
חדשנות מביאים גם מבחוץ. ארגונים היום מבינים היטב שהטכנולוגיה מתפתחת בקצב מטורף ואין להם אפשרות לעמוד בחזית הטכנולוגית בכוחות עצמם
חדשנות מביאים גם מבחוץ. ארגונים היום מבינים היטב שהטכנולוגיה מתפתחת בקצב מטורף ואין להם אפשרות לעמוד בחזית הטכנולוגית בכוחות עצמם
- פורסם 11/08/13
הרעיון להקמת החממה נבט זמן מה קודם לכן אצל חיים רוסו, סמנכ"ל מטה בכיר למצוינות טכנולוגית והנדסית. חיים שוכנע שהקמת חממה טכנולוגית הינה דרך מצוינת לאפשר לאלביט להיחשף לטכנולוגיות חדשות בשלב ראשוני, ובכך להרחיב את מרחב ההזדמנויות הטכנולוגיות לאלביט.
כביטוי לחזון זה, התמודדה אלביט מערכות וזכתה במכרז המדען הראשי של משרד התמ"ת להפעלת חממה טכנולוגית בבאר שבע. שונה מחממות אחרות אותן זכו להפעיל גופי השקעה פיננסיים או מחקריים, זו הפעם הראשונה שהמדען בוחר בזכיין שהוא חברת היי-טק תעשייתית כמו אלביט.
מר חיים רוסו, סגן נשיא אלביט למצויינות
הראיון עם חיים רוסו המכהן גם כיו"ר מועצת המנהלים של חממת אינקוביט בא בעקבות אירוע הפתיחה של החממה באוניברסיטת באר-שבע.ביקשנו לשמוע מחיים כיצד נולד הפרוייקט של החממה, מה היו השאיפות, המטרות, ועל איזה צורך בא לענות :
חיים :" הרעיון המרכזי היה לפתוח את אלביט כתעשייה טכנולוגית שואפת לחדשנות ליזמויות חדשות שנמצאות מחוץ לארגון ויכולות להיות רלוונטיות לארגון. זה חלק מתפיסה עולמית :חדשנות מביאים גם מבחוץ . ארגונים היום מבינים היטב שהטכנולוגיה מתפתחת בקצב מטורף ואין להם אפשרות לעמוד בחזית הטכנולוגיתבכוחות עצמם. גם אנו באלביט חייבים שותפים וחייבים להיות פתוחים ליזמויות ולחידושים בנוסף לאלה שאנחנו מפתחים אצלנו בבית.
אינקוביט הינה כלי נוסף על אלו הקיימים בחברה ואשר תסייע לקדם אצלנו חשיבה חדשנית, ובעיקר – תביא רעיונות חדשניים מבחוץ ותממן חלק מפעילויות אלו בשלבים בהם הסיכון עדיין גבוה. חברות מתקדמות הדומות לאלביט מייחדות מחשבה ומימון משמעותי לבניית תרבות של חדשנות. בין היתר התפתחה מאד בשנים האחרונות התפיסה של "חדשנות פתוחה" (Open Innovation), שמשמעותה ייבוא של יוזמות חדשניות גם מן הסביבה החיצונית.
יעוד נוסף של אינקוביט הוא למנף את היכולות הטכניות, הניהוליות והשיווקיות של אלביט כמו גם את ניסיונה העסקי ביצירת שיתופי פעולה בינלאומיים, לטובת הנבטתם ופיתוחם של מיזמים בתחילת דרכם.
אנו משוכנעים שיוזמות אשר תנבטנה על קרקע זו, רב סיכוין להגיע להצלחות עסקיות. הצלחות אלו הן מקור פיננסי נוסף לאלביט לתמיכה בהמשך צמיחתה.
שאלה: מי הם הנהנים העיקריים מהקמת החממה?
חיים: המטרות אותן תשרת החממה הטכנולוגית יאפשרו מצב של win/win/win:
אלביט כתעשייה קולטת רעיונות חדשים מיזמים מבחוץ, מביאה לידי ביטוי את הנכסים שלה כדי להנביט רעיונות חדשים אשר בבוא הזמן אם וכאשר ינביטו ,יעניקו יתרון לסל המוצרים שלנו או יניבו רווחים פיננסיים. כמו כן נותנת החממה ערוץ לעובדי אלביט בעלי רעיונות מקוריים להשתלב גם כן במסגרת זו.
היזמים אשר מקבלים באמצעות החממה לא רק כסף ומימון אלא גם ידע, ניסיון, קשרים וכר תומך לכל הפעילות שלהם עד שיכולים ללכת לבד. בדרך זו יש להם יותר סיכוי להצליח.
המדינה באמצעות משרד הכלכלה והמדען הראשי, תומכת כלכלית במיזם הזה ותהנה מהתוצאות גם בפן הכספי וגם מהפן הטכנולוגי.
שאלה: ניגע קצת בצד האישי: מה היה החלק שלך בפרוייקט? מי/מה/ איך עזרו לך ?
חיים :" יזמתי את הרעיון ופעלתי לא מעט לשכנע את הנהלת החברה ומועה"מ לאשר את המהלך. אני חייב לציין את התגייסותו המלאה לרעיון של יוסי אקרמן, אז נשיא אלביט.
כמובן שאת עיקר עבודת השטח ביצעו רן בר-סלע , מי שיועד לשמש כמנכ"ל איקוביט, ועידן כץ אשר נקלט במיוחד לשמש כמנהל הפיתוח העסקי על בסיס ידע וניסיון קודמים.
החיפוש אחר המקום המתאים להקמת החממה היה גם כן מסע מרתק. בתחילה חששנו כי כי הריחוק ממרכז הארץ יהווה חסם וירתיע יזמים מלפנות אלינו. עד מהרה נוכחנו כי באר שבע הפכה לעיר מתפתחת המושכת אליה חברות מתקדמות וצעירים רבים. הקמת פארק תעשיות בעיר, הקרבה לאוניברסיטה והמעבר של חלק מהצבא לשם מהווים כח משיכה לאזור ואנחנו מאד אופטימיים.
החממה שוכנת בפארק היי-טק חדש של באר-שבע, במרחק הליכה קצר מאד מהרכבת והאוניברסיטה. בבאר שבע – "בירת ההזדמנויות" כפי שהיא ממתגת את עצמה, אנו מוצאים סביבה יזמית תוססת ושמחים להשתלב בבניית קהילה של יזמות טכנולוגית. במקום בו הזדמנויות יזמיות נפגשות עם האקדמיה, חברות היי-טק וחברות השקעה, נוצרת קרקע פורייה לצמיחה עסקית. אנחנו חוזים בפעילות נמרצת ותורמת של הגופים השונים התומכים בבאר שבע ושותפים לחזון ההתפתחות בה.
שאלה: ומה צופן העתיד ?
חיים : " עכשיו המקום כבר עומד ומוכן לקלוט את היזמים /החברות. אנחנו מאמינים כי בשנים הקרובות יהיו לנו לפחות 20 יזמויות שאנחנו ניתמוך בהן . אני מאמין גדול בכך שיזמות חלוצית זו של אלביט תשמש נקודת ציון חשובה מאד בדרכה של אלביט להתחדשות ולפריצות עיסקיות וטכנולוגיות.
* חיה גולדמן היא מנהלת פרוייקטי קהילות ידע ב-קבוצת ד"ר עדנה פשר ושות'
Tags: סטרטאפים