עסקים משפחתיים כארוחה עסקית כולם רוצים לאכול, לשבוע ולשלם מחיר הוגן
פורסם: 20/10/15 צילום: Dollarphotoclub
אחד האתגרים העומדים לפתחה של משפחה בעלת עסק קשור ליצירת אווירה של שביעות רצון, סיפוק ושלום בתוך המשפחה עובר לעסק. הכול מתוך ידיעה כי קשה לרצות את כל בני המשפחה כל הזמן, בוודאי אל מול שינויים במבנה המשפחה (נישואין, לידות, הצטרפות ממעגל משפחתי רחב, גירושין, אובדן ) כמו גם שינויים חיצוניים (שוק, מתחרים ,מיקום, מימון) נכפים או יזומים.
בהנחה כי משפחה בעלת עסק שואפת לחלק את המשאבים הפיננסיים והרגשיים שלה באופן שווה בין בני המשפחה הלוקחים חלק בתפקוד העסק (וגם אלה שלא), הרי באה המציאות המתגלגלת והופכת את החלוקה השווה למסובכת. יתרה מכך, זה הרקע לעליית שאלות ותהיות של בני המשפחה לגבי המחיר/הכדאיות האישיים המשולמים על ידם.
אין ארוחות חינם
עוצמתו של עסק משפחתי נשענת על כוחו לשמש מקור להסדר הסטטוס החברתי, מקור-פרנסה וודאות תעסוקתית. בכך משמש העסק המשפחתי "גג" השומר על הביטחון האישי של כל פרט בתוכו. יחד עם זאת כל פרט הפועל (כשותף או עובד) מודע גם אם לא בתחילת דרכו, כי עליו לתרום את חלקו לפיתוח העסק ושמירה על שלום המשפחה. יתרה מכך כל פרט יודע כי אין ארוחות חינם ,וכי קיים מחיר בצידה של ההשתייכות "למועדון המשפחתי-עסקי".
כמה זה עולה לנו
התשובה לשאלת המחיר האישי אותו משלם כל אחד מבני המשפחה במהלך פעילותו בעסק, מושפעת מכמה גורמים:
א. מיקומו של בן המשפחה בעסק – (בנים ממשיכים, בעלים, שותפים ,עובדים).
ב. הפרשנות הסובייקטיבית שנותן כל אחד מבני המשפחה למושגים "מחיר" או "תשלום".
ג. היחס בין מה שנתפס כמחיר לבין התמורה (כסף, ירושה, מעמד , ואהבה).
תשלום בערך העצמי
משיחות רבות עם בנים ממשיכים עולה המושג "תשלום" במצב בו חלקם הצטרפו אל העסק מתוך דחיפות, ולפעמים תחת לחץ של המייסד/ת למתן כתף ועזרה בעת קושי, ונשארו מכוחה של האינרציה, ופחות מכוח הבחירה והרצון ליצור ולהיענות להזדמנויות תעסוקתיות מחוץ לעסק. תשלום הערך העצמי מוזכר גם אצל בני משפחה בהקשר ליחסי מרות מעיקים מול המייסדים, בעיקר כאשר מדובר במייסדים דומיננטיים המבקשים להשאיר אצלם את הכוח בכל הנוגע להחלטות וניהול העסק, תוך ריקון סמכויות משמעותיות של הממשיכים.
תשלום על אבדן הביטוי העצמי
תרבות העסק המשפחתי כוללת את החשיבות הניתנת לערך, ביטוי עצמי . יש מקרים בהם התרבות בעסק מקדשת את ערך האחידות (תפיסות, התנהגות, ניהול, יוזמה ). בצד החיובי, אחידות יכולה לשמש תוואי ברור להשגת מטרות משותפות בתנאי שוק נוחים. יחד עם זאת, אחידות מחשבתית ומנטאלית עלולה לבלום יצירתיות והתפתחות אישית במסגרת העסק, ופוגעת במידת האפקטיביות שלו.
אובדן הביטוי העצמי של יחידים מאפיין התנהלות על-פי אחידות, ונתפס בעיניי הממשיכים כתשלום כבד מעצם היותו מגביל חשיבה עצמאית, חוסם אותנטיות ויצירתיות, ובעיקר שולל חוויות חיוביות הנקשרות למוטיבציה ותשוקה להיות חלק תורם עסק. במקרים אלה כל תגמול גם אם הוא גבוה אינו יכול לפצות את היחיד.
עסק משפחתי חפץ חיים ממיר את ערך האחידות בערך האחדות, כלומר, קבוצה של יחידים בעלי אישיות ומאפיינים שונים המקבלים לגיטימציה לממש את העצמי שלהם, ולתרום את מקסימום יכולותיהם ויותר מכך, לפרוץ את גבולות עצמם.
כולם אכלו, האם גם נהנו?
הנאה מיכולתו של העסק המשפחתי לספק ארוחות טעימות ומזינות תוך תשלום אישי סביר, יכולה להתקיים במידה והעסק המשפחתי משקיע אנרגיה בהטמעת תרבות עסקית הנשענת על ערכים וחזון התומכים בפיתוח, טיפוח והשקעה מקצועיים ובעיקר אישיים בכל בן משפחה העובד בעסק. תרבות עסקית המטיבה עם היחיד, מעצימה את הכדאיות להשקיע ומקביל מפחיתה את ערכו של התשלום האישי. בנים ממשיכים, כמו גם, אבות מייסדים שהקימו את העסק אינם מובנים מאליהם, מתוך כך ניתן להבין כי התייחסות אישית היא תפיסת עולם ניהולית המובילה לשגשוג והמשכיות חיי העסק והמשפחה.
* הכותבת אביגיל וולקוב היא מאמנת ויועצת לעסקים משפחתיים. יזמת פרוייקט Family Business Tree: פתרון קונפליקטים במערכות יחסים בעסק המשפחתי
Tags: אסטרטגיה מורשת ניהול ניהול משברים עסקים מפחתיים תרבות ארגונית