בימים טרופים אלה היגיע אלי מסמך המל״ל בנושא הקורונה ובקשו ממני לחוות דעתי עליו. חשבתי ,שכדאי, לחשוף אותה גם בפומבי, כי בסביבה מורכבת, שבה אף אחד לא יודע, מה יקרה וקשה להכין תכניות, חשוב לקיים למידה רחבה ומשתפת, שמאפשרת ניסוי וטעייה ומקצי שיפורים תוך כדי תנועה גם בצוות הלאומי
פורסם: 15.4.20 צילום: shutterstock
כל הרעיונות המוצגים כאן הם רק חומר למחשבה. הם מבוססים על ניסיוני בהטמעת תורת המורכבות בניהול בכלל ובמערכת הבריאות בפרט.
ראשית, טוב, שיש צוות חשיבה רב תחומי. בניהול השוטף של המשבר אני מתרשמת, לדאבוני הרב , שחסרה עבודת צוות בדרגים הבכירים. לעומת זאת אני יודעת, שיש עבודת צוות ביוזמות מקומיות וגם שמחה עליהן מאוד. (ראו ראיון שקיימתי, עם ד״ר שאול לב, ראש היחידה לטיפול נמרץ בבית חולים השרון, שכולו הוסב לטיפול בחולי הקורונה.)
בנוסף, בהנחה, שצוות המל״ל פתוח להכיל זוויות ראייה רבות, אני מציעה כמה רעיונות לשיפור התהליך ותוצריו – ובעיקר נייר עבודה שמתעדכן כל הזמן:
1. חשוב להגדיר למי מיועד המסמך ומה מטרתו. חשוב להפיק כמה מסמכים ברוח המסמך המרכזי, שמיועדים לקהלי יעד שונים. זה כלי עבודה חשוב!
2. בכל מקרה, הכרחי להוסיף אנשי שטח לצוות! הם יודעים הכי טוב, מה כבר עובד ומה לא!
3. חשוב להוסיף דוגמאות ממה שכבר עובד כדי ליצור אנרגיה חיובית בניהול המשבר. זה גורם קריטי להצלחה!
4. חשוב מאוד לתת לגיטימציה ברורה לאקספרימנטים ותשתית לשיתוף בלקחים.
5. חשוב לומר בגלוי את האמת – הסוגיה העיקרית היא הדאגה, שחלילה תהיה חוסר יכולת להנשים את כל מי שיצטרך בו זמנית והדילמה הנוראית שחלילה תיגזר מכך: מי לחיים ומי למוות.
6. להוסיף רשימה של טעויות שאסור לעשות בשום אופן! בסביבה מורכבת את זה לפחות אנחנו כן יודעים!
7. לאתר את כל עבודת המטה הרלבנטית, שכבר נעשתה בצה״ל בעבר ולהשתמש בה!
8. להגדיר אתגרים ברורים לספקי פתרונות טכנולוגיים, כדי שיוכלו מהר לפתח את הכי רלבנטיים.
9. להבליט יותר את העובדה, שזו מציאות חדשה לשנים הקרובות ולא לחודשים הקרובים, והיא תחייב נורמות התנהגות חדשות של כולנו לתמיד ולהתניע ברוח זו מיידית תכנית הסברה וחינוך רחבת היקף!
10. לדאוג לבריאות הלאומית ולכלכלה הלאומית באותו הצוות ברוח של שותפות, צניעות, התלבטות ולמידה מתוך עשייה.
__________
תודה לד״ר בעז תדמור – ראש רשות המחקר של המרכז רפואי רבין, שבו אנחנו עוסקים כבר כמה שנים ביחד במחקר פעולה בתחום זה. תודה גם לפרופ׳ פייר זינגר, ראש היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים בילינסון, שהתנדב להפוך את היחידה שלו ל״מעבדה חיה״ ליישום תורת המורכבות בעיצוב עתיד בית החולים. הרעיונות, שמובאים כאן, מבוססים על הלמידה המשותפת שלנו גם במחקר פעולה זה וגם בלמידה משותפת בעבר, כשד״ר בעז תדמור היה אחראי לרפואת החירום בפיקוד העורף. תודה גם לאל״מ (מיל׳) ד״ר דן טורטן, רופא וטייס, שיחד איתו הטמענו את תורת המורכבות בבסיס חצור של חיל האוויר בתהליך אסטרטגי, כשהיה מפקד הבסיס, ולימים נענה לבקשתי להצטרף אלי גם בתהליך האסטרטגי במרכז הרפואי רבין.
*הכותבת היא יועצת לניהול מומחית להטמעת תורת המורכבות בארגונים.
עוד בסטטוס: יישום תורת המורכבות במשבר הקורונה
ראיון עם ד״ר שאול לב
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
Tags: אסטרטגיה ניהול