צוואה היא עסקה שאדם עושה על כל רכושו. זוהי עסקת חייו או יותר נכון ומדויק, עסקת מותו
פורסם: 2.2.15 צילום: shutterstock
היתה לי חברה טובה (נועה- שם בדוי) שכאשר היינו בנות 16 שנה, אמה הלכה עולמה. האם לא ערכה צוואה מבעוד מועד, כי "מי בכלל רוצה לחשוב על זה" ובגיל 16 נועה ירשה מאמה 2 מליון שקלים ועוד מספר נכסי מקרקעין. לו היתה אמא של נועה עורכת צוואה מבעוד מעוד היא יכולה היתה לוודא שנועה לא תוכל לגעת ברכוש אלא כאשר היא תגיע לגיל מבוגר יותר כאשר היא אולי בשלה יותר להתעסק עם כל כך הרבה כסף. הרי הם כל כך צעירים הילדים שלנו הם גדלים בעולם מאוד מהיר, עם הרבה מאוד אגדות סינדרלה- סטארטאפים ופתאום שק של זהב נופל עליהם, אז מה אתם חושבים שהיא עשתה?
בגיל 18 נועה לקחה את עצמה ואת הכסף שירשה ויצאה לטיול סביב העולם לפני הצבא. היא מגיעה לניו יורק- היא מתאהבת, מה לעשות שהיא מתאהבת בבחור הלא נכון, הבחור יזם ומציע לה להשקיע את הכסף שלה בעסק שלו, אז עוד לא הייתי עורכת דין, היא לא חשבה להתייעץ איתי והיא כמובן לא חשבה שהיא זקוקה לשום הסכם, ומה שנועה עושה: היא מתקשרת לבנק בישראל ומבצעת העברה בנקאית של 2 מליון שקלים לארה"ב ומשם לידיו של אותו הבחור וכמובן אחרי שבועיים, אין בחור ואין כסף. זהו, היא שרפה את כל הכסף, הכל לא נשארה אפילו אגורה, לדעתי היא חזרה אפילו עם חוב "קטן" של כמה עשרות אלפי שקלים.
בנקודה הזו לא רק החיים של נועה משתנים, אמה בוודאי מתהפכת בקבר, אביה לוקח אחריות וכותב צוואה שבה נועה והאחים הקטנים שלה לא ירשו את הכסף כאשר הם בני 18 אלא באופן מדורג ואחראי יותר. גם עלי השפיע הסיפור הזה וכאשר השתלבתי באחד המשרדים הגדולים ביותר בשוק שעוסקים בדיני משפחה מוניתי לאחראית על הצוואות במשרד וישבתי עם מאות אנשים, יחידים, משפחות ובהמשך גם בעלי עסקים וחקרתי אותם על משמעות ההעברה הבידורית, החלומות, השאיפות הרצונות שלהם בנוגע לרכוש שלהם, בנוגע לילדים שלהם, לאופי של הילדים שלהם והבנתי שצוואה היא עסקה שאדם עושה על כל רכושו. זוהי עסקת חייו או יותר נכון ומדויק, עסקת מותו.
דיני הירושה הישראלים מאפשרים לנו לחנך את האהובים עלינו ולשמור אליהם, בעיקר על הילדים הצעירים אשר יתכן וטרם השכילו לדעת כיצד לנהוג ברכוש ולהשתמש בו, איך לנהל את הרכוש שמתקבל על ידם מכח צוואתנו.
אדם יכול לערוך צוואה וחשוב מאוד שיערוך אותה בהתאם למקום הימצאות הכספים והרכוש שלו, על רכוש נדל"ן בישראל חל חוק הירושה הישראלי, על רכוש מחוץ לישראל חלק החוק במקום הרכוש, בכל מדינה ומדינה ניתן לתת הוראות לחלוקה הדרגתית של כספי העזבון ואופן ניהולו, הוראות אשר "יחנכו" את יורשיו או את האפוטרופוסים ו"ילמדו" אותם כיצד להתנהל עם הכספים, כיצד להשקיע אותם וכו'. אדם יכול לקבוע בצוואה שילדיו יקבלו סכומי כסף ישירות למימון לימודים אקדמיים, לתת להם קצבה חודשית ולממן עבורם רכישה של דירת מגורים לדוגמא.
צוואה מסוג זה הינה "נאמנות". באמצעות כלי זה ניתן לחנך את הילדים גם לאחר מותנו ולהגן עליהם, מפני אחרים (נוכלים, נושים, בני זוג) ולעיתים מפני עצמם.
הנאמנות הינה כלי המאפשר למנוח להכתיב כללי הורשה מאוד מסוימים שיאפשרו הורשה לטווח ארוך, שיאפשרו למנוח לפקח לאחר מותו על חינוכם של ילדיו. לדוגמא- ידועה הסטטיסטיקה שבישראל כל זוג שלישי מתגרש, ניתן, באמצעות תנאי בצוואה לכפות על היורשים לחתום על הסכם ממון עם בני הזוג שלהם- בנוגע לרכוש שמתקבל בירושה, כתנאי.
גם צוואות אשר אינן כוללות הוראות נאמנות הינן צוואות חשובות והכרחיות, צוואה הינה יציר כפיו של האדם המצווה, ואך ורק שלו. בבסיס דיני הירושה מצויה זכותו של כל אדם לצוות, לערוך צוואה לטובת כל מי שהוא חפץ, ולכלול בצוואה הוראות לגבי אופן חלוקת נכסי עיזבונו, ובכך ליתן ביטוי לרצונותיו, עקרונותיו ותקוותיו לאחר מותו.
* הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין העוסק בין השאר בהיבטים המשפטיים של ניהול סיכונים משפחתיים – פרט משפחה ועסק, העברה בינדורית ועסקים משפחתיים, כתובת אתר www.sm-law.co.il כתובת מייל office@sm-law.co.il
Tags:
אחריות חברתית
אסטרטגיה
טיפים
מורשת
עסקים קטנים ובינוניים
פיננסים