לפני שמתחילים לבנות רהיט משרטטים. לפני שמתחילים לבנות בית משתמשים בתכנית אדריכלית. לפני שבונים עיר חכמה משתמשים בתקנים. כמו שלא יעלה על הדעת לבנות בית ללא תכניות כך הערים החכמות צריכות להבנות על סמך תקנים
פורסם: 3.4.19 צילום: יח"צ
התקנים מהווים כלי עזר עבור כל עיר, בכל גודל, המעוניינת להקים מערכת שתאפשר ניהול של עיר חכמה. התקנים מפרטים שורה ארוכה של מדדים ומאפשרים לכל עיר לבחור את המדדים הרלוונטיים עבורה בכל זמן נתון ולמדוד אותם כמותית תוך הערכת הביצועים והישגי העיר בהיבטים הקשורים לשיפור השירות ואיכות החיים של התושבים בעיר. מטרת התקינה היא ליצור שפה אחידה בין ערים בארץ ובעולם המגדירות את הניהול והתשתיות שלהן כחכמות.
הקמת מנגנון של עיר חכמה, המושתת על תקנים מקובלים בעולם, מסייע להפוך את העיר לחכמה הן ברמה הלאומית והן ברמה הבין-לאומית. עיר שתיישם תקנים אלה תוכל למתג את עצמה ככזו כך שההצהרה על היותה "עיר חכמה" תהיה מבוססת על הגדרה אובייקטיבית, שפותחה בקונצנזוס כלל עולמי.
על פי התקן הבין לאומי ISO 37100:2016 Sustainable cities and communities — Vocabulary:
ערים חכמות הן ערים המספקות במהירות מידע בנושאי קיימות, נושאים חברתיים ונושאים סביבתיים. ערים חכמות מאפשרות לקבל החלטות מהירות בנוגע לאתגרים כגון שינויי אקלים, גידול מהיר באוכלוסייה וחוסר יציבות כלכלית על ידי הנהגת מנהיגות משתפת. כמו כן הן מאפשרות שימוש במידע ובטכנולוגיות מודרניות כדי לספק שירותים טובים יותר ולשפר את איכות החיים של תושבי העיר, עסקים ומבקרים, עכשיו ובעתיד הנראה לעין, תוך התחשבות גם בדורות הבאים.
התקינה הישראלית, המאמצת את התקינה הבין-לאומית, מהווה תשתית מקצועית ואיכותית לכל מגזרי המשק ותומכת בשמירה על בטיחות, בריאות ואיכות הסביבה וככזו, התקינה מהווה תשתית להפיכת הערים לחכמות. התקנים מהווים כלי יישומי כיצד להפוך את העיר לחכמה, מקיימת ובעלת חוסן.
לצד תקני הניהול קיימים תקנים לאמצעי העזר, בהם משתמשות הערים, כדי להשיג את מטרותיהן, בדרך להפיכתן לחכמות. התקן מהווה שפה משותפת ומאפשר תיאום בין הגורמים השונים. התאמת המוצרים השונים לתקנים יכולה למנוע מצב שבו מערכות בשתי ערים שונות (גם אם רחוב אחד מפריד ביניהן) לא "ידברו" אחת עם השנייה, וייווצר נתק בתקשורת.
חלק מהתקנים לניהול של הערים החכמות, כבר פורסמו וניתנים ליישום וחלק נמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים.
התקן הישראלי ת"י 37120 :פיתוח בר-קיימה בקהילות – מדדים לשירותים עירוניים ולאיכות חיים שפורסם ביולי 2017 משמש כאמצעי למדידה כמותית של הישגי העיר בהיבטים הקשורים לשיפור השירות ואיכות החיים של התושבים בעיר.
תקן נוסף, שפורסם להערות הציבור הוא התקן הישראלי ת"י 37101: "פיתוח בר-קיימה בקהילות – מערכת ניהול לפיתוח בר-קיימה – דרישות והדרכה לשימוש". תקן זה הוא חלק מקבוצה של תקנים בנושא ערים חכמות ובנות-קיימה וגם הוא מאמץ תקן בין-לאומי.
* הכותבת דליה ירום, מנהלת אגף התקינה במכון התקנים הישראלי
Smart City Summit 2019 – הוועידה השנתית לערים חכמות מבית מידע כנסים
4.2.19| 8:00 – 15:00 | מרכז הכנסים Avenue – השרון 1 קריית שדה התעופה
הועידה תעסוק בשינויים המרכזיים הצפויים לעבור על עיר בישראל עד לשנת 2050. הועידה עוסקת בחדשנות הטכנולוגית בערי ישראל, ותדון בשינויים המרכזיים הצפויים לעבור על עיר בישראל עד לשנת 2050. הוועידה תציג לאן צועד תחום הערים הן לטובת ייעול העבודה של בכירי השלטון וכמובן לטובת איכות חיי התושב ותתמקד בשני היבטים מרכזיים: טכנולוגיה ותשתיות.
Tags: אבטחת מידע אבטחת סייבר אסטרטגיה ערים חכמות תרבות ארגונית תשואה