הסדר איזון המשאבים יכול לשלב בין איזון זכויות מסוימות על פי החוק החדש לצד איזון זכויות אחרות שלא על פי החוק החדש
צילום: יח"צ
עד לכניסתו של החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו התשע"ד- 2014 (להלן: "החוק החדש"), נהג אקטואר איזון המשאבים להשתמש באופציית חלוקה אחת בלבד (להלן: "חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי"), שבמסגרתה הוא העריך שווי הזכויות הפנסיוניות של הצדדים, שנצברו בשיתוף, לצורך חלוקתן במזומן במועד הפסקת השיתוף (להלן: "מועד הקרע").
עבודתו של אקטואר איזון המשאבים
בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי הערכת השווי כוללת, בין היתר, ניתוח מנגנון התכניות הספציפיות, התייחסות לנתוניו האישיים של החוסך, שימוש בנתונים סטטיסטיים, הסתברויות תמותה, שיעור היוון, מדיניות המס וכיוב'. לאחר ביצוע הערכת השווי, אקטואר איזון המשאבים מבצע איזון/קיזוז של שווי הזכויות למועד הקרע.
בעת ביצוע החישובים הכלולים בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי, אקטואר איזון המשאבים מסתמך, בין היתר, על הנתונים הבאים:
- דוחות מסלקה פנסיונית של הצדדים;
- מסמכים ואישורים שהתקבלו מהגופים המוסדיים השונים, באמצעות הצדדים, בהם קיימות לצדדים תוכניות פנסיה/קופות גמל וכיו"ב;
- תלושי שכר של הצדדים, שהתקבלו על-ידם;
- שיחות, תכתובות והבהרות שנערכו עם הצדדים;
- נתונים ענפיים שונים ממקורות פרטיים וציבוריים;
- אתרי אינטרנט ומאגרי מידע מקצועיים רלוונטיים.
חשוב להבין, בחירה בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי איפשרה בעבר ומאפשרת גם כיום לצדדים "פרידה חדה" – חלוקת הנכסים הפנסיונייים במועד הקרע, כך שכל צד יפנה לדרכו.
הערה אינפורמטיבית: במידה ולבני הזוג קופות שמועד פתיחתן הינו לפני תאריך תחילת השיתוף אזי הנכס לחלוקה יחושב בשיטוח יחס משולש על התקופות הרלוונטיות. על אף האמור, במידה והצדדים יכולים להמציא מסמך מהגוף המוסדי המפרט את גובה היתרה לפני מועד השיתוף (דבר המומלץ מאוד, במידת האפשר) החישוב יתבצע בהתבסס על הדיווח בפועל.
החוק החדש מהווה חלופה נוספת לחלוקת הנכסים הפנסיונים בין בני הזוג (להלן: "חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל") המחליפה את האיזון על פי חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי, עבור הנכסים בעלי המאפייניםהבאים:
- הנכסים משותפים לשני הצדדים;
- הנכסים נמצאים בתחולת החוק החדש.
למען הסר ספק, את כל הזכויות שלא נמצאות בתחולת החוק החדש, ניתן כמובן לאזן בהתאם לחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי (בבד עם איזון הנכסים על פי החוק החדש).
כלומר, הסדר איזון המשאבים יכול לשלב בין איזון זכויות מסוימות על פי החוק החדש לצד איזון זכויות אחרות שלא על פי החוק החדש.
במסגרת חלופה זו, אקטואר איזון המשאבים מעריך את שיעורי ההעברה בכל התוכניות הפנסיוניות בבעלות הצדדים ומצרף הנחיות והסברים לאופן בו תתבצע החלוקה על פי החוק החדש, בכל אחת מהתוכניות בנפרד. בחינת חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל חשובה להבנת התמונה הכוללת ולביצוע בחירה מושכלת על אופן חלוקת הזכויות. זוהי גם "ברירת המחדל" במקרה שאין הסכמה בין הצדדים.
הליך חלוקת הזכויות על פי החוק החדש כולל:
- קבלת פסק דין לחלוקת חסכון פנסיוני המציין, בין היתר, את השיעור להעברה.
- הגשת בקשה לגוף המשלם על ידי בן הזוג לשעבר לרישום הערה.
- ביצוע החלוקה בהתאם על-ידי הגוף המשלם, במועד ההעברה.
במקרה של חלוקת חסכונות פנסיוניים באמצעות צבירת כספים, לאחר הטיפול "המנהלתי" שתואר לעיל, ייגרע הגוף המשלם (קרן הפנסיה/חברת הביטוח וכד') סכום מסוים מהחשבון הקיים של החוסך (זה שעל שמו תכנית החסכון), ויעביר אותו לחשבון חדש שייפתח על שמו של בן הזוג האחר ("בן הזוג לשעבר").
הסכום שיועבר יהיה שווה למכפלה של:
- השיעור להעברה – כפי שנקבע בפסק דין לחלוקת חסכון פנסיוני.
- היתרה הצבורה של החוסך במועד הקרע – מרכיב התגמולים ומרכיב הפיצויים שהחוסך זכאי למשוך ("פיצויים ממעסיקים קודמים").
- לסכום זה יתווסף חלק יחסי בגין התשואה נטו בתקופה שבין מועד הקרע למועד החלוקה בפועל.
מרכיב הפיצויים שהחוסך אינו זכאי למשוך, אם הוא עדיין עובד אצל המעסיק הנוכחי ("פיצויים ממעסיק נוכחי") יועבר לבן הזוג לשעבר רק לאחר שתקום לחוסך זכאות המשיכה – כלומר לאחר שחרור הכספים על-ידי המעסיק בסיום ההעסקה, בטופס 161. עד אז, ההערה שתירשם, בגין סכום זה, תעמוד בעינה (אצל הגוף המשלם) ובכך למעשה תגן על בן הזוג לשעבר ממשיכה חד צדדית של הסכום .
למעשה, חוות דעת אקטוארית הערוכה בהתאם להוראות החוק החדש מורכבת משני פרקים. הפרק הראשון הינו הערכת שווי הזכויות הפנסיוניות בשיתוף לצורך חלוקתן במזומן במועד הקרע, שבמסגרתו תחילה מפרט אקטואר איזון המשאבים את היתרות המשוערכות למועד הקרע ולבסוף נערך איזון של יתרות אלו בין הצדדים. הפרק השני הינו למעשה הצעה לחלוקת הזכויות הפנסיוניות באמצעות החוק החדש, שבמסגרתו מפרט אקטואר איזון המשאבים את הנתונים הנדרשים לפסיקתאות בגין החסכונות והזכויות הצבורים בקופות השונות.
חשוב להבין כי חוות הדעת האקטוארית איננה מהווה תחליף ליעוץ מס ו/או יעוץ פנסיוני וכי הגם שהסכומים המוצגים בהערכות השווי ובאיזון הינם במונחי נטו (להבדיל מכך הסכומים המוצגים במיפוי הזכויות הינם במונחי ברוטו) הרי שסכומים אלו מחושבים כנטו כמיטב ידיעתו של אקטואר איזון המשאבים (אשר ברוב המקרים איננו יועץ מס) ולכן ככל שיחול מיסוי בפועל אזי החלוקה תהיה לאחר ניכוי מס כך שלצורך קבלת נתוני נטו במדוייק יש לפנות ליועץ מס. כך למשל, הכספים שיועברו לחשבון החדש שייפתח על שמו של בן הזוג לשעבר, יהיו כפופים לחוק קופות גמל על כל המשתמע מכך, לרבות היבטי מס.
דבר נוסף שחשוב להבין הוא שכל התחשיבים בחוות דעת אקטוארית מבוססים על הנחות החישוב, כאשר שינוי כלשהו בהנחה מסויימת עשוי לשנות את האיזון כך שהאקטואר יאלץ לעדכן את חוות דעתו. לאמור- במידה ובפועל יהיו הנתונים יהיו שונים מהשערוכים של האקטואר, הרי שיהיה צורך לבצע עדכון לחוות הדעת בהתאם.
אופן מימוש איזון הכספים
חוות דעת אקטוארית לעניין איזון משאבים בין בני זוג עקב הליך גירושין עוסקת באופן מימוש איזון הכספים של בני הזוג. התחשיבים בחוות דעת אקטוארית מוצגים באופן שיסייע לצדדים לממש את האיזון תחת החלופות הבאות :
- חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי – תשלום חד פעמי בהווה. איזון קופות נזילות, וחישוב הערך הנוכחי המהוון נטו של קופות וזכויות שאינן נזילות במועד הקרע, תוך חישוב אומדן המס הצפוי. אופציה זו משמשת בעיקר למצב בו הפער קטן, או כאשר מעוניינים לחלק נכסים נוספים אחרים כמו דירה ורכוש נוסף. מאפשר לצד המקבל ל"רכוש" את זכויותיו בחלקו של בעל עודף הנכסים / הזכויות.
- חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל – איזון קופות /זכויות לפנסיה וקופות גמל שאינן נזילות , ועליהן יחול החוק החדש. באופציה זו נרשמות פסיקתאות לחתימת שופט/דיין/רשם, תוך מימוש הכספים לצד המקבל ויעשה ע"י הגופים המשלמים. איזון קופות/ וזכויות שאינן נזילות ואינם נמצאים בתחולת החוק החדש כגון: קרנות השתלמות, וזכויות נוספות בעת סיום עבודה, יוסדר ע"פ נוסחה אקטואר.
- הנחת היסוד הראשונה: מיסוי
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי – בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שהתפרסם ב 5/2012 – לפיו שיעור הפטור ממס על התקרה המזכה במס מגיל פרישה עולה בהדרגה עד לשנת 2025 .נכון ל 2022 – תקרת ההון הפטורה עומדת על 810,576 ש"ח. יובהר כי תקרת ההון הפטורה בעת קבלת קצבה – תהיה קצבה פטורה ע"ס 67% מהקצבה המזכה העומדת כיום (2022) על 8,660 ש"ח. כל זאת ע"פ נוסחת השילוב, המביאה בחשבון צמצום הפטור ממס, בהתאם למענקי פרישה שהתקבלו עם פטור במשך שנות העבודה.
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל – בהתאם למצב העתידי שיתקיים בעת הפרישה, הגופים המשלמים ישלמו מתוך הסכום נטו, לבן הזוג המקבל.
- הנחת היסוד השנייה: חישוב ע"פ תוחלת חיים
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי – יחושב היוון קצבאות אחרי מס, ע"פ ריבית של 3% שנתי. חישובי תוחלת חיים ע"פ לוחות תמותה של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, חוזר גופים מוסדיים 2022-9-18 מיום 30 ביוני 2022, לוח פ-1ב ולוח פ-3ב, כולל תיקון לקצב הירידה בשיעור התמותה לאחר יום ה- 31/12/2008. נתונים אלו מבוקרים למול תוצאות תוחלת חיים שהתפרסמה ע"י הלמ"ס.
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל – לא נדרש.
- הנחת היסוד השלישית: קופות גמל שאינן נזילות
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי – אם רוצים להעריך את ערכן העתידי של הקופות כיום, תחת הנחה שהן שומרות על ערך המדד בלבד, יש צורך להוון את הסכום הצפוי להתקבל בעתיד נטו, ולהביאן לערכו הנוכחי, אך לטווח ארוך, מקובלת הנחה חילופית, לפיה תשואות הקופות עודפות מעבר למדד ושומרות על מחיר הכסף, כך שאין צורך בהיוון, וערך הקרן כיום הוא הערך הנוכחי של פירעונן בעתיד.
- בחלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס מימושן בפועל – החלק המועבר משולם ע"פ תשואות הקופה בפועל בניכוי דמי ניהול, ומס ככל שיחול.
- הנחת היסוד הרביעית: משיכת פיצויים כקצבה
לגבי קרנות פנסיה חדשות וקרנות וותיקות, ההנחה שהפיצויים יימשכו כקצבה בגיל הפנסיה, מאחר ומשיכה בטרם מועד זה, תביא להפחתה משמעותית בסכום הקצבה שיתקבל.
3 הערות חשובות
ראשית, על קרנות ההשתלמות לא ניתן לקבל פסיקתאות לחתימת בית משפט ולכן יהיה על בני הזוג לאזן את יתרותיהם בקרנות השתלמות ע"פ חוות הדעת האקטוארית בהעברה ישירה לבן הזוג המקבל.
שנית, בעת חישוב הקצבה שתהיה לגיל פרישה (67 לגברים ול- 64 לנשים) יש להתייחס לתקרת ההון הפטורה / הקצבה המזכה על מנת לבדוק האם יחול מס על הקצבה שתשולם, או אם לאו.
שלישית, כל התשלומים במזומן המוצגים במסגרת חלופת איזון זכויות הצדדים על בסיס ערכן הנוכחי, הינם למועד הקרע בלבד. את התשלום בפועל יש להצמיד נכון למועד התשלום לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה.
- אופציית איזון ע"פ רישום הערה
- סעיף 124 ג' לפקודת מס הכנסה, יחול מס על החלוקה בגובה של 21% מעל צבירה של 1,500,000 ₪ (לא כולל צבירות קרן פנסיה וותיקה).
- בעת פדיון בגיל פרישה יתכן ויהיה מס (מס זה יחול בהתאמה על שני הצדדים(.
- פסיקתאות ירשמו בהתאם.
- מונחים ומושגים
בחוות דעת אקטוארית הערוכה בהתאם לחוק לחלוקת חיסכון בין בני זוג שנפרדו, התשע"ד – 2014 ,הנחות היסוד (מתוך פרק א' "הגדרות" של החוק החדש) כוללות:
- · "השיעור להעברה"- השיעור מהיתרה הצבורה, מקצבת הפרישה או מסכום חד פעמי שנמשך מקופת הגמל שלא בדרך של קצבה, לפי העניין, שנקבע בפסק דין לחלוקה חסכון פנסיוני כשיעור שיועבר לבן הזוג לשעבר.
- · "תקופת צבירה"- לעניין חסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים – התקופה שבעדה שולמו בשל החוסך תשלומים לקופת הגמל.
- · "התקופה המשותפת"- תקופה החלה בתקופת הצבירה, שנקבע לגביה בפסק דין לחלוקת חסכון פנסיוני כי נצבר במהלכה חיסכון פנסיוני המשותף לחוסך ולבן זוגו לשעבר.
- · "השיעור המשותף"- השיעור המתקבל מחלוקת התקופה המשותפת שעד למועד הקרע בתקופת הצבירה שעד למועד הקרע.
- · "שיעור ההפחתה"- בפנסיה תקציבית ובפנסיה ותיקה: על אף הוראות הסדר החיסכון, הקצבה המלאה תופחת בסכום השווה למכפלת הקצבה המלאה בשיעור הקבוע בתוספת, בהתאם למינו של בן הזוג לשעבר (לגבי בן הזוג לשעבר שהוא גבר- 1.2% ולגבי בן הזוג לשעבר שהוא אישה- 2.8%).
הכותב דוד בכר הוא בעלים של חברת אומדנות חשבונאים ויועצים (1969) בע"מ משנת 1969. משנת 1980 עורך חוות דעת בנזקי רכוש ואובדן רווחים ויועץ לחברות ביטוח כולל מבטח משנה, עורכי דין, שמאים, חברת חשמל, צה"ל, פרקליטות המדינה, מס רכוש וקרן הפיצויים. בנוסף, מוכר ע"י בתי המשפט ובתי הדין בישראל כשמאי, עד מגשר ובורר מוסמך.
הנושאים בהם עוסק כוללים היוון התחייבויות פיננסיות, הערכות שווי מפעלים, בדיקה של התנהלות בחשבונות בנק, איזון משאבים בגירושין, חישובי ריבית, חישובי הפסדי שכר ופנסיה, בדיקת תוכניות ביטוח ופנסיה, תוכניות עסקיות, תכנון תוכניות ביטוח חיים ובריאות, חישובי ביטוח לאומי, חשבונאות חקירתית, ייעוץ מס, ניתוחים כלכליים, ייעוץ פנסיוני, הערכות וחוות דעת מקצועיות לעניין אובדן רווחים/הכנסות, אחריות מקצועית, הערכות שווי חברות, שווי מלאי לאחר אירוע פריצה, שריפה וחוות דעת לעניין מעילות, אובדן השתכרות ונזקי גוף ועוד
בוגר השתלמות "תחשיבים אקטואריים בסיסיים" מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל ומכהן הן כמנכ"ל הלשכה והן כאחראי תחום התכנון הפיננסי בלשכה.
בעל תואר CFV (Corporate Finance Valuator) מארגון ישראליIsrael Association of Valuators and Financial Actuaries . בעל תואר CFP Certified Financial Planner)) מארגון בינ"ל Certified Financial Planner Board of Standards. בעל תואר CLU (Chartered Life Underwriter) מארגון בינ"ל .The American College of Financial Services. בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני מטעם משרד האוצר. בוגר לימודי תעודה הן בקריאת דו"חות כספיים והערכת שווי חברות והן בדיני ביטוח, נזיקין ומיסים מטעם אוניברסיטת תל אביב. בוגר לימודי תעודה בסוגיות בביטוח ונזיקין מטעם אוניברסיטת בר-אילן. בוגר לימודי תעודה בשמאות רכוש וחקלאות מטעם מכללת עדיף. בוגר לימודי תעודה בביקורת חשבונות מתקדמת מטעם לשכת רואי החשבון בישראל. בוגר לימודי תעודה במשפט כלכלי היבטים פליליים ואזרחיים מטעם לשכת עורכי הדין בישראל.
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
Tags: אקטוראריה גירושין כלכלה פיננסים