפליקט, אז כדאי להיות מוכנים לכך מראש ואפילו לנצל שאלות כאלה להפגנת כישורים ומרכיבי אישיות חיוביים שלכם, כגון תוקף אישי ומנהיגות, או יחסי אנוש טובים. לדוגמה: כאשר מבקשים מכם לספר על התנגדויות שהיו לכם עם עובדים שכפופים אליכם, אין הדבר מעיד על כך שהמראיין חושב שאינכם יודעים לנהל. נהפוך הוא, ניתנת לכם הזדמנות טובה להוכיח את כישורי הניהול שלכם.
מדוע זו עבודת חלומותיך? – נניח שהגעת לריאיון עבודה בחברת הייטק עם תנאים מעולים. יש Happy hour מפנק, שמעת שלוקחים את העובדים מדי פעם לחו"ל, ממש גן עדן. אבל כששואלים אותך "למה אתה רוצה את התפקיד?" כדאי להתמקד בפן המקצועי של התפקיד. שאלה זו נועדה, קודם כל, לבחון אם אתה באמת רוצה את התפקיד ולא רק רואה בו קרש קפיצה מהיר לתפקיד הבא שלך בחברה אחרת. בכל תפקיד חשובה קודם כל הנכונות לעמוד בפני האתגרים שהוא מציב, ורק אחר כך אפשר ליהנות גם מפירות ההצלחה. בקיצור, נצלו שאלות מהסוג הזה כדי להראות רעב ותשוקה לתפקיד, ולא ל-Happy hour ולתנאים שמסביב.
לעולם לא ללכלך – המראיין מבקש לדעת מה לא אהבת בעבודה הקודמת? מטרת השאלה היא לראות איזה סוג של דברים מפריעים לך, ואם זה עלול להשפיע על ההתאמה שלך לתפקיד הנוכחי. התשובה מאפשרת למראיין ללמוד הרבה על המועמד, על מעורבותו בעבודה ועל היחס והחיבור שלו לארגון. לכן חשוב להיות ממוקדים בהערות מקצועיות, לשמור על ענייניות ובכל מקרה לא להתפזר ולדבר רעות על מקום העבודה הקודם.
"שאלת החיסרון" – זכרו, כל חסרון יכול להיות גם יתרון, אם לא עבורך אז אולי עבור המעסיק שלך. אז כששואלים אתכם מה החיסרון הכי בולט שלכם, תשובה מעניינת יכולה להיות למשל: "אני עומד על שלי כשאני מאמין שרעיון מסוים יכול לתרום לארגון". מומלץ להוסיף גם משהו כמו "אני יודע שלעתים מנהלים לא אוהבים עיקשות, לכן למדתי לקבל את דעתם של אחרים, ואני מקשיב למנהלים שלי גם כשהם חושבים אחרת ממני". כך אפשר להראות שאתה פועל ויוזם למען הארגון, אוהב לקחת רעיונות קדימה, אבל גם יודע לשחרר כשיש חילוקי דעות. בסופו של דבר, חשוב שמי שמגייס אותך יבין שאפשר להצליח אתך בגדול, למרות שאתה לא מושלם.
הכנה טכנולוגית-מקצועית לקראת ריאיון אצל המנהל המגייס – חשוב מאוד ללמוד לפני כל ריאיון מקצועי, גם אם אתה בטוח שיש לך מספיק ידע וניסיון בתחום. הרבה מראיינים שואלים שאלות שברור שהתשובה עליהם לא ידועה, במטרה לבחון יצירתיות בכיווני החשיבה של המרואיין. כאשר נגשים לריאיון עבודה חשוב לעשות חזרה מעמיקה על התחומים עליהם תבחן, גם אם זה דורש לרכוש ספרי לימוד, לעבור על פורומים באינטרנט או לשאול חברים שעברו לאחרונה ראיונות עבודה. בין אם מדובר בריאיון עם מנהל גיוס או עם המנהל המקצועי, חשוב מאוד לספר במה מתמחה החברה בה אתה עובד עתה, לספר על הטכנולוגיות איתן עבדת, לציין שפות תכנות, מערכות הפעלה, איזה מוצר אתה מפתח או בודק, והאם בצד Client או Server. חשוב מאוד להיות אינפורמטיביים, סבלניים, לדבר בצורה מעמיקה ועניינית, ולהבין שמה שנראה לכם ברור לא תמיד ברור לצד המראיין.
לסיכום, לפני הריאיון כדאי להתאמן היטב, להתכונן לקראת שאלות מקצועיות וגם לשאלות "מעצבנות", לקרוא על החברה ועל התפקיד המיועד, וגם לעשות תרגילי נשימה ולהגיע כמה שיותר מוכנים, רגועים ורעננים. לבסוף, זכרו שגם אם לא הצלחתם בריאיון אחד זה ממש לא סוף העולם. כל ריאיון עבודה יכול לשמש בסיס לאימון והסקת מסקנות לקראת הריאיון הבא – בו תצליחו, ובגדול.
*נעמה ניסל אחראית סורסינג בחברת המחשוב One1 שמעסיקה אלפי עובדים
Tags: ניהול משאבי אנוש ראיון עבודה