בעקבות הפיגוע הקשה ביישוב ברקן, בו נרצחו שני אזרחים עולה שוב השאלה בהעסקה מעורבת של ערבים ויהודים במקומות עבודה משולבים
פורסם: 9.10.18 צילום: יח"צ
הסטטוס קוו הופר והדו קיום במקום העבודה נמצא בסכנה. הנתונים מצביעים על מגמת עלייה בהיקף הערבים אשר מצטרפים לארגוני טרור או מבצעים פיגועים נגד ישראלים. השילוב בין זעם, ייאוש ותסכול ממצבה המתמשך של החברה הפלסטינית לבין אידיאולוגיה קיצונית ושטיפת המוח ברשתות החברתיות, עשוי להתבטא בהוצאתם לפועל של פיגועים. המציאות מחייבת התמודדות חדשה כדי להמשיך ולשמור על סטטוס קוו שבו אף אחד מהצדדים לא חוצה קווים אדומים שיכולים לפגוע בפרט ובתפקודו של הארגון.
כיום, חלק גדול משירותי החוץ הניתנים הם ע"י בני מיעוטים. מעסיקים רבים נעזרים בשגרה בקבלני חוץ לצורך בינוי, שיפוץ, עבודות אחזקה ותחזוקה שוטפת במפעלים ובמקומות עבודה אחרים. בעקבות האירוע האחרון שהתבצע ע"י מפגע יחיד אשר הועסק בחברה במשך מספר חודשים, מעסיקים רבים אינם בהכרח יודעים כיצד לפעול ולהתמודד. ועולות השאלות האם לאפשר לעובדים פלסטינים להיכנס לתחום המפעלים והחברות והאם ניתן למנוע אפשרות שמקום העבודה ייהפך לזירת אירוע עם סממנים של טרור יחידים.
על כל מעסיק להכיר את דרכי הפעולה ותהליכי הבקרה הלגיטימיים העומדים ברשותו בכדי להתמודד עם המציאות החדשה ולשמור על סטטוס קוו בקרב כלל העובדים:
עמידה בדרישות המחוקק:
אסור בתכלית האיסור למנוע על פי חוק כניסתם של אזרחי מדינת ישראל (בני מיעוטים בעלי תעודה זהות כחולה המוגדרים תושבי ואזרחי מדינת ישראל) למקומות עבודה, חברות ומפעלים. לצד חקיקה זו עדיין ניתן לבצע תהליכי בקרה שונים שעיקרם סיכול ומניעה.
- טרם תחילת העבודה בשטח:
- קבלת רשימה הכוללת: שם פרטי, שם משפחה, מספר תעודת זהות, טלפון נייד של כל העובדים בפרויקט כולל ספקי החוץ (בני מיעוטים בעלי תעודה זהות כתומה/ירוקה לא תותר העסקתם).
- הגדרת הנחיות ברורות עבור מזמין העבודה מקרב המעסיק ודרכו אל הקבלן המבצע אשר יחדדו את הדגשים הבאים:
- הקצאת מקטע ייעודי במגרש החניה החיצוני עבור כלי הרכב מטעם הקבלן המבצע
- השארת תיקים אישיים של הקבלן המבצע ועובדיו בתוך כלי רכבם אשר חונים מחוץ למתחם מזמין העבודה.
- איסור תוך כדי ביצוע בדיקות לצורך מניעת אפשרות להכנסת נשק חם או קר מכל סוג שהוא. דוגמת- אקדחים סכינים, לומים, דוקרנים וכד'.
- שכתוב רשימה של מלווים מטעם המעסיק (מנהלפרוייקט/אחזקה וכד') אשר ייצמדו לקבלן ביצוע ועובדיו באזור ביצוע עבודות הקבלן ולאורך כל זמן ביצוע הפרויקט שהותם בתוך שטח המעסיק.
- התנהלות במהלך העבודה:
- פיקוח ושמירה מקומית בשת"פ והנחיה של מנהל הביטחון ומנהל התפעול המקומי או מנהל הפרויקט.
- הקפדה יתרה שתימנע אפשרות הימצאות של הקבלן המבצע ועובדיו בשטחים או במחלקות שהוגדרו מחוץ לתחום העיסוק בגינו נשכרו. קביעת איסור שוטטות מכל סיבה באזורי ריכוזי קהל כגון: משרדים וחדר אוכל.
3. התנהלות בסיום העבודה:
על פי אישור מיוחד שניתן על ידי משטרת ישראל ניתן לבצע בדיקה רנדומלית בכליהם של העובדים בפרויקט עם כניסתם ועם יציאתם מהאתר.
כדאי גם להכיר (סימנים מחשידים בהתנהגות העובד):
- התנהגות חריגה, יוצאת דופן ומעוררת חשד- התנהגות לא טבעית שאינה מתאימה לאופי מקום העבודה.
- חוסר או עודף שיתוף פעולה – התנהגות זו המביעה סימני לחץ וחרדה מהמפגש עם איש הביטחון אופיינית למי ש"מסתיר" דבר מה, אי מתן תשובות החלטיות או מתן תשובות לשאלות לא רלוונטיות או שיתוף של מידע עודף ומיותר.
- חשש מיצירת קשר עין – האדם לא מסתכל לכיוון מאבטח או אחראי הביטחון. "לא רואה" או "לא שומע" את איש הביטחון, התחמקות- ניסיון לעבור מבלי ליצור מגע כלשהו.
- הזעת יתר וחוסר מנוחה – התנהגות לחוצה, חוסר שקט, רעד ובלבול.
- "תחושת בטן" – איש הביטחון או מנהל הפרויקט חש שקיימת בעיה מסוימת עם האדם הניצב מולו אך אינו יכול להצביע בדיוק על מהות הבעיה.
- שפת גוף – רעד בידיים, הסמקה, העברת משקל הגוף מצד לצד, דיבור לא ברור, הסתכלות לצדדים תוך כדי חיפוש אחר דברים לא ברורים.
סימנים מחשידים בהופעה החיצונית:
- לבוש חריג – הופעה בבגדים שלא הולמים את אופי מקום העבודה. חליפה אשר לא תואמת מקצוע או אישיות, לבישת פרטי לבוש חורפיים בימים חמים, ביגוד שלא במידה.
- כבודה חריגה– הגעה של אדם עם פריט אשר לא תואם את אופיו ועבודתו כגון: תיק כבד, בחור צעיר עם תיק עסקים, איש עסקים לבוש מכובד שמגיע עם תיק גב מרופט וכד'.
- כבודה שהושלכה- אדם המשליך כבודה בכוונה ומתרחק מהמקום מהווה סימן מחשיד להתנהגות והופעה חריגים ביותר עד שקיים חשד סביר לפיגוע מידי.
לסיכום,
כלים ואמצעים רבים עומדים בפני כל מעסיק אשר יבחר לעשות בהן שימוש בתקופת חירום זו, יחד עם זאת כלים, אמצעים ותהליכים אלו עשויים להיות משלימים למתן תחושה נעימה לכלל נותני השירותים המזוהים כבני מיעוטים תוך שמירה על כבודם ועיסוקם כבכל האדם.
*הכותב הוא מומחה בינלאומי לטרור ולמצבי חירום. שלומי אדר, מומחה לביטחון ואבטחת מידע, עוסק ביישום אסטרטגיות ניהוליות בסקטור העסקי/פרטי בתחום הביטחון הפיזי/מידע, היערכות ומוכנות לחירום, אירועי אפר"ן (אירועי פתע רבי נפגעים) ובחינת תהליכי עבודה והתאמתם לארגון. בעל ניסיון של מעל 25 שנה במגזרי התעשייה, חברות היי-טק ותשתיות.
http://www.adarsecurity.co.il/
Tags: אסטרטגיה חדשנות תרבות ארגונית