סימולציה עם שחקנים היא כלי נהדר לפתור בעיות פנים ארגוניות דרך שיקוף של בעיות הקיימות בארגון והצפתן באופן מושכל ומבוקר. יחסי עובד מעביד, יחסים בין עובדים, ניהול משברים וכו'. וכאשר האנשים בארגון מרוצים, בהכרח התוצאות תהיינה טובות יותר
איור: shutterstock פורסם: 26.8.14
https://www.youtube.com/watch?v=xxrjRh1ymzI
סיפור מהחיים:
יוסי שמואלי הוא מושבניק בן 45, נשוי לרותי. לזוג שלושה ילדים. לאחר עשרים שנות נישואין מתאהב יוסי באישה אחרת ובין השניים מתחיל רומן סוער. אחרי שנים של שגרה יוסי מרגיש חיות אותה לא הרגיש זמן רב. השגרה הרגילה של בית, עבודה, ילדים ואישה נשברת ויוסי מוצא את עצמו במערבולת יצרית עזה. הוא מחליט להיפרד מרותי ולעזוב את הבית. היות והוא אינו רוצה לפגוע בילדיו וברותי ולאבד את כל רכושו, הוא מחליט לפנות לתהליך גישור, על מנת למזער נזקים ולהיפרד בידידות.
רותי לוקחת את הבשורה באופן קשה. התחושה הראשונית שעולה בה היא תחושת השפלה. היא רוצה לנקום ביוסי, לקחת ממנו את הבית ואת הילדים ולהשפילו באופן דומה. לאחר התייעצות עם אחותה היא מבינה שלטובת הילדים עליה לקבל את הצעתו של יוסי ולפנות לתהליך גישור. התהליך נמשך חודשיים. בפגישה הראשונית נדמה שאין שום סיכוי לרצות את רותי והתהליך נראה אבוד- המגשר לא מצליח להשחיל מילה ובני הזוג מטיחים אחד בשנייה מילים קשות ופוגעניות. אך במהלך חודשיים של פגישות שבועיות מצליחים השניים להירגע ולמצוא שפה משותפת המבוססת על האינטרסים המשותפים ולא רק על הרגשות הסוערים ובסופו של דבר לעשות את הבלתי ייאמן ולהגיע להסכמים המקובלים על שניהם. תהליך הגישור שהחל בנקודה כמעט בלתי אפשרית, הצליח מעל המשוער !
הסיפור האמיתי:
יוסי ורותי אינם קיימים באמת. יוסי ורותי הם שתי דמויות פיקטיביות שנתפרו לצורך סימולציה בקורסים להכשרת מגשרים. הדמויות הללו ואחרות מגולמות ע"י שחקנים מ"המרכז לסימולציות עם שחקנים" אשר הוקם לפני 13 שנה ע"י שחקנים ומגשרים, בכדי לתת מענה אותנטי-אנושי-עוצמתי להדמיה של משבר גירושין.
יוסי ורותי לא הומצאו סתם. הם הומצאו כאבי טיפוס למקרים רבים אשר קורים במציאות, בכדי לאמן תלמידי גישור. מרכזי גישור מובילים הבינו שהדרך הטובה ביותר בכדי להכשיר מגשרים לעתיד הם לאמן את תלמידיהם מול שחקנים ולא כפי שהיה נהוג עד אז, חילופי תפקידים בין המשתתפים בקורס. המרכזים מדווחים על עלייה ניכרת במספר הקורסים הנפתחים וחשוב מכך, תלמידי הגישור שהפכו למגשרים מוסמכים מעידים מ"השטח" שלולא ההתמודדות מול השחקנים, הם לא היו צולחים את המפגש הטעון מול בני הזוג.
אם הדבר טוב לגבי עולם הגישור מדוע לא להשתמש בו גם בעולם העסקי?! במציאות העסקית של ימינו עומד איש המכירות בפני אתגרים והתנגדויות רבות שהוא צריך לפתור מול לקוחות פוטנציאליים. בדרך כלל איש המכירות המתחיל לומד תוך כדי תנועה, משתפר דרך "כישלונותיו" ו"טעויותיו". לומד על דרך השלילה מה צריך או לא צריך לעשות, עד שהוא מפתח את המיומנויות הנדרשות. האם לא כדאי לייצר תהליך יעיל וקצר יותר של אימון? האם לא כדאי למזער את הטעויות וההפסדים לחברה ובד בבד לחזק את המוטיבציה האישית-ארגונית וכתוצאה ישירה מכך להגדיל את המכירות? סימולציה עם שחקנים היא המענה לשאלה הזו ולכל שאלה או מצב בו נדרשת יצירתיות.
המרכז לסימולציות עם שחקנים
סימולציה היא לא מילה זרה ואכן חברות וארגונים שונים משתמשים בסימולציות לעתים קרובות, אך לאו דווקא עם שחקנים. כפי שציינו, לרוב משתמשות החברות בעובדים עצמם שמתאמנים אחד על השני. זה לא רע אך מוגבל. שחקן טוב ומקצועי, עם שנות ניסיון רבות ובעל יכולת וכישרון להיכנס לדמויות ולייצר סיטואציות אנושיות (מילת מפתח בתפיסתנו), יכול להעניק למתלמדים מתחומים שונים כלים שלא ניתן לרכוש בדרכים אחרות. מרכזי גישור מבינים זאת, מרכזים רפואיים מבינים זאת ולאחרונה מטפלים זוגיים החלו לאמץ סימולציות כדרך למידה והעשרה נוספים.
זאת ועוד: סימולציה עם שחקנים היא כלי נהדר לפתור בעיות פנים ארגוניות דרך שיקוף של בעיות הקיימות בארגון והצפתן באופן מושכל ומבוקר. יחסי עובד מעביד, יחסים בין עובדים, ניהול משברים וכו'. וכאשר האנשים בארגון מרוצים, בהכרח התוצאות תהיינה טובות יותר.
אז מה זה אומר בפועל?
יש כאן דרך חדשה ומרעננת לביצוע משימות יומיומיות ולהוספת צבע ללחיים של העובדים והרבה מעבר לכך. יש כאן אפשרות לייעול מכירתי, להגדלת רווחים ומזעור נזקים, לפיצוח קונפליקטים אישיים בתוך החברה, לניהול משברים באופן יצירתי וייחודי ולבקרה חיובית על מה שבדרך כלל אינו ניתן לבקרה. יש כאן אפשרות חדשה. כפי הנראה הצפי הוא שבתוך מספר שנים מרבית החברות והארגונים ישתמשו בשחקנים לצורך סימולציות בהקשרים שונים ורחבים ואלה שלא, יישארו מאחור.
סימולציות עם שחקנים זה הדבר הבא !!!
* שי זביב ואילן גנני: שחקנים יוצרים, כותבים, במאים ומורים. עוסקים בסימולציות כ-13 שנים בלשכת עו"ד, גומא – המרכז הישראלי לגישור, משרד מבקר המדינה, שירות בתי הסוהר ועוד. המרכז לסימולציות עם שחקנים
שי ואילן יופיעו בכנס לניהול חדשנות ב-17.9 במכללה האקדמית תל אביב-יפו
לאתר הכנס והרשמה
Tags: ארגון חדשנות ניהול משאבי אנוש תרבות ארגונית