בכל אחד מאיתנו טמון מנהיג. רובין שארמה נותן במנהיג סימנים
צילום: PHOTOS ASAP
רובין שארמה מהווה ללא ספק תופעה ייחודית. עד לפני מספר שנים עוד היה עו"ד מצליח בטורונטו. בעקבות תהליך אישי עמוק, הוא עזב את מקצוע המשפטים ופנה לכתיבת ספרים ולהרצאות בתחום הפיתוח האישי ומנהיגות. ספרו הראשון – "הנזיר שמכר את הפרארי שלו" – נהיה רב מכר בינלאומי. מאז כתב שארמה שישה ספרים נוספים, והאחרון שבהם "הקדוש, הגולש והמנכ"ל" הוכתר כרב מכר מס' 1 של אתר אמאזון. אין ספק, שארמה "פיצח" קוד מסוים של הצלחה והשפעה בתחום.
לפני כארבע שנים החל שארמה לשמש כחונך למנכ"לים של חברות ענק רב לאומיות. לפני כשנתיים החל להרצות את משנתו בתחום המנהיגות והפך למרצה מבוקש בעולם כולו. לקוחותיו הם מבין רשימת ה-FURTUNE 500. הוא מרצה הרצאות רבות ונותן סדנאות רבות מדי חודש.
מנהיגות מבוססת רגשות
מה הן, אם כך, תפיסות המנהיגות על פי רובין שארמה? בכדי לענות על כך, אתחיל בציטוט מובאה מדבריו של רובין שארמה: "הגיע הזמן שתשחק את המשחק הגדול שלך בחיים. הגיע הזמן שתדע את המנהיג האותנטי שבתוכך. הגיע הזמן לכך שתתעמת עם פחדיך ותבקר את המקומות שמרתיעים אותך. הגיע הזמן שתבין מהי מטרתך המרכזית, הגורל החיוני שלך והמניע המרכזי שלך.
הגיע הזמן שתרומם את אמות המידה שלך, תגלה את המתנות הגדולות שלך ותחלוק את הברק שלך בדרך שתעשיר את העולם. הגיע הזמן עבורך להיות 'המנהיג והאדם שנועדת להיות, הזמן הזה הוא עכשיו'".
למנהיגות על-פי רובין שארמה יש שישה עקרונות מרכזיים:
איננו צריכים להשתפר כדי להיות מנהיגים, אלא להיזכר ביכולותינו הטבעיות והאותנטיות.
יש לנו יכולת בחירה. לקיחת אחריות היא הדרך ולא האשמה של אחרים.
אנו רואים את העולם, לא כפי שהוא, אלא כפי שאנחנו.
מנהיגים אותנטיים מסורים להוספת ערך לארגוניהם ולעולם דרך העוצמה של רעיונותיהם, האידיאלים שלהם והאופי שלהם.
מנהיגים מובילים, מעריכים בני אדם ובונים קהילות ותרבויות.
למנהיגים יש חובה להשאיר אחריהם מורשת.
שארמה עבר באופן אישי תהליך של טרנספורמציה. לדבריו, הוא היה עו"ד מצליח ואומלל, שכן לא עסק בייעודו הטבעי, אלא בתחום שהחברה כיוונה אותו אליו. מתוך מצב זה החל ללמוד ולהתפתח על מנת לזהות את יכולותיו הטבעיות, את מה שהוא משתוקק לעשות ואת תרומתו הייחודית לאחרים.
תפיסת המנהיגות של שארמה גורסת שטרנספורמציה פנימית היא הבסיס שממנו ניתן להוביל ולהנהיג אחרים. טרנספורמציה היא תהליך הנובע מבפנים, והיא סוגרת את "פער היושרה" – בין מה שנהיית במשך השנים, לבין מה שהיית יכול להיות במקור. הפער הזה יוצר חוסר אפקטיביות, חוסר מוטיבציה ואומללות.
המנהיגות על-פי רובין שארמה משלבת תפיסות מנהיגות מודרנית עם תפיסות היסטוריות. כמו כן, מאחר ששארמה הוא קנדי ממוצא הודי, משלבת תפיסת המנהיגות שלו תפיסות מנהיגות מן המזרח ומן המערב ומעובדת לחומרים שהקהל המודרני יכול להבין וליישם.
שמונת טקסי המנהיגות על-פי שארמה
מנהיגות חזונית לפי שארמה מבוססת על רגשות או במילותיו שלו "מנהיגות שבמרכזה רגשות".
בתהליך המנהיגות החזונית קיימים שמונה גורמים: מטרה, יחסים, עבודת צוות, שינוי, אפקטיביות, שליטה, חדשנות, ומורשת. מתוך שמונה גורמים אלה פיתח שארמה שמונה טקסים למנהיגות חזונית, טקסים אלה מבוצעים על ידי מנהיגים מובילים מזה דורות רבים, בינם לבין עצמם ובינם לאנשים שהם מנהיגים.
בהתאם לשמונת הגורמים בתהליך המנהיגות החזונית, גיבש שארה שמונה טקסי מנהיגות, ואלה הם:
1. "לקשור משכורת למטרה": מטרה היא הכוח המניע הגדול בעולם. הרעב העמוק ביותר של בני האדם הוא הצורך לתרום ולגרום להבדל. הראו לאנשים שלכם כיצד העבודה שהם עושים נוגעת ומשפרת את חייהם שלהם ושל אחרים – עיקרון המטרה המלהיבה.
2. "לנהל בעזרת השכל ולהנהיג מהלב": מנהיגים חזוניים נותנים לאנושיות שלהם להאיר גם בעבודה. הם יודעים שמנהיגים גדולים קודמים למונהגים גדולים, ועושים ככל שביכולתם ליצור אמון ונאמנות בצוות שלהם – עיקרון יחסי האנוש.
3. "לתגמל בהתמדה, להעניק הכרה דרך קבע": אנשים שמרגישים טוב עם עצמם מייצרים עבודה טובה. מנהיגים אפקטיביים מתגמלים בהתמדה ביצועים מעולים. הם מבינים שהוקרה אינה עולה כסף ויש להם את החוכמה לדעת שהתנהגות שמתוגמלת היא התנהגות שתחזור על עצמה – עיקרון אחדות הצוות.
4. "להיכנע לשינוי": במקום להתנגד לשינוי, מנהיגים מבינים ששינוי הוא חיוני לצמיחה ומקבלים אותו בברכה. שינוי קודם לכל קידמה. על-מנת ליצור שינוי, צריך לעתים לעבור דרך אזורי חולשה או פחד אישי או חשש ארגוני. קיימות הזדמנויות אין סופיות לשינוי מסביבנו. צריך לפתוח את עינינו ולהיות חלק משינוי זה – עיקרון ההסתגלות לשינוי.
5. "להתמקד בראוי": עליכם לבלות את זמנכם רק בפעילויות בעלות התפוקה הגבוהה ביותר להצלחה שאתם מחפשים. להתמקד באותה עשייה ובאותם תחומים, שיקדמו את מטרתכם. צריך לזכור שאם אנו איננו פועלים על החיים, החיים פועלים עלינו" – עיקרון היעילות האישית.
6. מנהיג, הנהג את עצמך": הצלחה חיצונית מתחילה מבפנים, אינך יכול לעשות מעשים גדולים, אם אינך חושב מחשבות גדולות. ואינך יכול להנהיג צוות, אם אינך יכול להנהיג את עצמך – עיקרון המנהיגות העצמית.
7. "לראות מה שרואים כולם, לחשוב את מה שאיש אינו חושב": בתקופה זו של שינוי, רעיונות הם המפתח להצלחה. צריך לראות את העולם דרך עיניו של ילד. כדאי להיעשות מומחה לאפשרויות, ליצירתיות ולחדשנות – עיקרון היצירתיות.
8. "לקשור מנהיגות למורשת": מנהיגים מתרכזים בתרומה שהם יוצרים עבור אלה שמונהגים על ידיהם. על-פי פתגם מזרחי עתיק "כשנולדתם אתם בכיתם והעולם שמח, חיו את חייכם כך שכאשר יגיע יומכם האחרון – העולם יבכה ואתם תשמחו" – עיקרון התרומה והמשמעות.
תהליכים אלה מלווים את חיינו, ודרכם אנחנו נהיים מנהיגים לעצמנו ואחר כך מנהיגים במשפחתנו, בארגונים שבהם אנו עובדים ובקהילה שבה אנו חיים. מנהיגים חזוניים עוסקים בתהליכים אלה באופן מודע וממוקד. הם מתמקדים במטרות מלהיבות; הם יוצרים קשר רגשי עם המונהגים שלהם ומנהיגים מהלב; הם מכירים ומוקירים את תרומתם של אחרים וגורמים להם להרגיש ראויים; הם עוברים דרך הפחדים והחולשות שלהם וכך מסתגלים לשינויים נדרשים. הם יעילים בהתמקדותם בפעולות תורמות ומקדמות מטרה. הם מנהלים את זמנם בצורה אפקטיבית וקמים שעה מוקדם יותר, והם מייצרים בעיקר פעולות תורמות. הם מבלים את זמנם בחשיבה על חזון ובטיפוח ארבעה תחומים – גוף, מחשבה, נפש ורגשות – על-מנת לקדם את עצמם ולשפר את יכולת התרומה והעשייה שלהם. הם חושבים אחרת "מחוץ לקופסא" והם מנסים להיות יצירתיים ואוריגינליים. הם מתרכזים לא בעצמם, אלא בתרומה ובערך שהם יוצרים עבור ארגוניהם ועבור העולם.
תפיסות אלו אינן חדשות. רובין שארמה מגיש אותן באופן מרוכז, "באריזה ייחודית", בצורה רגשית וחווייתית מאוד ותוך כדי התנסות אישית.
האימרה שמסכמת את גישתו של שארמה למנהיגות היא ציטטה של ג'ורג' ברנארד שו: "זאת השמחה האמיתית בחיים, להיות מנוצל למען מטרה שהיא בעינך מטרה גדולה וראויה. להיות כוח טבע אמיתי במקום מצבור קטן של מיחושים ותחלואים, שמתלונן על שהעולם ואינו מקדיש את עצמו לעשותו מאושר… אני רוצה להיות סחוט וממוצה עד תום במותי, שכן ככל שאני עובד קשה יותר, אני חי יותר, אני חוגג את החיים לשמם. בעיני החיים אינם נר הדולק זמן קצר וכבה. הם מין לפיד זוהר שאני נושא עכשיו ואני רוצה שיבער באור יקרות לפני שאעביר אותו הלאה לדורות הבאים".
Tags: ניהול ניהול ידע פיתוח אישי