הכנה נכונה מראש היא המפתח; הנכונות שלנו ללמוד היא הכוח הכי גדול שלנו!
צילום: ויקישיתוף
כשטיטי פגשה את אובמה:
למרות שפירוש השם שלה הוא "לחזות את העתיד" באמהרית, כשהגיעה לישראל בגיל 12, ייטאייש (טיטי) איינאו לא יכלה לחזות כי תוך פחות מעשר שנים היא תיחשב לאישה היפה ביותר בישראל, ותסעד עם ראשי מדינות, לאחר שתוזמן באופן אישי על ידי גיבור הילדות שלה, נשיא ארה"ב ברק אובמה, ונשיא מדינת ישראל שמעון פרס.
איך אתם הייתם מתכוננים, לו הייתם מוזמנים על ידי שני מנהיגי עולם להשתתף באירוע רשמי שיתקיים חודש מהיום שבו הודיעו לכם עליו? באופן הגיוני, הייתם בוחרים בגדים מתאימים לאירוע: עניבה לבנה או שחורה, שמלת ערב או שמלה שחורה פשוטה. הייתם בודאי גם עוברים על פרוטוקולים בחיפוש אחר שמות ותפקידים ומנסים ללמוד ולהטמיע את כללי ההתנהגות המקובלים בארוחת ערב פורמאלית שבה משתתפים פוליטיקאים ואנשי עסקים מובילים מכל העולם. בנוסף, סביר להניח שהייתם מקווים לחזות נכון נושאי שיחות ומתרגלים שיחות חולין.
ייתכן שחלקנו היינו נכנסים לפאניקה, ולא יודעים מאיפה להתחיל. אבל כולנו כנראה מסכימים שלא ייעלה על הדעת פשוט לזרום ולקוות לטוב. ובכל זאת, פעמים רבות בפגישות עסקיות עם אנשים חשובים, אנחנו מאמינים שנוכל לחפף איכשהו בהתנהגות עסקית גנרית ועדיין להצליח. שום דבר לא יכול להיות רחוק יותר מן האמת. הכנה נכונה מראש היא המפתח; הנכונות שלנו ללמוד היא הכוח הכי גדול שלנו!
לאחר שזכתה בתחרות מיס ישראל 2013, הוזמנה טיטי לסעוד עם ברק אובמה ו שמעון פרס באירוע ממלכתי. טיטי נהגה בחכמה וגייסה לעזרתה מאמנת אנגלית עסקית מקצועית על מנת להכין אותה למפגש ההיסטורי, מכל היבטיו, והיא עשתה זאת בפתיחות ובחריצות רבה.
חשוב להבין שאנחנו חיים בכפר גלובלי. טכנולוגיה מאפשרת לנו לתקשר בקלות באמצעות מערכות מתקדמות ומכשירים חדשים. טיסות בינלאומיות הן דבר שבשגרה ואפשר להגיע כמעט לכל מקום על פני כדור הארץ בפחות מ-24 שעות; במובנים מסוימים, העולם הפך להיות קטן מאוד.
ובעוד העולם הופך הומוגני יותר, הוא עדיין מאוד מגוון ומורכב, ויש עדיין הרבה מה לחקור והרבה מה ללמוד. אמנם אנגלית היא השפה הרווחת בעולם העסקים הגלובאלי, אך אי אפשר להניח שרק בגלל שאנשים מדברים באותה שפה, הם מבינים אחד את השני בקלות או שכללי ההתנהגות הם אוניברסאליים. הם לא!
לדוגמא, האם ידעת שלכל מדינה, החל מגרמניה, דרך מדינות אסיה, ועד המזרח התיכון, יש תפיסה שונה מאוד לגבי איך צריך ללחוץ יד? ואם במהלך היכרות נלחץ את ידו של לקוח פוטנציאלי בצורה לא מתאימה, הדבר לא רק עשוי להשאיר רושם שלילי, אלא גרוע מכך, הוא עלול לפגוע בצד השני. באופן כללי, לחיצת יד נחושה וחזקה היא הרבה יותר טובה מאשר לחיצת "הדג המת" (הנחת יד רפויה בידו של האדם שמולך).
ויש את העניין המורכב של לדעת עד כמה רשמי כדאי להתנהג. התרבות הישראלית היא כידוע בלתי-אמצעית ומעדיפה היררכיה עסקית אופקית ואת היכולת "לחשוב מחוץ לקופסה", והתנהגות מסוג זה נוטה להיות מתוגמלת באזורנו. אבל לעיתים, בהקשרים בינלאומיים, התנהגות סחבקית זו נתפסת כחוסר אחריות או כחוסר כבוד. היכולת לשאול שאלות טובות על החברה או הארגון בו אתה עומד לבקר יכולה לעזור לך להתכונן ולהתאים את ההתנהלות שלך למקום ולסיטואציה.
בתרבות העסקית ברחבי אסיה למשל, קשרים עסקיים נתפסים כהשקעה לטווח ארוך. כתוצאה מכך, זמן ומשאבים רבים מושקעים בבניית מערכת יחסים בינאישית ע"י אירוח הכולל בידור וסעידה. אנשי עסקים מהמערב לעומת זאת, הרגילים לתרבות עסקית של time is money, עשויים לאבד את סבלנותם בעוד הם ממתינים לדיון ענייני בנושא העסקי שעל הפרק. מודעות ורגישות להבדל מהסוג הזה הינה חיונית כאשר מארחים שותפים עסקיים מאסיה לדוגמה. מעניין לציין, כי ההפך בדרך כלל נכון בתרבות העסקית הגרמנית, שבה אירוח מפואר נתפס כבזבוז זמן וכאלמנט שלילי. ואילו בצפון אמריקה התרבות העסקית היא שילוב של שני הרעיונות הנ"ל: זוהי תרבות שתעדיף בדרך כלל ארוחות צהריים עסקיות ודיון ישיר וענייני בנושא העסקי הרלבנטי. יחד עם זאת, מחוץ לשעות העבודה, אירוח של קולגות ולקוחות הוא דבר מוערך ואף מצופה.
חכמינו ממליצים שלא להניח הנחות בחיים, למעט ההנחה שיש לנו הרבה מה ללמוד. לכן, הכנה נאותה, בעיקר באמצעות תחקיר טוב, יכולה לעשות את ההבדל בין להיות כוכב בין-תרבותי או הגורם לתקרית מביכה.
ובחזרה לטיטי – אחד המשפטים הראשונים שלמדה באנגלית היה: "Mr. President, it's such an honor to meet you!"" (אדוני הנשיא, זהו כבוד גדול לפגוש אותך!), מלווה בלחיצת יד בטוחה. בסופו של דבר, היא הייתה מוכנה היטב והקסימה את כל מי שפגש אותה באותו הערב.
דברים גדולים צפויים לטיטי, ובהחלט יש לה את הכישורים והנכונות כדי להפיק את המרב מההזדמנות שנפלה בחלקה. מה צופן העתיד עבורכם? והאם תהיו מוכנים להרפתקת הלמידה התרבותית הבאה שלכם?
* יהודה מנסל הוא מאמן בכיר לתקשורת ואנגלית עסקית בחברת TriEnglish
Tags:
אימון
אנגלית עסקית
טיפים
תרבות ארגונית