
הטכנולוגיה מקדימה תמיד את היכולת האנושית להתמודד איתה
פורסם: 8.1.18 צילום: יח"צ
אנחנו בעידן של פריחה של נושא ״הערים החכמות״. כל ראש עיר רוצה להחכים את העירייה ולהחכים את העיר. ספקי הטכנולוגיה מציפים חדשות לבקרים את העיריות בהצעותיהם המפתות, ולמנהיגות העירונית אין די כלים לשפוט, מה כדאי לאמץ. בנוסף, קיימת גם בעיית מימון. תקציבי העירייה אינם מספיקים כדי לרכוש מה שמוצע להם. בחלל הזה נכנסים לא מעט ״מומחים״ בעיני עצמם, שמכריזים על עצמם כיועצים לערים חכמות, וחלקם אף מרחיק לכת ומוסיפים את המילים ״בכיר״ ו״בינלאומי״.
כמי שעוסקת בניהול חדשנות כבר 40 שנה עם התמחות בממשק בין טכנולוגיה לחברה, החלטתי לעשות מעשה והקמתי יחד עם ידידי, מומחים מוכחים בהיבטים שונים של חדשנות עירונית, את ״המכון הישראלי לערים חכמות״ כעמותה. המכון נותן מענה לכשל השוק, שתיארתי לעיל, כולל סיוע בהשגת מימון. אנחנו קבוצת מומחים רב-תחומית עתירי ניסיון וידע מוכחים, שיודעים לעבוד יחד בפרוייקטים רלבנטיים ונותנים מענה לתווך שבין העיריות לבין ספקי הטכנולוגיה.
צברנו ניסיון רב בעבודה בקונסורציומים בינלאומיים בתחום זה, בעיקר במימון האיחוד האירופי, מאז הצטרפה מדינת ישראל לתכנית המו״פ של האיחוד באמצע שנות התשעים. למדנו, שיש צורך באנשי מקצוע מומחים בממשק בין הטכנולוגיה למשתמשיה. למשל, בפרוייקט מו״פ ענק בתחום המחשוב הלביש סייענו לספקי הטכנולוגיה מחד, לאקדמיה מאידך, ולמשתמשים בתעשייה מצד שלישי לאתר צרכים, לגבש להם מענה, קודם ברמת התפיסה ואחר כך בתהליך הפיתוח של אבות הטיפוס לפתרונות חכמים, שבהם שולבו משתמשי הקצה מראשית הדרך במודל, שקראנו לו ״מעבדה חיה״. עובדי ייצור, מהנדסי תחזוקה, רופאים, מכבי אש, היו שותפים מלאים בתהליך הפיתוח של המענה הטכנולוגי, שעוצב לכל סביבת עבודה על פי מאפייניה הייחודיים.
כך גם בתהליכי הפיתוח של הפתרונות החכמים, שמטרתם להחכים את העיריות והערים. שיתוף מלא של כל הנוגעים בדבר, כולל התושבים בכל התהליך. כך, למשל, סייענו בפיתוח קרוב למאה קהילות עשייה חינוכיות לקידום החינוך בחיפה, שבהן שולבו כל הנוגעים בדבר. הפעילות נמשכת כבר עשר שנים בהצלחה רבה!
כך השלמנו בהצלחה תכנית להחכמת העיר פאפוס בקפריסין בשותפות מלאה עם ראש העיר, חברי ההנהלה וגם נציגי ציבור מכל הסקטורים הרלבנטיים, שהתנדבו להצטרף למאמץ.
כך אנחנו שותפים בימים אלה גם לתכנון ולעיצוב של הפרוייקט המאתגר והמפורסם בסין בהקמת עיר חדשה, שו׳אן, שתהווה אב טיפוס ל״עיר חכמה ומקיימת״ . אפילו השלטון המרכזי הסיני מבין, שרק תהליך רחב ומשתף גם של אנשי מקצוע רבים מכל העולם, שעובדים יחד, וגם של כל הנוגעים בדבר במקום, כולל תושבים פוטנציאליים – יצליח!
*הכותבת ד״ר עדנה פשר היא יו״ר המכון הישראלי לערים חכמות (ע״ר) https://www.smartcitiesisrael.org
צפו בסרטון במגוון הפרוייקטים של המכון הישראלי לערים חכמות בארץ:
Tags: אבטחת מידע אחריות חברתית אסטרטגיה חדשנות טכנולוגיה מכירות מעבר לדיגיטל ערים חכמות תרבות