
הארי מוסלי, ה-CIO של זום, יצא לסיבוב שאלות בקרב כמה מהחברים בהנהלת החברה שכבשה את העולם כולו בסערה במהלך 2020 וקינח בפגישות (וירטואליות) עם מובילי טכנולוגיה בחברות שונות ברחבי העולם, כדי לשמוע מהם איך נראה השינוי הדיגיטלי המואץ הזה שכולם מדברים עליו
פורסם: 11.1.21 צילום: יח"צ
שנת 2020 באמת הייתה שנה חסרת תקדים בהרבה מובנים. כל תעשייה ומדינה הושפעו מהמגפה והכל, אבל, ממש הכל, השתנה בעולם, מבחינה מקצועית וגם מבחינה חברתית. הקונצנזוס הכללי הוא שרבים מהשינויים הללו עומדים להישאר איתנו, בדרך זו או אחרת. למעשה, רבים גם אומרים שהקורונה, רק באמת האיצה את המסלול בו ממילא כבר היינו.
דבר אחד בטוח: הקורונה ביצעה אתחול מחדש על האופן בו אנו חושבים על חיינו, מה חשוב לנו, מה סדרי העדיפויות שלנו וכיצד אנו יכולים להיות מוצלחים ומסופקים (אולי יותר) על ידי שינוי אופן העבודה שלנו.
וכן, עסקים שחושבים קדימה יצטרכו לפגוש אותנו שם, במקום החדש הזה (רק תחשבו על כך, שתוך פחות מחצי שנה עברנו מ׳עובד שצריך לבקש אישור לעבודה מהבית׳ ל׳עובד שצריך לבקש אישור לעבוד מהמשרד׳…).
בלא מעט עסקים וארגונים יש כיום חשיבה והיערכות מחודשת לגבי פעילותם בשנת 2021 ואילך. עבודה מהבית, או למעשה, עבודה מכל מקום, הוכיחה את עצמה כיעילה מאוד עבור מיליוני אנשים. מחקרים מורים שהם היו פרודוקטיביים יותר בזמן שעבדו באותן שעות (או פחות) ויש להם איזון טוב יותר בין עבודה לחיים. מעסיקים גם מבינים שהם יכולים להיות אגנוסטיים מבחינה גיאוגרפית. הם יכולים לגייס את העובדים שלהם מכל פינה בעולם, וכן, הם כבר אינם זקוקים לבניית מתחמי משרדים עצומים (זללני אנרגיה ולא חסכוניים בעליל).
כל דבר, החל מחינוך ועד שירותי בריאות, קמעונאות, שירותים פיננסיים ושירותים מקצועיים, השתנה כל כך עד שכעת, בפעם הראשונה, אנשים באמת מבינים מהי באמת "טרנספורמציה דיגיטלית". מאז ומתמיד עמדו לרשותנו מערכות טכנולוגיות נהדרות שעשו עבורנו לא מעט, אבל כדי להפוך ל״דיגיטליים באמת״, אנחנו צריכים להתרחק מתהליכים אנלוגיים.
בואו ונעיף מבט על כמה דברים שאנחנו יכולים לצפות שישארו בסביבה בשנת 2021, – בעסקים ובחיים האישיים שלנו – כעת, לאחר שהתחלנו בתהליך החיסון ברצינות:
חינוך
הרעיון של ׳למידה מרחוק׳ ו׳הוראה מרחוק׳ תפס אחיזה איתנה בשנת 2020 בשל המעבר הדחוף, אך ההכרחי ללמידה מרחוק. נכון, היו ויש בעיות. נכון, יש הרבה מקומות ברחבי העולם בהם אין מחשב לכל ילד, או לכל מורה ובלא מעט מקומות האינטרנט, אם בכלל קיים, די מקרטע. אבל, הוכח בבירור שניתן ללמד ילדים מרחוק – אם כי אחרת. יש הרבה מה להרוויח מהמודל המרוחק עבור חלק מהלומדים. כשתלמידים עוברים להשכלה הגבוהה, לחוויית הלמידה מרחוק תהיה תועלת גדולה, מאחר שהם יכולים לקחת קורסים מכל אקדמיה מרחבי העולם ולרשותם יעמדו אפשרויות רבות יותר. החוויה הזו של הלמידה מרחוק מכינה גם את הצעירים להיות מוכנים ומצוידים לעבוד בכוח עבודה מבוזר, שם הם יתקשרו עם עמיתים אחרים שיימצאו במגוון רחב של מיקומים.
תחזיות
• ההוראה והלמידה השתנו לנצח; הדגמים ההיברידיים של הלימוד הם כאן כדי להישאר.
• נראה יותר שילוב של מבני למידה מסורתיים, לא מסורתיים ומבני למידה ארגוניים, כאשר הביקוש יחרוג מעבר להשגת תארים. יותר הגיוני שנדבר על ״מיקרו-אישורי לימודים״ שיינתנו לאנשים על בסיס קורסים וסדנאות מקצועיות שיקנו להם מיומנויות חדשות שיאפשרו להם להשתלב בכוח העבודה של העתיד.
• יש צפי שאת אותותיו כבר רואים כיום, שיותר ויותר מוסדות חינוך אקדמיים עוברים תהליכי אופטימיזציה שמכינים אותם לעבודה ולימוד בסביבות היברידיות.
בריאות
היכולת לתקשר עם איש מקצוע רפואי לצורך התייעצות, ביקורות ושירותים שונים אחרים – השתנתה אף היא. כיום אפשר להשתמש בסמארטפון למדידת דופק, לחץ דם ותצפיות חזותיות, ולהפחית באופן דרמטי את הצורך בביקורים אישיים במשרד המרפאה וכך לאפשר לאנשי המקצוע בתחום הרפואה לקבל ולראות הרבה יותר חולים. זה מגדיל את התפוקה של כולם ומכניס חווית חיים משופרת.
תחזיות
• העדיפות לעתיד תהיה מתן טיפול רב יותר לחולים – מבלי להגדיל את מספר המיטות, או ביקורי האשפוז.
• ספקי תכניות שירותי הבריאות יגבירו את תמיכתם בטל-רפואה.
• אימוץ שירותי הטל-רפואה ממשיך לצמוח למקרי שימוש הכוללים ביקורים ויעוצים וירטואליים כמו גם השתתפות בפגישות לאימותי תוצאות בדיקות ושאר טיפולים שאינם מחייבים נוכחות אישית.
• שירותי בריאות הנפש והטיפולים הפסיכולוגיים יהיו אזורים בעלי צמיחה גבוהה בשל השימוש בטל-רפואה.
שירותים פיננסיים
משירותי קמעונאות לניהול עושר ועד לבנקאות השקעות, השירותים הפיננסיים השתנו באופן דרמטי לתמיד. בבריטניה, HSBC החלה לבצע מתן משכנתאות בזום ובכך הגדילה את התפוקה ובישראל בנק לאומי הודיע שיצא בפיילוט למתן ייעוץ פיננסי בזום. גם בנקאות ההשקעות חווה את השינוי: גולדמן זאקס ביצע הצעת מניות בסופטבנק בסך 2.9 מיליארד דולר – בזום – וללא פגישות אישיות. בנקאים יכולים לראות את לקוחותיהם בנוחות ביתם מבלי לשוטט במטוסים ברחבי העולם, וגם הם יכולים ליהנות מפרודוקטיביות רבה יותר עם איזון משופר בין עבודה לחיים.
תחזיות
• מעבר דרמטי של בנקאות קמעונאית מבוססת סניפים לחוויה וירטואלית.
• יועצים לניהול עושר ימשיכו להרחיב את טווח הפעילות שלהם תוך שהם מתעלמים מגבולות גיאוגרפיים באמצעות שימוש בפלטפורמות וירטואליות.
• בנקאי השקעות ינהלו ויבצעו יותר עסקאות עם פחות הסתמכות על נסיעות ובאופן חסכוני יותר.
• המחקר והמסחר יהפכו לווירטואליים ולמבוזרים יותר.
תצפיות נוספות
השפעות ה׳אדווה׳ של מגיפה זו מגיעה לכל כך הרבה תחומים אחרים בחיינו:
• נסיעות: חברת התעופה הצטמצמו בצורה דרמטית על רקע ההנחיות להישאר בבית ולשמירה על הריחוק החברתי. חברות תעופה ביצעו עבודה רבה בשיפור פרוטוקולי הניקיון ותוכניות בטיחות אחרות. נסיעות עסקים נפגעו קשה במיוחד, אך יש לצפות שנסיעות אישיות יואצו הרבה יותר מהר כאשר אנשים ירצו לראות בני משפחה ואהובים ולחקור מקומות חדשים, לאחר שהיו בבית זמן כה רב.
• אירועים: ראינו אירועים אישיים הופכים לווירטואלים בן לילה. אירועים גדולים וקטנים אכן ישובו אלינו, אך לרובם יהיה היבט וירטואלי, בתוספת הקלטות למי שלא יכול להשתתף בשידור החי. זה ישפיע במיוחד על אירועים משפחתיים, כמו חתונות, הלוויות וימי הולדת, כשכולם לא יכולים להיות ביחד.
• קמעונאות: משלוחים של כל דבר, החל ממצרכים, ארוחות ממסעדות ואפילו אלכוהול, זינקו במהלך המגפה. כל סוגי הקמעונאים, כמו גם המסעדנים, ימשיכו להשקיע בהזדמנויות שהביא עימו המסחר האלקטרוני, ובמקביל נראה גם מהלכים לתגבור פעולות הלוגיסטיקה וההובלה, כדי לשרת קונים מקוונים שאולי לא נהנים מהעמלות, אבל אוהבים את הנוחות.
• בידור: נטפליקס ושירותי סטרימינג אחרים הפכו לבידור של כולנו כאשר בתי הקולנוע נסגרו, הפקות הטלוויזיה הופסקו וההופעות החיות נפסקו. זום הפך לפאנצ'ליין ב"סאטרדיי נייט לייב! ", אך גם לכלי הכרחי כאשר התוכנית חזרה לפעילות בסתיו… אני מצפה ששיחות הווידאו ימשיכו לשמש לפגישות צוות ושיתופי פעולה אחרים.
סיכום
זהו רגע מכריע בהיסטוריה העולמית, וכל כך הרבה שינוי כבר מתרחש מסביב לנו. אני באופן בסיסי מאמין שאנחנו הולכים לראות שינויים דרמטיים עוד יותר בחיינו. הקבלה של "הווידיאו הוא הקול החדש", הואצה במיוחד במהלך המגיפה, וכעת כשאנחנו, המין האנושי, מתחסן ברחבי העולם, רבות מהחוויות בעשרת החודשים האחרונים עדיין ימשיכו איתנו לעוד זמן רב.
בסופו של דבר, היכולת שלנו ליהנות מהשכלה טובה יותר, בריאות טובה יותר וליהנות יותר בשנת 2021 ובשנים הבאות, יאפשרו לנו להיות פרודוקטיביים יותר, חופשיים ומאושרים יותר, כך שנוכל ליהנות יותר מחיינו, מהמשפחות שלנו ומהחברים שלנו, הרבה יותר מאשר מאי פעם.

מגזין "סטטוס" מופק ע"י:

Tags: אסטרטגיה דיגיטל טכנולוגיה ערים חכמות קורונה