מה שאנו למדים מהמשבר זה שאנו חיים בעולם של אי וודאות, קצב השינוי הוא מהיר ועלינו להתכונן אליו טוב יותר
פורסם: 22.3.20 צילום: shutterstock
אנחנו מרבים לדבר על שוק העבודה שעובר טרנספורמציה דיגיטלית. ישנה מגמה בה יותר אנשים עובדים מהבית כי רוב עבודתם היא במחשב, חברות היי-טק וארגונים נוספים החלו לקדם יום בשבוע של עבודה מהבית. הארגונים הגלובליים מקיימים ישיבות רבות מרחוק באופן מקוון, גם באקדמיה החלו להעביר קורסים דיגיטליים (כמו coursera).
רבים צופים כי זה העתיד, וככל שיעבור הזמן יותר אנשים יעבדו מהבית, נקיים יותר ישיבות מקוונות, הלמידה תהיה מרחוק ובאופן כללי אנחנו פחות ניפגש.
המחסום הפסיכולוגי- האם העתיד הגיע?
לצד כל השינויים האלו, רבים מאיתנו עדיין לא לוקחים חלק מהשינוי הזה. ישנם אנשים שעדיין לא רואים תחליף למפגש עם אנשים, ארגונים שאינם חושבים שעבודה מהבית היא אפקטיבית ולכן לא מאשרים אותה וכמובן לא מקדמים את אופן העבודה הזה. חלקנו מתקשים להסתדר עם הטכנולוגיה ולא מצליחים להבין כיצד לתפעל אותה או לא מאמינים באופן העבודה הדיגיטלי. ישנם גם אוניברסיטאות שלא מאשרות שיעורים מקוונים כי הם מאמינים שהלמידה אינה אפקטיבית מרחוק. כך, שאומנם אנו מדברים על שוק עבודה העתידי וצופים כי אופן העבודה ישתנה לגמרי אך השבוע נכחנו לראות כי העתיד עדיין לא כאן!
המחסום הפסיכולוגי שנשבר
משבר הקורונה בהחלט גרם לרבים מאיתנו לשבור את המחסום הפסיכולוגי שיש עם הטכנולוגיה. במספר ימים בודדים הרבה ממתנגדי הטכנולוגיה נאלצו להסתגל למציאות חדשה. האוניברסיטאות התארגנו על שיעורים דיגיטליים במהירות והכשירו את עובדי ההוראה (מרחוק) להעביר שיעורים מקוונים, מערכת החינוך החלה ללמד את הילדים שנמצאים בבית דרך אתרים שונים ובדרכים מגוונות, ארגונים שלא מורגלים לעשות ישיבות מקוונות החלו ללמוד את התוכנות השונות וקיימו ישיבות דרך האפליקציות. אני העברתי שיעור מקוון באחת האוניברסיטאות, שיעור שעבר מצוין ואף הצלחנו לקיים דיונים.
המשבר שאנחנו חווים הביא אותנו לשימוש שיא בטכנולוגיה; בני משפחה יצרו מפגשים משפחתיים דרך ה-ZOOM, אני השתתפתי בחופה בלייב בפייסבוק של חבר שהתחתן בחתונה מצומצמת מאד! ואף עשיתי שיעור יוגה בלייב במשך שעה. כך שללא ספק משבר הקורונה הביא לכך שכולנו צריכים להיות יצירתיים בתוך המציאות ההזויה שנקלענו אליה כדי לשמור על שגרה מסוימת ויש יגידו לשמור על שפיות.
ללמוד לחיות ולעבוד באי ודאות
אנו כיועצים לניהול מודעים לכך ששינויים ארגוניים לוקחים זמן, אך ללא ספק כשיש צורך השינוי נעשה במהירות! מכורח המציאות, לרבים מאיתנו נשבר המחסום שיש לנו עם הטכנולוגיה, נאלצנו פשוט להתמודד עם זה. ארגונים רבים נאלצו להתארגן מחדש.
ולצד כל זה, לצערנו, ישנם ארגונים שבחרו שלא להעסיק את העובדים מהבית והוציאו אותם לחופשה ללא תשלום או הורידו אותם באחוזי המשרה מה שגורם לנו להבין כי רבים הארגונים שצריכים להתחיל להתקדם לעולם הדיגיטלי ולהתחיל לשנות את אופני העבודה שלהם. גם האקדמיה צריכה להתרגל למציאות החדשה, צריך להפנים כי הדור הצעיר כן לומד באופן אפקטיבי בלמידה מרחוק, נכחנו לראות את זה בשבוע האחרון עם התלמידים הצעירים שהסתדרו מצוין עם השיעורים המקוונים.
ארגונים היום, תוך כדי המשבר או לאחר מכן, צריכים להבין כי עליהם להיות מוכנים למשברים כאלה ולהתחיל להכניס יותר פרקטיקות של עבודה מהבית, להטמיע שימוש רחב יותר בטכנולוגיה ולהתחיל לתרגל גם ישיבות מקוונות.
*ירדן מוסרי היא יועצת לניהול ומנהלת פרויקטים בקבוצת "פשר יועצים"
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
Tags: אסטרטגיה מעבר לדיגיטל משאבי אנוש ניהול