ראיון עם עו"ד בלה ברדה ברקת, מומחית להשקעות נדל"ן סבורה שהדור הצעיר נחשף לדילמות כלכליות כבר בחדר המשחקים. מונופול, קטאן ומאצ'י קורו – הם רק שלושה משחקי קופסה בתחום ההשקעות, המקבעים מיתוסים כלכליים שקשה לאחר מכן לנפץ
צילום: יח"צ
"מערכת החינוך לוקה בחסר בכל מה שקשור לחינוך פיננסי. הילדים שלנו לומדים תנ"ך, חשבון, ספרות והיסטוריה אבל לא לומדים דברים בסיסיים כמו מה זה כסף, משכורת, השקעות, חוב או בנק. מעבר לבית הספר וההורים, שחלקם נותנים דמי כיס ומבהירים עקרונות בסיסיים של חסכון וראייה לטווח ארוך, הילדים לומדים כיצד להתנהל בעולם הפיננסי בעיקר דרך החברים שלהם ודרך משחקים.
אז איזה תפקיד יש למשחקי ילדים? האם המטרה היא רק לימודית?
ממש לא. למשחקים יש תרומה התפתחותית רבה, גם אם אין להם אספקט לימודי. משחקים עוזרים לילדים לעבד רגשות, להתמודד עם קונפליקטים ולהתגבר על פחדים.
בגילאים מבוגרים יותר, המשחקים הופכים לכלי התפתחותי חברתי-רגשי. דרך המשחק הילד משפר כישורים חברתיים ומפנים נורמות חברתיות מקובלות. מושגים כמו מו”מ, שכנוע, ניצחון, הפסד, סבלנות, קבלת החלטות, ותחרות עוברים עיבוד והטמעה. לעיתים, בזכות המשחק, נחשף הילד גם לשאלות חברתיות כמו אמת ושקר, צדק ומוסר וכדי להתקדם במשחק – עליו לנקוט עמדה.
שלב התפתחותי נוסף, בגילאים מבוגרים יותר, מתאפיין במשחקי קופסה בהם הילדים נחשפים לחוקים, כללים ואלמנטים של תחרות. מעבר לכך, מתפתחים כישורים נוספים כמו הסקת מסקנות, חיפוש אחר דפוסים ותבניות, יכולת ארגון והכללת כללים ברמה גבוהה. בשלב הזה, מתווסף בהחלט אספקט לימודי.
אחד המשחקים הפופולריים ביותר בתחום ההשקעות הוא באמת "מונופול". מטרת המשחק היא השגת שליטה על שטחי לוח המשחק באמצעות מהלכי קנייה ומכירה של נדל"ן וגביית תשלום בכל פעם ששחקן אחר מגיע אלינו לנכס. המשחק מדמה מהלכים עסקיים, כשהשחקנים קונים ומוכרים נכסים ובונים מלונות ובתים. מטרת המשחק היא להישאר המשתתף היחיד שלא פשט את הרגל ובכך לנצח.
מונופול הוא משחק ממש ישן, אילו משחקים חדשים יותר ישנם בשוק?
המשחק "קטאן" חביב עלי במיוחד.
במשחק הזה השחקנים לוקחים לעצמם את תפקיד המתיישבים באי הקרוי "קטאן".
המטרה היא הרחבת המושבה בעזרת בניית יישובים חדשים, בנייה של דרכים וערים על ידי איסוף משאבים מהסביבה. במהלך המשחק הם לומדים לנהל משא ומתן עם שחקנים אחרים, לקבל החלטות אסטרטגיות ולשקול את הסיכויים מול הסיכונים של פעולותיהם. במשחק זה, המנצח הוא זה שמצליח לצבור עשר נקודות באמצעות בנייה של יישובים וערים.
משחק מעניין נוסף הוא – מאצ'י קורו, על פי תוצאות הטלת הקוביות, השחקנים מפתחים את העיירה הקטנה שלהם ומתחילים לצבור נכסים מגוונים, כמו בית קפה, מאפייה, תחנת כוח וכו' – במטרה להפוך לעיר המשגשגת ביותר באיזור.
נשמע לי שמשחקי הקופסה דווקא מהווים כלי מצוין להנגיש עקרונות ומושגים כלכליים לילדים בדרך כיפית ומרתקת. הם לומדים לנהל כספים, לקבל החלטות חשובות ולפתח יכולות ניהוליות ויזמותיות שישמשו אותם לאורך כל חייהם.
מדוע את חושבת שהמשחקים הללו מקבעים מיתוסים שגויים?
ישנם כמה מסרים מאוד בעיתיים שמתקבעים אצלנו כבר בגיל הזה – דוגמא אחת היא העובדה שניצחון של שחקן אחד, בהכרח גוררת הפסד של שאר השחקנים.
בנוסף לכך, כחלק מהמשחק, השחקנים נדרשים להכשיל או להאט את שאר השחקנים כדי להגיע לניצחון הנכסף. בקטאן למשל שחקן שמטיל צמד קוביות בסכום השווה למספר 7 רשאי לחטוף קלפים ממשתתפים אחרים, לעכב את השחקנים במשחק ולצמצם את המשאבים הקיימים אצלם.
המסר הזה הוא נוראי מבחינה חברתית. כל הבעיות הגלובליות המונחות בפני האנושות כרגע דורשות שיתוף פעולה, שקיפות וחזון משותף.
וברמה העסקית? אין תועלות למשחקים האלה?
ודאי שיש. המשחקים מאפשרים לילדים לחוות תהליכי השקעה, ניהול כספים, ביצוע השקעות אסטרטגיות ותכנון לטווח ארוך. השקעה בנכסי נדל"ן באזורים מבוקשים יכולים להניב תשואות גבוהות רק שבניגוד למונופול, הביקוש אינו תלוי בהטלת קוביות אלא נדרש ניתוח שוק וסקר מגמות מעמיק.
נקודה מעניינת בהקשר הזה היא שבניגוד למציאות, במונופול העיר שהכי משתלמת לקניה היא לא העיר הכי יקרה, שנותנת תשואה גבוהה אלא דווקא הערים הזולות יותר שמבחינה סטטיסטית השחקנים האחרים יגיעו אליהן הכי הרבה פעמים. במילים אחרות – במשחק אנחנו צריכים לבחור בערים עם תשואות נמוכות יותר אבל עם סיכויים גדולים יותר שהשחקנים האחרים יצטרכו לשלם מספר רב יותר של פעמים.
אם אנחנו אמורים לסמוך על הדור הבא לפתור בעיות גלובליות, איזה משחקים אפשר להציע כדי לעודד מסרים ראויים?
המגמה הזו, של ראייה כלכלית אחרת, קפיטליסטית אבל מתחשבת, היא חלק ממגמה עולמית. אחד המשחקים המעניינים ביותר הצפויים לצאת בהמשך השנה, הוא ״קטאן – אנרגיות מתחדשות״.
במהותה, הגרסה החדשה הזו מדגישה את חשיבות ההשקעה באנרגיה מתחדשת ואת החשיבות בשיתוף פעולה בין כלהשחקנים על מנת להפחית את הזיהום על האי, וכל זה מבלי לוותר על תחרותיות, מסחר ושאר האלמנטים המוכרים. כל מה שנותר לנו לעשות הוא לקוות לאימוץ של המשחק הזה ולהמשך פיתוח משחקים עם מסרים דומים.
עו"ד בלה ברדה ברקת – השקעות נדל"ן אסטרטגיות, צילום: ליה יפה
באיור למעלה: ציור של ילדים משחקים משנת 1897 Árpád Cserépy , וויקיפדיה
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
עוד בסטטוס:
Tags: אסטרטגיה כלכלה מכירות פיננסים שיווק