“אפשר ליטול מאיתנו הכל, כמעט. את בריאותנו, רכושנו, כבודנו, את חירותנו ואת היקר לנו מכל. חוץ מדבר אחד – את החופש להחליט כיצד להגיב למצבי החיים שלנו” (ויקטור פראנקל)
צילום: shutterstock פורסם: 5.8.24
דבריו של הפסיכולוג הידוע ויקטור פראנקל, מהדהדים לי מזה מספר חודשים, נוכח התקופה הקשה העוברת עלינו – בכל מימד בחיים האישיים והמקצועיים.
גם במצבים הקשים והאפלים ביותר, נותרת לנו היכולת להחליט כיצד להגיב לאירועים בחיינו. זוהי גחלת של תקווה, שמזכירה לנו שאנו לא קורבנות חסרי אונים של גורלנו.
אך מה לגבי חופש הבחירה וההתאמה של ארגונים? כיצד ניתן להרחיב את יכולת התגובה, ההתהוות והשינויים של אירגונים בעיקר בעיתות משבר ובסביבה דינמית המשתנה תדיר?
ארגונים אינם פועלים בחלל ריק. הם נתונים להשפעות רבות מהסביבה החיצונית, כמו שינויים טכנולוגיים, כלכליים, פוליטיים וחברתיים. שינויים אלו יכולים להיות הדרגתיים או קיצוניים, ולעתים קרובות אף בלתי צפויים.
כדי לשרוד ולשגשג בסביבה דינמית זו, ארגונים צריכים לפתח יכולת התאמה משוכללת. משמעות הדבר היא היכולת לזהות הזדמנויות וסיכונים מוקדם ככל האפשר, להעריך את ההשפעות של שינויים סביבתיים על הארגון, ולקבל החלטות אסטרטגיות מושכלות. את שכלול יכולת ההתאמה של ארגונים בסביבה משתנה ניתן לפתח במספר דרכים:
- פיתוח תרבות של למידה: ארגונים צריכים לממש תהליכי למידה ארגונית אפקטיביים כמו גם, לעודד עובדים ללמוד ולצמוח באופן מתמיד. הדבר כולל חשיפה לטכנולוגיות חדשות, מגמות שוק וידע רלוונטי אחר.
- השקעה במחקר ופיתוח: הוכח כי, ארגונים המשקיעים במחקר ופיתוח מצליחים להישאר בחזית החדשנות. הדבר יכול לכלול פיתוח מוצרים ושירותים חדשים, שיפור תהליכים קיימים או חיפוש דרכים חדשות להתמודד עם אתגרים.
- גמישות וזריזות: ארגונים נדרשים להיות גמישים וזריזים מספיק כדי להתאים את עצמם לשינויים בסביבה החיצונית. הדבר כולל היכולת לקבל החלטות במהירות, לשנות תוכניות ולבצע התאמות מבניות במידת הצורך.
- שיתוף פעולה: הנהלות יכולות לשכלל את יכולת הבחירה שלהן על ידי שיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים, כגון לקוחות, ספקים, אוניברסיטאות וארגוני מחקר. שיתוף פעולה זה יכול לספק לארגונים ידע חדש, משאבים נוספים וגישות חדשות לפתרון בעיות.
- ניהול סיכונים: זיהוי וניהול סיכונים באופן יעיל. הדבר כולל פיתוח תוכניות חירום להתמודדות עם אירועים בלתי צפויים וכן גישות למינוף סיכונים והפיכתם להזדמנויות.
על ידי נקיטת צעדים אלו, הנהלות יכולות לפתח יכולת התאמה והסתגלות משוכללת יותר, המאפשרת להן לנווט בסביבה משתנה ולשמור על יתרון תחרותי.
פיתוח יכולת בחירה משוכללת היא השקעה משתלמת עבור כל ארגון המעוניין להצליח בעולם העסקי התחרותי של היום.
* לימור מוצניק היא שותפה ויועצת אסטרטגית בכירה בקב’ פשר. מתמחה בחדשנות ומצוינות תפעולית. קבוצת ד”ר עדנה פשר, מתמחה זה למעלה מארבעה עשורים בהובלת שינויים ארגוניים , ליווי הנהלות ומנהלים לגיבוש אסטרטגיה ארגונית ועסקית ויישומה בפועל בדגש על אבחון, מחקר, הדרכה וליווי שוטף.
מגזין "סטטוס" מופק ע"י:
עוד בסטטוס:
Tags: אסטרטגיה חדשנות ניהול תרבות ארגונית